Muzikos festivalis „Galapagai 2019“: dvi paros įkvėpimui. Nebijok savo ambicijų!

Viskas užknisa? O, taip! Net ir kavos aparatas toks: tai įpilk vandens, tai pupelių, tai išvalyk tirščių konteinerį. Kūryba irgi – užknisantis procesas.

Būna panikos priepuolių. Būna „negaliu, nepavyks“. Gali bijoti vilko ir neiti į mišką. Gerai pagalvojus, ko gi tau reikia miške?

Jei įkrisi į duobę, ten niekas nesukabins jaukių lempelių girliandos ir nepačiūčiuos prieš miegą. Bet ilgi nagai gali praversti kabinantis į gyvenimą ir lipant į viršų. Liepos 26–27 d. Palūšėje, Meironių lygumoje, vyksiančio festivalio „Galapagai“ žvaigždžių istorijos – kaip tik tokios: jos įkvepia visada eiti į priekį. Neturėsi ambicijų – nebus ir spurgyčių.

IAMDDB

Laisvamaniškoje Lisabonoje užaugusi pantera Diana De Brito, turint omenyje jos amžių, užtruko ne tiek ir daug, kol tapo pasauline hiphopo, trapo ir urbanistinio džiazo žvaigžde IAMDDB. Jau kelerius metus atlikėjos dainos karaliauja BBC eteryje, ją šlovina socialiniai tinklai ir ji važiuoja į Europos turą su amerikiečių reperiu Brysonu Tilleriu. Vis dėlto tai įvyko ne per vieną naktį – ašarų ir pretenzijų gyvenimui buvo iki kaklo.

Kai merginos šeima persikėlė į Mančesterį, teko išmokti naujo pusiausvyros pajautimo svetimame mieste. Ką daryti pirmiausia? Susirasti draugų. Dianai pavyko. Ji tapo viena iš mankūnų – tipine Mančesterio paaugle. Ką tai reiškia? „Mums lygiai nusispjaut į viską ir mes sakome tik tai, ką galvojame“, – paaiškina atlikėja.

Mokykloje jos chebra buvo siaubinga. „Mokytojai į mus šnairavo“, – sako IAMDDB. Koledže buvo įdomiau, bet paskui mergina pusmečiui išvyko į Afriką – keliavo su savo muzikantu tėvu, dainavo su vietos džiazo grupėmis. Stovėdama prieš galingą minią ji galvojo viena: „Noriu daryti lygiai tą patį, tik Anglijoje.“

Ėjo 2016-ieji. Grįžusi į Europą ir maždaug valandą praleidusi paskaitose, mergina staiga suprato: nenoriu! Mokslai baigėsi, tą pačią dieną ji nufilmavo savo gabalo „Leaned Out“ vaizdo klipą (dabar „YouTube“ jis jau turi per 12 mln. perklausų) ir nuo tos akimirkos tapo IAMDDB. Bet būk tu kuo nori – sėkmė neskuba. Tada atlikėjai teko pasitelkti savo dievuko Bobo Marley filosofiją ir daug kartų pasakyti sau: normalu jausti visokias emocijas, normalu kariauti su savo jausmais, normalu susimauti. Bet turi pamiršti tai, sutvirtėti ir žengti kitą žingsnį.

IAMDDB išnaudojo visus socialinius tinklus. Rašė įtaigias žinutes, kūrė muziką ir savo stilių, rodė save pasauliui. Buvo autentiška, ir tai veikė.

„Visko buvo mano gyvenime – dažnai elgiausi nesaugiai, daug kartų buvau parklupdyta ant kelių, šimtąkart sakiau: negaliu, man niekada nepavyks. Jau buvau pasiekusi ribą, kai atrodė – viskas, gana. Jau maniau, kad jei dar kas nors negero nutiks, tai ir aš perdegsiu. O tada turėsime rimtų problemų. Tai nebuvo gražus etapas, bet, užuot gulėjusi ir gailėjusi savęs, sakiau sau: privalai apie tai kalbėti, privalai išnaudoti savo būseną ir versti tai į ką nors pozityvaus ir naudingo. Pagaliau pagavau bajerį – pažiūrėkite į mane dabar, – sako IAMDDB. – Mes visi pereiname įtampos zoną, turime visokių skaudžių patirčių. Bet jei mano muzika gali kažkam padėti pereiti tai – tuomet mano darbas atliktas.“

IAMDDB įsitikinusi, kad yra labai gerai turėti mylimą žmogų, bet ne mažiau svarbu mylėti save. „Aš manau, kad apie tai reikia daugiau kalbėti ir kelti savo savivertę“, – teigia ne tik įkvepianti, bet ir galvą susukanti atlikėja.

DUB FX

(Ne)paprastas australas galėtų gyventi savo kemperyje, keliauti per pasaulį, maistui ir šortams užsidirbdamas iš savo talento, kurį demonstruotų tiesiog gatvėje: per kelias minutes aplink susiburs šimtai praeivių, nieko apie jo kūrybą nežinančių žmonių. Jie tiesiog sustos pasižiūrėti DUB FX muzikinio performanso, ir visi planai, kuriuos tie žmonės ką tik nešėsi su savimi, galvose ir kompiuterių dėkluose, tą pačią minutę nutols.

Jo eklektiškas „Live Loopin BeatBox“ išties gali skambėti visur: terasoje ant vandenyno kranto, Paryžiaus stogų, bulvare, didžiausių Europos festivalių aikštėse – bet kur. Nes tai, kas įdomu, savita, įtraukia.

DUB FX tiesiog šamaniškai kuria muziką, įsuka bytą, įtraukia mulos kvietimą maldai, atkartoja povandeninius orkų pasikalbėjimus, murkdo klausytojus į nepažįstamų, įsiurbiančių garsų jūrą, paklaidina savo vokalo aide.

DUB FX tapo tuo, kurio kūrybą jau daugiau nei 10 metų seka milijonai žmonių visame pasaulyje. Tačiau jis lieka ištikimas savo šaknims ir pavydėtinai sėkmingai generuoja nepriklausomą karjerą, kuriai neturi jokios įtakos komercinė reklama ar įrašų kompanijos.

„Aš tiesiog norėjau keliauti ir kurti muziką, taigi šešerius metus gyvenau savo autobusiuke ir rengiau performansus gatvėse. Socialinė medija dar buvo toks naujas dalykas, kad tiesiog negalėjau numatyti, jog ji taps pagrindine mano karjeros platforma. Bet mano vaizdo klipai tapo viral‘ais anksčiau, nei pats tai pastebėjau. O tada prasidėjo visi tie koncertai didžiausiuose pasaulio festivaliuose ir svarbiausiose scenose!“ – sako DUB FX.

Įsitikinkite, kad nepraleidote jo naujausių regio žinučių „YouTube“ – jos sufleruoja, koks bus naujausias kūrėjo albumas, kurį DUB FX planuoja išleisti 2019-ųjų pabaigoje. O „Galapagų“ didžiojoje scenoje jis gyvai pademonstruos savo milžinišką kūrybinę galią.

RUSKO

Garsaus Lydso muzikos koledžo absolventas Christopheris Merceris – DJ Rusko – kartą nutarė, kad pasauliui pats laikas atsibusti ir sujudėti šokių aikštelėje. Jungtinės Karalystės dabstepo pakilimo pionieriui tai pavyko.

Didžėjus, muzikos prodiuseris Rusko transformavo dabstepą iš Londono andergraundo žanro į tarptautinį muzikinį fenomeną ir katapultavo jį nuo JK iki JAV ir visur kitur.

Grubokas Rusko singlas „Cockney Thug“, kaip ir „Fabriclive.37“ bei bendradarbiavimas su elektronikos lygos sunkiasvoriu CASPA buvo istoriškai svarbūs visam dabstepui.

Pirmąjį savo solo albumą „O.M.G.!“ Rusko praktiškai įrašinėjo kelyje. 2010-ieji jam buvo nesibaigiančių gastrolių metai. „Sukali gabalus dienos metu, o naktį jau gali pasitikrinti gyvai šokių aikštelėje, kiek esi genialus“, – šypteli Rusko.

Jis tebėra toks – unikalus plūduras rūsčioje, viską semiančioje žemų garsų jūroje. Brito universalumas šviečia iš tolo, ir dėl to šiam muzikos prodiuseriui yra pavaldi bet kuri sritis, tai jis įrodė tūkstantį kartų: nuo užtikrintų solo projektų iki bendrų muzikinių nuotykių, tarp kurių – ir įvairių atlikėjų įrašų prodiusavimas bei visos serijos supervardų – nuo Lady Gagos iki Sub Focus – remiksai.

Dabar jis siekia parodyti, kad britiškas skambesys, pavertęs patį Rusko ikona, išlieka galingas ir kalantis per pakinklius. Pajusk tai „Galapaguose“.

TOMMY CASH

Bene kokybiškiausias ir ryškiausias šių dienų Estijos repo ir reivo eksportas žymimas vardu Tommy Cash arba valiutų simboliais. Kaip ir jo naujausias albumas „¥€$“, kuris jau laimėjo milijonus nykščių į viršų.

Kaulėtas berniukas, augęs viename iš tokių Rytų bloko daugiabučių, kuriuose tiktų filmuoti „Černobylį“, galėjo tik dūsauti, žiūrėdamas į Britney Spears plakatą virš savo lovos. Kada nors išgarsėti taip, kaip ta popdiva, neatrodė realu. Bet kai randi savo kelią, gali juo nueiti iki didžiausių muzikos festivalių.

Tommy Cash šiandien jau galėtų kastuvu žarstyti savo kešą ir laistyti brangius gėrimus urlos vakarėliuose. Bet investuoti į savo muziką jam vis dar atrodo geriausias užsiėmimas.

Kad visi pasiekimai sukristų į dėžę, reikėjo daug ir nuosekliai dirbti. Juk jei nori, kad tau bučiuotų žiedą, turi pasistatyti bažnyčią. Niekas nesako, kad bus lengva. Nebent intuityviai žinai, kaip nufilmuoti superwow klipą, kur gauti žirgą ir ką daryti ant scenos, kad klausytojai prie jos stabtelėtų. Tommy Cash žinojo. Naujausiame klipe jis įsimontavo trečią akį, bet, regis, visuomet ją turėjo.

Rytų Europos reperis buvo begėdis, aštrus, pašaipus, provokuojantis, bet taip atkreipė į save dėmesį. Maža to, reikėjo išsikelti kartelę taip aukštai, kad tik skrydyje galėtum ją įveikti. Tommy Cash klipai buvo aukštasis pilotažas ir socialiniai tinklai jį pasigavo.     

Dabar repo ir reivo vulkanas jau gali rinktis, kur jam išsiveržti. Tačiau gerai pažįstama lietuvių publika ir jau antrą kartą kviečiantis festivalis „Galapagai“ niekada neišgirs jo „ne“.

Muzikos ir pramogų festivalyje „Galapagai 2019“ paskutinį liepos savaitgalį taip pat pasirodys: Jazzu, Vidas Bareikis, „Lilas ir Innomine“, „G&G Sindikatas“, Free Finga, „Flying Saucer Gang“, „Daddy Was a Milkman“, junior a, ba., Tomas Sinickis, „Solo Ansamblis“, DJ Vaiper, Cheri ir daugelis kitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių