Pereiti į pagrindinį turinį

Mamos ir dukros verslas atrakina moterų širdis laimei

2018-05-06 02:00

Astos Mažeikienės ir Gretos Mažeikaitės kūrybinis tandemas debiutavo pernai, Motinos dieną. Abiejų įkurtos įmonės "Cross the Line" istorija pradėta rašyti jaukioje mamoms ir dukroms skirtoje popietėje "Šviesios mintys: laimingos moters formulė". Nuo to laiko veiklos daugėjo kaip sniego ritinant gniūžtę. Pasirodo, daug moterų dūsta savo gyvenimuose, ir joms tereikia postūmio išdrįsti gyventi pagal savo pačių, o ne kažkieno primestą scenarijų.

Kaip Greta "pardavė" mamą

"Tai Greta aprengė mano veiklą "Cross the Line" rūbu", – pasidžiaugia A.Mažeikienė, septyniolika metų dirbanti grožio vadybos srityje. Lemtingas buvo pasiūlymas Vilniuje lankyti praktinių studijų paskaitas Sankt Peterburgo koučingo institute. "Jų metu leidau sau drąsiai pasvajoti, kad noriu būti lektore. Intuicija pakuždėjo, kad mano svajonių veikla – darbas auditorijoje, su žmonėmis", – sako jau dešimt metų profesionalia lektore dirbanti A.Mažeikienė.

O dabar kaip pasakoje reikėtų ištarti: "Vieną kartą..." Tai buvo praėjusių metų vasarį. "Vieną kartą nusprendžiau, kad tai ne man, – tęsia pasakojimą Greta, tuomet taip pat dirbusi grožio pardavimo srityje. – Idėja atėjo naktį. Pabudau gal ketvirtą su labai aiškia mintimi: turiu puikų produktą, kurį galiu parduoti, – tai mano mama!"

Kad nežeistume jautrios skaitytojo ausies, iškart nuraminsime: kalbama ne apie pardavimą į vergiją ar į plantacijas. Parduoti save – normalus rinkodaros procesas, kai kuriamas asmeninis prekės ženklas, vystoma startuoliška įmonės socialinė paskyra ir t.t. Parduoti save – tai rasti savęs vertą darbą, uždirbti daugiau. Šiuo keliu einama labai nuosekliai: pirmiausia padedant pažadinti vidinę motyvaciją ir energiją, tada mokant negatyvias mintis pakeisti pozityviomis, labiau pasitikėti savimi, galiausiai atvedant į suvokimą, kad veikiant mažiau galima padaryti daugiau.

Sumaniusi parduoti mamą, Greta naktį nebeužmigo: mintyse karštligiškai ieškojo būsimos veiklos įvardijimo, bandė įsivaizduoti logotipą, kūrė viešinimo planą. Rytą pirmiausia puolė pas mamą ir iškart sulaukė jos pritarimo. "Aš jau seniai norėjau tokios veiklos, tad kodėl jos nepradėjus su dukra, kuri mane geriausiai pažįsta", – retoriškai klausia A.Mažeikienė.

Nuo A, kai gimė idėja, iki B, kai buvo sukurtas logotipas ir išgryninti įmonės tikslai, praėjo keli mėnesiai. Sunkiausios buvo pavadinimo paieškos. "Cross the Line" (peržengti ribą – iš anglų k.) labiausiai atitiko siekiamybę skatinti žmones išsilaisvinti iš baimės ir stereotipų, postūmį peržengti stabdančias linijas.

Myliu tave iki dangaus

Toliau jau sekė visas sėkmės raidynas. Svarbiausias žodis – prasidedantis raide "m", meilė. "Mes labai mylime žmones. Mokame juos išgirsti, suprasti – turime geras antenas", – juokiasi A.Mažeikienė. Ir dar labai svarbi dviejų brangiausių žmonių – motinos ir dukros – meilė. Dirbti kartu ir lengva, ir sunku – juk tokios abi panašios.

"Greta – vidurinioji iš trijų dukrų. Ji yra mano kopija. Tas vaikas gimė džiuginti, palaikyti mane, – dalijasi motinystės laime. – Žinoma, ir nesutariame, ir susibarame, bet tuoj pat sėdame kalbėtis. Be to, viena kitą suprantame ir be žodžių, tarp mūsų labai stiprus ryšys, jaučiame viena kitos palaikymą. Matyt, tas palaikymas atsiranda iš to, kad viena kitoje matome save."

Abi viena iš kitos turi ir ko pasimokyti: mama iš dukros – mažinti savo ego, griežtumo, konkretumo, jaunatviško perfekcionizmo, dukra iš mamos – patirties be streso vertinti kiekvieną situaciją, lengvai bendrauti, būti laiku ir vietoje. Ir žvaigždės juodvi labai sėkmingai suporavo: mama Mergelė ir dukra Jautis turi daug bendra – darbščios, atkakliai siekiančios savo tikslo, nepasiduodančios.

Greta prisipažįsta, kad pradėjus bendrą verslą su mama bendraamžių akyse ji tarsi ūgtelėjo: "Vienos tiesiog žavisi, o kitos net kviečia paskaityti paskaitą mergaičių stovyklose, nes esu joms inspiracija."

Mamos ir dukros tandemas versle daugeliui kelia susižavėjimą bei didina pasitikėjimą. Jau "Cross the Line" debiutas atrakino visų širdis – tai buvo Motinos dienai skirtas projektas. Idėja gimė Gretai: pakviesti dukras padovanoti savo mamoms bilietą į motyvacinį seminarą "Šviesios mintys: laimingos moters formulė". Popietė vyko galerijoje "Balta", į ją susirinko beveik 50 moterų bei merginų ir buvo išties šviesu – nuo emocijų ir atradimų.

"Matydama aplink save daug nelaimingų moterų, pastebiu, kad pagrindinė problema yra jų mąstymas. Suvokdama, kad viskas priklauso nuo minčių, noriu užkrėsti entuziazmu aplink esančias moteris, padėti joms", – siekia asmeninio efektyvumo trenerė A.Mažeikienė.

"Daug nuveikėme per vienus metus, daug atvirų seminarų, įmonių užsakymų, jungtinių projektų, konferencijų, o svarbiausia – kiek daug išmokome pačios. Ačiū tau už viską, ką kartu patiriame, mama, geriausia drauge, partnere! Myliu iki dangaus!" – dalijosi feisbuke Greta pirmojo "Cross the Line" tortadienio proga. "Ačiū, dukryt, kad buvai drąsi ir patikėjai, jog mudvi drauge galime nuveikti daug daugiau!" – atskriejo atsakymas pavymui.

Mūsų misija – pažadinti moterų sąmoningumą, kad jos pažvelgtų į savo gyvenimą kaip į veidrodį. Jeigu joms tinka tas vaizdas – transformacijų nereikia, o jeigu netinka, žodžiai ir mintys turi virsti veiksmu.

Moterys pamiršta svajoti

"Mūsų misija – pažadinti moterų sąmoningumą, kad jos pažvelgtų į savo gyvenimą kaip į veidrodį. Jeigu joms tinka tas vaizdas – transformacijų nereikia, o jeigu netinka, žodžiai ir mintys turi virsti veiksmu", – teigia Asta, drauge su dukra Greta rengianti įkvepiančius seminarus. Jų metu "Cross the Line" įkūrėjos ne ieško universalios moters laimės formulės, o padeda ją atrasti kiekvienai individualiai. Jei reikia, rengiamos ir asmeninės konsultacijos.

Perlipti įrėminančią liniją, įveikti ribas ir iššūkius galima išmokti arba išsitreniruoti, įsitikusi A.Mažeikienė: "Kai pasivadinome "Cross the Line", man pačiai teko labai daug kartų perlipti per linijas. Aš iš savo patirties žinau, kad mes labai daug galvojame ir labai mažai darome. Seminaruose girdžiu daug dejavimo. Tada klausiu, o kaip nori tu? Moterys net nežino savo svajonių! Aš labai noriu jas padrąsinti: kad jos būtų gražios, pasitempusios, jaučiančios savo vertę."

Vienas iš didžiausių iššūkių buvo bendras projektas su fotomenininku Iridijumi Švelniu. 200 projekto "Šventė tavo sielai" dalyvių turėjo galimybę iš arti pažvelgti į dalykus, apie kuriuos retas šneka drąsiai. Dominuojančiu akcentu tapo paroda, įprasminanti žmonių susivaržymą, savęs apribojimus. Fotomenininko I.Švelnio kūriniai harmoningai derėjo su lektorės A.Mažeikienės paskaita apie susivaržymo ribas. Kiekvienas galėjo pabūti su savimi ir ant kone 20 m užimančios baltos skiautės užrašyti savęs apribojimus, o vėliau, padedant aitvarų laidymo profesionalams, paleisti užrašytus žodžius į orą.

"Šis projektas tapo mano magistriniu darbu", – sako Greta, baigusi meno vadybos studijas Vilniaus universiteto Kauno fakultete.

Pažadinti drugelio plazdėjimą

Kokios ribos mums pakerpa sparnus? "Nesugebėjimas atsekti, ko aš noriu, savo norų, siekių išsižadėjimas, stereotipinis mąstymas, išankstinės nuostatos, pasidavimas kitų nuomonei, menka savivertė. Daugelio moterų gyvenime dominuoja žodis "reikia", bet nebelikę žodžio "noriu". Moterys dažnai yra uolios žmonos, mamos, namų šeimininkės, giliai užkapsčiusios savyje kūrybinį pradą, valiūkiškumą. O aš noriu išlaisvinti tą drugelio plazdėjimą viduje, – sako asmenybės transformacijas skatinanti A.Mažeikienė. – Ir aš pati išgyvenau ne vieną. Visas gyvenimas yra transformacija. Svarbu girdėti savo vidinę kalbą ir leisti sau gyventi pačios surežisuotą gyvenimą."

Asta energingai sumosikuoja rankomis – ne, ne, nesanti feministė. Ir neraginanti kovoti su vyrais. "Aš skatinu moteris mąstyti, nes kiekvieno žmogaus laimės formulė yra unikali dėlionė", – neabejoja lektorė, sėkmės formulės padedanti ieškoti ir įmonėms.

Vertingiausia dovana – bendravimas

Ar tokia pat ypatinga kaip ir pernai bus šiųmetė Motinos diena? "Dar ypatingesnė, nes vyresnė mano sesuo padovanos mamai anūką, – juokiasi Greta, kurios gimtadienis irgi greta Motinos dienos. – Bus triguba šventė."

"Kokių daugiau dovanų trokšti, jei viską turiu. Turiu nuostabias dukras, manęs labai dažnai klausia, kaip jas auginau, kad tokios šaunios. Aš jų neauginau, tiesiog mes buvome ir esame kartu", – sako laiminga trijų dukrų mama.

Praėjusieji metai buvo išties išskirtiniai. Ir ne vien dėl "Cross the Line" veiklos. "Turėjau peržengti ir savo asmeninę ribą – išsiskyriau su vyru. Tik šis išsiskyrimas atvedė ne į liūdesį, o į išsigryninimą", – tikina A.Mažeikienė.

Greta neslepia – palaikė ir skatino mamą. Jauniausiai, vienuolikos metų sesei šis šeimos gyvenimo pokytis buvo skausmingesnis, tačiau visos šeimos moterys laikosi kaip kumštis. Todėl ir geriausia dovana – kai visos keturios kur nors išeina, skiria laiko viena kitai.

"Aš tikiu, kad savo laimę kuriame patys. Ji priklauso nuo sutarimo  su savo vidiniu "aš". Man tai lyg oras, kuriuo kvėpuoju", – šypsosi tobulėjimo keliu žmones vedanti A.Mažeikienė, kuriai didžiausią postūmį suteikė dukra Greta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų