Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvio viešnagė pas britų milijardierių: privati sala ir kosmodromas

2010-11-07 07:04
Įvertinimas. "Šiltas, draugiškas, lengvai bendraujantis žmogus", - taip R.Bransoną apibūdina kaunietis V.Lašas (nuotr.).
Įvertinimas. "Šiltas, draugiškas, lengvai bendraujantis žmogus", - taip R.Bransoną apibūdina kaunietis V.Lašas (nuotr.). / Tomo Raginos nuotr.

Naujosios Meksikos (JAV) kosmodromo "Space Port America" taku milijardierius Richardas Bransonas ėjo šnekučiuodamasis su "UPS Lietuva" generaliniu direktoriumi Vladu Lašu. Netrukus kaunietis išgirdo: "Ar jūs su "Virgin" kompanijos įkūrėju – draugai?"

R.Bransono pasiūlymas lietuviui

Prieš dvi savaites viso pasaulio dėmesį prikaustė Naujosios Meksikos valstijoje, 65 km nuo Las Cruces miestelio, plytinti terotorija. Joje buvo atidarytas kosmoso turizmui įrengiam kosmodromo pakilimo takas. Iškilmėse dalyvavo ir vienintelis lietuvis – profesorius V.Lašas.

Naujausiomis technologijomis ir mokslo pasiekimais besidomintį V.Lašą į "Space Port America" pakvietė pats R.Bransonas – kompanijos "Virgin Galactic" bosas. Ši kompanija buvo įkurta naujausiam milijardieriaus projektui – kosmoso turizmui.

V.Lašo kišenėje – vizitinė kortelė su stilizuota R.Bransono akies vyzdžio fotografija. Tokias vizitines korteles su savo akių vyzdžiais turi visi "Virgin" vadovai.

Milijardierius ir kaunietis – ne tik geri pažįstami. "Virgin" įkūrėjas R.Bransonas, lietuvis V.Lašas ir dar aštuoni žmonės, tarp kurių – ir buvęs Kosta Rikos prezidentas José María Figueres Olsenas, įsteigė ne pelno siekiančią organizaciją "Carbon WarRoom", kovojančią už gamtos išsaugojimą.

"Partnerystė su Richardu prasidėjo prieš kelerius metus konferencijoje Kalifornijoje, kur jam padovanojau knygą, – profesorius V.Lašas nesipuikavo pažintimi su milijardieriumi. – Per pastaruosius metus su Richardu pradėjome daug bendrauti."

Už skrydį – 200 tūkst. dolerių

"Mes jus ne tik nuskraidinsime į kosmosą... Mes jus ir sugrąžinsime!" – dar nebaigto garsaus britų architekto Normano Fosterio firmos sukurto futuristinio kosmodromo pastato fone lauke sėdintiems apie 400–500 žmonių pažadėjo R.Bransonas.

Būrys kruopščiai atrinktų žmonių – mokslininkų, astronautų, verslininkų, žiniasklaidos atstovų ir kelios dešimtys būsimųjų kosmoso turistų laukė erdvėlaivio "Space Ship Two".

Turistų skrydis į kosmosą planuojamas 2011-ųjų viduryje. Bent jau taip planuoja R.Bransonas. Jau dabar apie 400 žmonių sumokėjo pradinį įnašą. Kai kurie nutarė iškart pakloti visą turistinio skrydžio į kosmosą sumą – 200 tūkst. dolerių.

Du lėktuvus gabenantis erdvėlaivis "Space Ship Two" pakils į 17 km aukštį, o atsiskyręs raketinis lėktuvas su pilotais ir keleiviais – į 120 km aukštį. Nesvarumo būklėje jie išbus apie 10 minučių. Iš viso skrydis su nusileidimu užtruks apie dvi ar pustrečios valandos.

"Tu paskubėk, sūnau", – R.Bransoną ragina į devintą dešimtį įkopę jo tėvai. Pirmojoje turistinėje kelionėje į kosmosą su dviem pilotais skris pats R.Bransonas, jo sūnus, dukra ir abu tėvai.

Didžiausia gyvenimo svajonė

"Tai mano gyvenimo svajonė, kurią puoselėjau nuo "Apollo 11" programos pradžios ir kuri išgaravo 2006-aisiais, NASA paskelbus, kad turistams pažadėtų skrydžių nebus, – V.Lašui prisipažino vienos didelės Naujosios Meksikos farmacijos kompanijos vadovas. – Sužinojęs, kad "Virgin Galactic" organizuos šiuos skrydžius, apsisprendžiau per kelias minutes."

36-erių rusas, reklamos kompanijos įkūrėjas, nudžiugęs, kad lietuvis V.Lašas moka ir rusiškai, prisipažino į kosmosą keliausiantis su savo tėvais.

San Diego biotechnologijos mokslų specialistė kauniečiui išsipasakojo, kad dėl šios svajonės net užstatė savo namą.

"Tai buvo retas įvykis, kai žmonės nesiklausė Bransono ir sužiuro į dangų", – šypsojosi V.Lašas ir prisiminė, kaip elgėsi keli šimtai žmonių ir fotografų su teleskopiniais objektyvais, pamatę danguje erdvėlaivį "Space Ship Two".

Įspūdingas katamaraną primenantis, šešis keleivius galintis skraidinti orlaivis su dviem pilotais praskriejo virš žiūrovų, pamojavo sparnais.

"Pakilimo ir nusileidimo takas geras... – šypsojosi milijardierius. – Tačiau man nepavyko išprašyti pilotų nusileisti. Gal padės mūsų visų energija ir didelis noras?"

Po nedrąsių, po to aktyvių žiūrovų šūksnių dviejų amerikiečių pilotų valdomas erdvėlaivis nutūpė ant "Space Port America" nusileidimo tako.

Brangiausia privati sala

Koks jis, žinomas milijardierius R.Bronsonas, į kosmodromo pakilimo taką pakvietęs V.Lašą – vieną iš keliasdešimt europiečių ir vienintelį lietuvį?

"Šiltas, draugiškas, lengvai bendraujantis žmogus, – R.Bransoną apibūdino V.Lašas. – Jis ne tik moko kitus. Viena jo savybių – išklausyti žmones ir mokytis iš jų."

Prieš mėnesį iki susitikimo Naujojoje Meksikoje Vladas su Richardu bendravo konferencijoje Manhetene. Vėl sutikęs pašnekovą po kelių mėnesių R.Bransonas gali kaip niekur nieko tęsti pokalbį.

Prieš du mėnesius V.Lašas "Carbon WarRoom" reikalais tris dienas praleido fantastiško grožio R.Bransonui priklausančioje Necker saloje Karibų jūroje.

Bene brangiausia pasaulyje tituluojamoje Nekerio saloje R.Bransonas rengia nedideles konferencijas savo darbuotojams. Kai kurie bendradarbiai ar pažįstami salą gali išsinuomoti: para kainuoja apie 55 tūkst. dolerių!

Susitiksime viršuje

"Pagrindinė taisyklė – tu privalai laimėti, kita taisyklė – šeimininkas turi būti patenkintas. Suprask, negali pralaimėti", – prisiminęs žaismingus žaidimus kauliukais šypsojosi V.Lašas. Pusdienį Nekerio saloje 18 žmonių svarstė įvairius klausimus, po to – ilsėjosi.

Nekerio saloje, kurioje gali ilsėtis ir dirbti apie 20 žmonių, yra įspūdinga flamingų kolonija.

"Nameliai – panašūs kaip Indonezijoje. Paplūdimyje – nardymo įranga. Po keturis plaukiojome katamaranu, – pasak V.Lašo, R.Bransonas turi visą katamaranų kolekciją. – Richardas mums parodė dar plaukti neparengtą povandeninį laivą. Mosquito salą Bransonas žada įrengti turistams ir panaudoti tam ekologiškas, gamtą tausojančias priemones."

Ar Nekerio saloje arba per kosmodromo tako atidarymą V.Lašas sulaukė milijardieriaus pasiūlymo skristi į kosmosą?

Profesorius šyptelėjo: R.Bransonas jam padovanojo naujausią savo knygą, kurioje įrašė padėką už bendradarbiavimą ir pagalbą bei palinkėjo "susitikti viršuje".


Investicijos – 200 mln. dolerių

Prieš penkerius metus Las Cruces surengtoje konferencijoje kosmoso turizmo klausimais dalyvavo tik apie 30, dabar jau susirinko apie 400 įtakingų kosmoso industrijos lyderių ir daug privačių naujųjų technologijų kompanijų atstovų.

"Richardo Bransono idėją aktyviai palaikė Naujosios Meksikos gubernatorius Billas Richardsonas, – V.Lašas bendravo ir su šiuo JAV kongresmenu ir buvusiu Billo Clintono administracijos žmogumi. – Į kosmoso turizmo projektą "Virgin Galactic" investavo apie 200 mln. dolerių, o Billas kosmodromui pasiūlė puikią vietą, gavo leidimus. Po referendumo dauguma valstijos gyventojų sutiko padidinti mokesčius, kad dalį statybų apmokėtų ir Naujoji Meksika."

Vietos gyventojai, kuriuos kalbino V.Lašas, išties pritarė kosmodromo statybai. Tai, įsitikinę amerikiečiai, pritrauks investicijų, turistų, turtuolių, iškils viešbučiai, parduotuvės.

"Naujoji Meksika kosmodromui suteikė vietą, kur saulė šviečia 340 dienų per metus", – juokėsi V.Lašas.


Astronautui – lietuvio dovana

"Space Port America" V.Lašas susitiko ir su "Apollo 11" programos astronautu, antruoju žmogumi, po Neilo Amstrongo pabuvojusiu Mėnulyje – Buzzu Aldrinu.

"Ar žinote, kad meninį filmą pagal dokumentinius faktus "Moonshot" ("Mėnulio nuotrauka") filmavo Lietuvoje, o jūsų mamą Marion vaidino mano gera pažįstama, buvusio finansų ministro Vytauto Dudėno žmona Eglė Dudėnas?" – astronautą intrigavo profesorius.

90 min. trukmės dokumentinis filmas kanalui "History Chanell" buvo filmuojamas Lentvaryje. Pusė didžiulės nebeveikiančios gamyklos salės buvo užklota pilku molio, smėlio ir cemento mišiniu – kad primintų atšiauraus žemės palydovo paviršių.

"Buzzui Aldrinui padovanojau to filmo įrašą, o jis man – savo vizitinę kortelę"– pasakojo V.Lašas.


R.Bransonas – vienas populiariausių turčių pasaulyje

Seras Richardas Charles Nicholas Bransonas (kartais vadinamas SRB, g. 1950 m. liepos 18 d.) – vienas žymiausių šio meto britų verslininkų, milijardierius, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių "Virgin Group" įkūrėjas, vadovas ir ekstremalių pojūčių bei nuotykių mėgėjas.

Gyvena Londone ir Oksfordšyre, vedęs, turi du vaikus – sūnų ir dukrą.

2004 m. rugsėjo 25 d. buvo atidaryta „Virgin Galactic“ – kosminio turizmo grupė, kuri po "SpaceShipOne" sėkmės ėmė plėtoti kosminį turizmą.

Grupės tikslas kosminius skrydžius padaryti prieinamus visuomenei už 200 tūkst. dolerių. Šią idėją finansavo Paulas Allenas (vienas iš "Microsoft" įkūrėjų) ir Burtas Rutanas (JAV kosminių technologijų specialistas).

R.Bransonas užsitarnavo transformacijų lyderio vardą dėl savo neįprastų strategijų ir reikšmės "Virgin" grupėje.

R.Bransonas teigia, kad jo sėkmė nebuvo suplanuota, tai – tiesiog laimės dalykas. Jis įvardijo 10 savo sėkmės taisyklių:

1. Mesk iššūkį didiesiems.

2. Daryk tai nuolat.

3. Derėkis: viskas turi būti svarstytina.

4. Paversk savo darbą pramoga.

5. Priimk tik teigiamus sprendimus.

6. Būk malonus su žiniasklaidos atstovais.

7. Nevadovauk avims, vyk kates.

8. Judėk kaip kulka.

9. Dydis nesvarbu.

10. Būk paprastas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų