Pereiti į pagrindinį turinį

Nauja "Baltija" – su dedikacija

2008-12-01 09:00

Ką tik pasirodęs naujasis kultūrinio-literatūrinio almanacho "Baltija" numeris nekantriai laukia, kada gi bus pristatytas savo gimtajam uostamiesčiui.

Kaunas turi "Nemuną" ir "Santarą", Šiauliai – "Varpus", o Klaipėda jau 23 metus leidžia kultūrinį-literatūrinį almanachą "Baltija". Geresnį ar blogesnį priklauso nuo kūrybinio metų derliaus, tačiau tai vienas seniausių regioninių leidinių Lietuvoje. Laikui bėgant almanachas tapo tarsi vizitine miesto kultūros ir literatūros kortele. "Baltijos" puslapiai pirmiausiai skirti Klaipėdos miesto žinomiems ir pradedantiems rašytojams bei kitiems menininkams. Čia debiutavo ne vienas dabar garsus Klaipėdos krašto kūrėjas, leidinio puslapiuose buvo pristatyti beveik visi uostamiesčio fotomeistrai, aprašomos dailininkų parodos ar plenerai. Beveik visų vėlesnio laikotarpio numerių viršelius ir dizainą tvarkė ir kūrė žymus grafikas profesorius Algis Kliševičius (1950–2008). Jo dėka almanacho viršeliuose buvo pristatyti daugelio miesto grafikų, o vėliau – ir tapytojų kūriniai.

O kas tilpo naujajame almanache? Pirmiausia, tai vėl rašytojų apsakymai, interviu ir eilėraščiai, kuriuos surinko ir paruošė spaudai almanacho literatūrinės dalies sudarytojas Dainius Sobeckis. Klaipėdiečių šį kartą mažiau nei svečių, daugiausia – Kauno rašytojų. Gal toks ir buvo sudarytojo sumanymas – plėsti leidinio geografiją?

Kultūros puslapiuose (sudarytojas – šių eilučių autorius) – miesto praeities štrichai, kuriuos parengė literatūrologė Jovita Saulėnienė, prisimenami vyresniosios kartos rašytojai – jubiliatai, apie Klaipėdos skulptorius toliau rašo menotyrininkas Petras Šmitas, literatūrinio gyvenimo pradžią uostamiestyje bando "atkasti" poetas Jonas Kantautas. Bet svarbiausia (gal liūdniausia?) leidinio dalis – jo viršeliai, šį kartą skirti A.Kliševičiaus kūrybai. Tarsi jo atsisveikinimas su leidiniu, kurį pats du dešimtmečius puoselėjo ir tvarkė.

Naujojo "Baltijos" almanacho pristatymas miesto visuomenei – rytoj 17.30 val. P.Domšaičio paveikslų galerijoje (Liepų g. 33).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų