Įžymybės apie Lukiškių aikštės paplūdimį: perspjovė net „Auksinio liūto“ merginas

  • Teksto dydis:

Lukiškių aikštėje atsiradęs paplūdimys sulaukė itin aštrių diskusijų: vieni smerkia tokią idėją, mat aikštėje, jų nuomone, memorialiniai akcentai turėtų būti skirti laisvės kovoms, kiti tikina, kad šis paplūdimys yra puiki vieta leisti laisvalaikį ir su sovietine praeitimi kovoti šypsena. Žinomi Lietuvos žmonės taip pat nevengia išsakyti nuomonės šia tema. 

Perspjovė net „Auksinio liūto“ merginas

„Tiesą pasakius, Remigijus Šimašius mane ir vėl gerokai nustebino. Perspjovė net „Auksinio liūto“ merginas. O ir Artūrą Zuoką perspjovė. Jeigu Zuokas dabar sugalvos atvažiuoti į Lukiškių aikštę su tanku, tai veikiausiai tiesiog užstrigs smėlyje, – feisbuke rašė režisierius Oskaras Koršunovas. – Tik tiek, kad jo sukeltos smėlio dulkės dar ilgai girgždės miestelėnų dantyse. Bet įdomiausia čia Šimašiaus koncepcija. Pasirodo, laisvės gynėjai kovojo už tai, kad mes degintumėmės jų kovų spinduliuose. Moralė, švelniai tariant, keista, bet ir vėl Šimašius čia nepralenkiamas. Pasirodo, keistumas – tai jo taktika ir strategija. Valio, aš irgi už keistumą, tik ne už tokį globalų – savo keistumu aš dabar galėsiu pasigirti tik trisdešimčiai žmonių (kol kas į sales leidžia minimaliai mažai žiūrovų). Nebent aš sugalvočiau pastatyti Philipo Glasso „Einšteinas pliaže“.

Istorinę atmintį gerbs ne mintinai kaldamas datas ir aikščių pavadinimus

Kitaip situaciją vertina dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė. „Mūsų vaikas istorinę atmintį gerbs ne mintinai kaldamas datas ir aikščių pavadinimus. Mes puoselėsime savo vaiko pilietinę atsakomybę, kritinį mąstymą, kontekstinį suvokimą, atvirumą pasauliui ir begalinį kasdienį džiaugsmą kaip padėką tiems, kurie savo širdis ir gyvenimus paaukojo tam, kad šiandien mūsų vaikas augtų laisvėje. Jau laukiu, kol dardėsime į atvirą paplūdimį su draugais susitikti!“, – teigė D. Filmanavičiūtė, kuriai buvo priimtinos R. Šimašiaus išsakytos mintys, kad reikia „toliau švęsti laisvę ir gyvenimą“.

Pasirodo, laisvės gynėjai kovojo už tai, kad mes degintumėmės jų kovų spinduliuose.

„Žmonės nori džiaugtis, nori ne tik žinoti, bet ir pajausti, kad turi kuo didžiuotis, ką branginti. Prieš kelerius metus sakiau, kad geriausias paminklas laisvei Lukiškių aikštėje būtų ten besirenkantys laimingi ir laisvi žmonės. Šiandien ir vėl galime pamatyti, kas tai yra“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė Vilniaus meras.

R. Šimašius tvirtina, kad sostinės aikštėje supiltas paplūdimys rodo Lietuvos pergalę prieš okupacinius režimus, kad „mes – laimėtojai – esame čia ir džiaugiamės savo valstybe, savo sostine Vilniumi“.

„Galiu įsivaizduoti, kaip Leninas mauzoliejuje iš apmaudo vartosi“, – rašė meras.

Sostinės vadovas taip pat kritikuoja prieš paplūdimį sukilusius politikus, vadindamas juos dviveidžiais, o partijas – „idėjiniais impotentais“.

„Lietuvos didžiosios partijos yra idėjiniai impotentai. Atsigavimas po pandemijos? Sveikatos sistemos sustiprinimas? Švietimo modernizavimas ugdyti laisvas ir kūrybingas asmenybes ateičiai? Finansų tvarumas po masinio pinigų ištaškymo rinkėjams papirkti? (...) Ne – tai nėra nei „valstiečių“, nei opozicinių partijų rūpestis“, – sakė meras.

Nesupranta, kodėl paplūdimys užkliuvo 

Dainininkas ir aktorius Dominykas Vaitiekūnas nesupranta, kodėl šis paplūdimys žmonėms užkliuvo. „Permečiau akimis tą pliažo ažiotažą ir vis tiek nelabai supratau, kuo tas pliažas užkliuvo. Skaičiau, kad kliūna pirmiausia, kad jį inicijavo Šimašius. Neįsikirtau, kuo kliūna, bet kliūna. Supratau, kad kai kuriems žmonėms trūksta monumentų ir paminklų Vilniuje, kitiema kliūva, kad bambų plikų pilna, tarsi nebūtų jų ir šiaip tokiu oru Gedo pr. Supratau, kad yra besipiktinančių nelietuviškais užrašais. Skaičiau, kad blogai, kad pilna aikštė, o dideli renginiai dar negali legaliai vykti. Dar blogai, kad Vilnius yra perdaug savarankiškas ir nepaklūsta žaliai diktatūrai. Bet kuo blogai pliažas tai taip ir neradau. Gal ką praleidau?“, – klausė menininkas.

Turbūt pirmas kartas per 30 Lietuvos nepriklausomybės metų, kai pritariu viešiems užrašams anglų kalba. Fontanai, pusnuogiai ES/NATO šalių piliečiai ir angliški žodžiai tiesiai prieš buvusius KGB rūmus yra geriausia, kas galėjo nutikti šiai aikštei.

Pritaria viešiems užrašams anglų kalba

Kompozitorius Deivydas Zvonkus džiaugėsi šia miesto centre įgyvendinta idėja. 

„Turbūt pirmas kartas per 30 Lietuvos nepriklausomybės metų, kai pritariu viešiems užrašams anglų kalba. Fontanai, pusnuogiai ES/NATO šalių piliečiai ir angliški žodžiai tiesiai prieš buvusius KGB rūmus yra geriausia, kas galėjo nutikti šiai aikštei. Priklausau kartai, kuri dar spėjo pamatyti šioje vietoje Lenino skulptūrą. Nuo tada aikštė neatpažįstamai pasikeitė. Į gerąją pusę“, – socialiniame tinkle rašė čia apsliankęs dainų autorius.

D. Zvonkaus „Facebook“ nuotr.

Primename, kad sostinės Lukiškių aikštėje Vilniaus savivaldybės valdžios sprendimu šią savaitę įkurtas laikinas paplūdimys susilaukė prieštaringų vertinimų tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos politikų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis įrengtą paplūdimį pavadino šios aikštės išniekinimu, Seime valdantieji registravo projektą, kad memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai „turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą“.

Įstatymo projektą R. Karbauskis žada svarstyti skubos tvarka ir priimti dar šią sesiją – t. y. iki kito antradienio.

Jis teigė, kad Vilniaus miesto valdžia įrengdama laikiną paplūdimį Lukiškių aikštėje pažeidė „bet kokius pagarbos mūsų istorijai principus“.

„Toje aikštėje nužudyti ir sukilimo dalyviai, daug dalykų, kurie neleidžia tokių reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Vilniaus meras aiškino, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas, kad būtų galima džiaugtis iškovota laisve. Kritikai teigia, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Geriau paupy normalu paplūdimį būtų įrengę su tokiais patogiais gultais

Eeee

Eeee portretas
Matosi kad jaunimeliui ant visko dzin, neturi kur savo bambu pašildyti. Nebūtų reikėję Šimašius tokios reklamos matytumet jūs tą smėlio dėžę kaip savo ausis. Brangiai kainavusios kvailos dekoracijos miesto centre. Nei ten plezas, nei kas -akvariumas ir tiek.

Jau tos

Jau tos  portretas
izymybes pasisiukslino,neatkreipusios demesio nei i anglu kalbos uzrsus,atseit grazu,priartina prie Amerikos,o gal europietisko anglisko slengo,nei ismeli,nei ivandens ciurksles,nei apipjaustytus cemodano formos medzius,grazu,tare jie ir liko savim patenkinti,jei is tikrunu butu izymybes,galvotu ne tik apie sios savaites karsti,ikaitusiunora nusinuoginti,bet siek tiek i prieki,siek tiek apie kitus,apie miesta,seima irvalstybe,kas bus toliau,kuo busim mes. O p.Zvonkui,gal grazu,kad angliska,tai tegu pila angliskai su vaikais,kokia tolerancija,o ji man primena dvasios tinguma, p. Doviles prasyciau nebevirkauti,jei bus kokioj komisijoj ir netraukti visu zmoniu gyvenimoprie savo seimos darinio,pasaulis platesnis,sekmes siems sekmingiems zmonems ir galvokit ne tik apiesave,juk Jus gyvensit ateityje
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių