Pereiti į pagrindinį turinį

Koncertuose smuikui – W.A.Mozarto muzikos tyrumas

2009-02-05 09:00
Koncertuose smuikui – W.A.Mozarto muzikos tyrumas
Koncertuose smuikui – W.A.Mozarto muzikos tyrumas / Organizatorių archyvo nuotr. Instrumentas: danų virtuozas M.Futtrupas dviejuose koncertuose atliks penkis W.A.Mozarto koncertus smuikui.

Wolfgango Amadeuso Mozarto koncertai smuikui yra penki, ir visi genialūs. Tuo bus galima įsitikinti vasario 5 ir balandžio 23 d., kai Šv. Kotrynos bažnyčioje juos grieš danų virtuozas – smuikininkas Mikkelis Futtrupas.

Su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru danų muzikas atliks visus "amžinai jauno muzikos burtininko" koncertus smuikui. M.Futtrupas yra vienas iškiliausių savo kartos Danijos muzikantų, Danijos Karališkojo simfoninio orkestro koncertmeisteris, koncertuojantis kaip solistas su bene visais garsiausiais savo šalies akademiniais kolektyvais, taip pat ne sykį bendradarbiavęs su Vienos kameriniu, Austrijos radijo, Berlyno filharmonijos ir kitais užsienio šalių orkestrais.

Šis smuikininkas žavi publiką išskirtiniu artistiškumu, dėmesį prikaustančia charizma. Muzikos kritikai pabrėžia nepriekaištingą jo techniką ir interpretacijų subtilumą. Vilniuje girdėsime M.Futtrupą atliekant jaunatvišką, lengvą, neįpareigojančią ir sykiu beprotiškai sudėtingą W.A.Mozarto muziką.

Penkis koncertus smuikui W.A.Mozartas parašė gyvendamas Zalcburge, kai buvo įdarbintas šio miesto arkivyskupo (šio miesto arkivyskupo laikomoms pamaldoms jis yra sukūręs daugybę mišių, litanijų, motetų ir bažnytinių sonatų). Beje, darbas Zalcburgo rūmuose Mozartui išties patiko, nors atlyginimas ten buvo menkas. Tikriausiai tuo laikotarpiu jis būtų baigęs savo klajones, susijusias su darbo paieškomis, jei ne begalinis noras kurti operas ir matyti jas statomas.

Kai muzikos genijus sukūrė šiuos penkis koncertus smuikui, jam tebuvo devyniolika metų. W.A.Mozartas rašė tiesiog sau ir apie vieno jų atlikimą taip raportavo laiške tėvui: "Aš grojau taip, lyg būčiau didžiausias smuikininkas visoje Europoje." Tėvas į tai jam atsakė: "Tu ir pats nežinai, kaip gerai grieži smuiku; jei tik patikėtum savimi, tu grotum su energija, visa savo širdimi ir mintimis iš tikrųjų taip, tarytum būtum pirmas smuikininkas Europoje."

Minėti koncertai smuikui nėra tokie techniškai sudėtingi kaip Johanneso Brahmso ar Ludwigo van Beethoveno, tačiau mocartiškasis tyrumas kelia savų reikalavimų – solistas neturi teisės blogai sugroti nė vienos natos, nes perregimame audinyje kiekviena jų yra pernelyg akivaizdi ir reikšminga. W.A.Mozarto sudėtingumas – lengvas skambesys. Tada, kai žaidimas šiuo grakščiu stiliumi vyksta pagal taisykles, klausytojai gali mėgautis nepakartojamu muzikos nesvarumo efektu.


VIETA: Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30.

LAIKAS: vasario 5 d. 19 val., balandžio 23 d. 19 val.

KAINA: 20–50 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų