Pereiti į pagrindinį turinį

Naktis generolo lovoje – už lietuvišką kainą

2009-05-23 10:34
Įspūdis: pasak V.Biskio, prabangia sovietine autentika dvelkiantys kambariai įdomesni užsieniečiams nei mūsų tautiečiams.
Įspūdis: pasak V.Biskio, prabangia sovietine autentika dvelkiantys kambariai įdomesni užsieniečiams nei mūsų tautiečiams. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jei norite keliais dešimtmečiais grįžti į praeitį ir pagyventi buvusių aukštų KGB pareigūnų apartamentuose, važiuokite į Palangą.

Dvelkia tuometine prabanga

Viename iš viršutinių Palangos reabilitacijos ligoninės aukštų, tarp šiuolaikiškai įrengtų palatų ir poilsiui skirtų kambarių išsaugotas autentiškas numeris.

Daugiau kaip prieš porą dešimtmečių čia apsistodavo Maskvos KGB generolas. Autentika dvelkiančiuose apartamentuose yra trys kambariai, didžiulė vonia bei balkonas. Beveik visi langai – į jūrą.

Po kosmetinio remonto apartamentuose atnaujinta tik santechnika bei įrengtas kondicionierius, visa kita – sovietmečio palikimas. Bet numeryje nėra daugeliui tarybinių piliečių būdingo interjero.

Aukšto pareigūno poilsiui skirti kambariai dvelkia tuomete prabanga: krištolo sietynai, raižyti rumuniški baldai, sienas puošiantys paveikslai iš TSRS meno aukso fondo.

Vienas iš tokių meno šedevrų pakabintas juodomis plytelėmis išklotame vonios kambaryje. Indaujoje svečių laukia krištolo ir porceliano indai.

Apsistoję šiuose kambariuose prancūzai stebėjosi, kaip išskirtinėmis sąlygomis gyvendami valstybės pareigūnai buvo patys pamynę socializmo propaguojamą lygybę.

Anuometinę prabangą primena ir ligoninės pirmajame aukšte išlikęs marmuru grįstas žiemos sodas, kuriame čiulba dabartinių šeimininkų apgyvendintos kanarėlės.

Lietuviai nebuvo laukiami

Aukštiems Sovietų Sąjungos Centro komiteto ir KGB pareigūnams skirta sanatorija Palangoje pastatyta 1980-aisiais.

Į sanatoriją atvykdavo pareigūnai ne tik iš Sovietų Sąjungos, bet ir Vengrijos, Vokietijos, tačiau lietuviams pasilepinti čia teikiamais malonumais nebuvo galima. Vaistai sanatorijai buvo pristatomi tiesiai iš Maskvos. Paskutinis vaistų konteineris ligoninę pasiekė jau atkūrus Lietuvos nepriklausomybę.

Palangos reabilitacijos ligoninės direktorius Virginijus Biskys prisiminė, kad 1991-aisiais nacionalizuotas pastatas buvo labai apleistas. Tad istorijai išsaugoti paliktas tik vienas autentiškas numeris. Greta jo įrengti du atskiri skandinaviško stiliaus poilsio kambariai.

Tiktų istorijos pamokai

V.Biskys juokavo, kad išsaugoti generolo apartamentai puikiai tiktų istorijos pamokai arba kelionės laiku ištroškusiems poilsiautojams.

Pagyventi sovietinės dvasios aplinkoje dabar gali kiekvienas, sumokėjęs tam tikrą sumą.

Nakvynė istoriniame kambaryje vienam žmogui kainuoja 229 litus, dviem atsieitų 67 litais brangiau. Į šią kainą įskaičiuotos ir medicininės paslaugos. Direktoriaus manymu, tai nėra didelė suma.

Galimybe nusikelti į praeitį su malonumu pasinaudoja užsieniečiai. Jie aikčioja sužinoję, kad nakvos KGB generolui skirtoje lovoje.

Į ligoninę atvykstančius kolegas iš užsienio V.Biskys, atšilus orams, pavėžina ir iš tų laikų išsaugotu automobiliu "Volga".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų