Pereiti į pagrindinį turinį

L.Adomaitis grįžo iš Tailando su sėkmės apyranke

2009-03-21 09:00
L.Adomaitis grįžo iš Tailando su sėkmės apyranke
L.Adomaitis grįžo iš Tailando su sėkmės apyranke / Lino Adomaičio asmeninio archyvo nuotr. Stotyje: kad geriau pažintų šalį, Irma ir Linas nutarė keliauti traukiniais trečiąja klase.

Muzikantas Linas Adomaitis, garsėjantis aistringu pomėgiu keliauti, su drauge Irma ką tik grįžo iš Tailando, po kurį bastėsi turistų nenutryptais maršrutais. Tailande pora praleido beveik mėnesį. L.Adomaitis negali pamiršti burną deginančio maisto ir pažinties su vienuoliu, jam ant riešo užrišusio sėkmę nešančią apyrankę.

Traukiniu – trečiąja klase

Linas ir Irma nutarė patys sau būti gidai ir pamatyti vietas, neįtrauktas į lankytinų objektų sąrašą. "Pabudę jau žinodavome – liksime šioje vietoje ar šoksime į autobusą ir keliausime toliau", – dar karštais kelionės įspūdžiais dalijosi L.Adomaitis.

Tailando viešbučiuose pora nepraleido nė nakties. Tiesa, miegmaišių, kuriuos vežėsi kareiviškose kuprinėse, taip pat neprireikė. Linas ir jo draugė nakvodavo bambukiniuose pakrantės nameliuose.

Susisiekimas Tailande pigus ir patogus, todėl pora nesinuomojo automobilio. "Išbandėme "tuk-tukus", dramblius, kajakus, autobusus, lėktuvus", – vardijo L.Adomaitis. Didžiausią įspūdį jam paliko Tailando traukiniai.

Linas ir Irma keliavo trečiąja klase. Šiuose vagonuose sutikti turistų praktiškai neįmanoma. "Šalia – besišypsantys tailandiečiai, pro šalį praeina moterys, siūlančios savo gamybos skanėstų. Nerealu", – pasakojo atlikėjas.

Vos neužsiliepsnojo burna

Išbandžius Tailando virtuvę L. Adomaičiui neliko nieko kito, kaip tik pritarti teiginiui, kad ji viena geriausių pasaulyje.

Pagrindiniai tajų virtuvės elementai – ryžiai, žuvis, jūros gėrybės, vandens augalai ir žalumynai. Tailando patiekalai neįsivaizduojami be citrinžolės, kalendros, mėtos, baziliko ir gerokai aitresnių prieskonių – pradedant daugybe aitriosios paprikos atmainų ir baigiant tarkuota arba smulkinta česnako skiltele.

"Vienoje kavinėje nusprendžiau paragauti sriubos "Tom Yam". Atnešdama ją, padavėja rankoje spaudė servetėles. Nesupratau, kam, kol neparagavau. Trūko tik žiebtuvėlio ir iš mano burnos būtų pasipylusios liepsnos", – smagų nuotykį prisiminė L. Adomaitis.

Tailande norėdami išsirinkti patiekalą sugaišite nemažai laiko. Ne dėl painių pavadinimų, o dėl pasiūlos. Vien sriubų valgiaraščiuose – apie pusšimtis.

Kartą vietinio gyventojo L. Adomaitis paklausė, ar čia populiarus alkoholis. Vidutinio amžiaus vyras atsakė, esą maždaug pusės Azijos gyventojų organizmuose nėra fermento, skaidančio alkoholį. Todėl gėrimų su laipsniais jie nevartoja, antraip akimirksniu apgirstų nuo kelių gurkšnių alaus. Tie, kurių skrandžiai tą fermentą turi, geria europietiškus gėrimus: viskį, brendį, kokteilius.

Žvejojo ir valgė kalmarus

Tailande žmonės labai nuoširdūs, tačiau nereikia pamiršti, kad visi jie gyvena iš turizmo, todėl neretai susigundo brangiau įbrukti suvenyrą arba paprašyti daugiau pinigų, nei įmušė taksometras.

L.Adomaitis, lankęsis Centrinėje Amerikoje, Tailandą pavadino labai saugia šalimi, kur nesutiksi banditų grupuočių.

Tailande tradicinis pasisveikinimas – "vai". Suglausti delnai pridedami prie veido arba krūtinės. Rankų padėtį ir gesto trukmę lemia socialinė sveikinamojo padėtis: kuo svarbesnis asmuo, tuo aukščiau pakeliami delnai ir tuo ilgiau trunka "vai".

Angliškai dauguma tailandiečių nemoka, todėl gali tekti bendrauti gestų kalba ir šypsenomis. "Dar niekada nemačiau tiek daug besišypsančių žmonių. Jei susitinka žvilgsniai, kaip mat pakyla ir lūpų kampučiai“, – pasakojo L. Adomaitis.

Muzikantas išbandė garsųjį tailandietišką masažą. "Pusantros valandos negalvoji apie nieką, tiesiog atsijungi", – malonius pojūčius prisiminė L.Adomaitis.

Dar vienas malonumas Linui buvo nardymas ir kalmarų žvejyba. Toli nuo kranto sužvejoti kalmarai akimirksniu buvo iškepti laivo denyje ir patiekti su gardžiais tailandietiškais padažais.

Už "žolę" – į kalėjimą

Tajų kultūra moko visas tautas gyventi darniai, o tolerancijos ir supratimo sąvokos prasiskverbusios beveik į visas sritis – nuo budistinių apeigų iki turgaus prekybos.

"Šioje šalyje leidžiama daug kas išskyrus... hm, kai ką", – pastebėjo L. Adomaitis. Jei iki 2001 metų Tailandas buvo narkotikų sostinė, dabar pakanka miesto gatvėse užrūkyti "žolės", kad būtum pasodintas į kalėjimą.

"2001-aisiais valdžia iššaudė nemažai narkotikų platintojų, o laukai, kur anksčiau augo opiumas, dabar užsėti ananasais, tabaku, ryžiais", – kalbėjo dainininkas.

Nors valdžia griežtai kovoja su narkotikais ir jų platinimu, lyties keitimo operacijų jie neriboja. "Tai kiekvieno žmogaus apsisprendimas ir jo valia", – įsitikinę tailandiečiai. Nieko nestebina, kai lauko kavinėje prie klientų priėjusi dailios išvaizdos padavėja prabyla vyrišku balsu.

Atminčiai – vienuolio dovana

Dauguma tajų išpažįsta Theravados budizmą. Jis yra kasdienė dvasinė atrama kiekvienam jį praktikuojančiam žmogui. Tailande visur galima išvysti budistų vienuolius, priimančius gyventojų dovanas ir išmaldas.

"Svajojome šnektelėti su vienuoliu, tačiau jie vengia bendrauti. Moterims stengiasi nežiūrėti į akis, o daiktą perduoti ne tiesiai į rankas, bet per kitą vyrą", – pastebėjo daininkas.

L.Adomaičio svajonė pabendrauti su vienuoliu išsipildė paskutinę kelionės dieną. Šventyklos kiemelyje lietuvių porą užkalbino balkone sėdintis ir arbatą gurkšnojantis vienuolis. Pasiteiravęs, ko svetimšaliai ieško, po akimirkos jis panoro pakalbėti.

"Jis klausinėjo apie Lietuvą, – prisiminė L.Adomaitis, – o paskui man ant riešo užrišo geltoną juostelę, paduodamas ir antrąją, kad pats užriščiau savo draugei. Vienuolis sakė: „Dabar jūsų kelionę lydės sėkmė".

"Pasiteiravęs, kiek man metų, pasakė, kad jam 72, o atsisveikindamas ištarė visą savo vardą, kuris sudėtas iš kelių dešimčių žodžių, – pasakojo L.Adomaitis. – Vienuolis pajuokavo, kad jei atsiminsiu – duos man 1000 eurų."

Muzikantas Tailande lankėsi ne tik dėl egzotiškų vaizdų. "Rinkau garsus: traukinių stotyje, džiunglėse, žmonių minioje, – kalbėjo L.Adomaitis. – Įrašiau jų labai daug. Kas iš to išeis? Pamatysite."


Apie karalių gerai arba nieko

"Tuk-tukai" – vietinis transportas. Kaina – sutartinė, tačiau ne didesnė nei taksi.

Dramblys – Tailando simbolis, todėl šio gyvūno vardu pavadintos ne tik dvi salos, bet ir alus.

Tailandiečiai gerbia karališkąją šeimą, jos kritika – neįmanoma. Net prieš kino seansą yra grojamas nacionalinis himnas bei demonstruojamas neilgas pasveikinimas karaliui. Beje, filmas "Ana ir karalius" Tailande yra uždraustas.

Lankantis šventykloje ar karališkajame dvare būtina padori apranga. Prieš įžengiant į šventyklą ar vietinių gyventojų namus, būtina nusiauti avalynę.

Tajų virtuvė pasižymi labai aštriais patiekalais, todėl prieš užsisakydami perspėkite padavėją, kad norite švelnesnio varianto.

Nuvykę į Tailandą stenkitės pažinti ne turistų išvaikščiotas vietas. Ir būtinai išbandykite važiavimo traukiniu malonumą.


Pigiai ir sočiai

2,5 tūks. litų pakaks vienam žmogui Tailande išgyventi vieną mėnesį (įskaitant keliones miesto transportu, maistą, nakvynę.)

25 litai – tiek Dramblio saloje, bambukiniame namelyje, kainuos nakvynė dviems asmenims.

20-25 litai – už tokią sumą kavinėje ne pavalgysite, bet prisivalgysite. Garantuota sriuba, pirmas ir antras patiekalai.

1,5 val. trunkantis tailandietiškas masažas jums atsieis apie 25 litus.

Šviežiai spaustų sulčių kokteilis kainuoja apie 1,5 lito

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų