Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas meno vadovas nesibijo iššūkių

2008-12-24 09:00
Naujas meno vadovas nesibijo iššūkių
Naujas meno vadovas nesibijo iššūkių / Gedimino Bartuškos nuotr. Ambicijos: S.Krylovas ne tik užsidegęs imsis naujos veiklos – smuiko virtuozas pažadėjo pramokti lietuviškai.

Tradicinę "Kalėdų muzikos savaitę" Nacionalinėje filharmonijoje Lietuvos kamerinis orkestras pradės su nauju meno vadovu. Prie piupitro stos visame pasaulyje pripažintas smuikininkas Sergejus Krylovas.

Orkestrantai juokauja, kad naująjį vadovą kolektyvas ir Filharmonijos vadovybė rinkosi kaip nuotaką. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje orkestro meno vadovo postą užims dirigentas ir muzikas iš užsienio. Spėlionės, kad Kameriniam orkestrui galėtų vadovauti pripažinti muzikai Barry Douglas ar Julianas Rachlinas, nepasitvirtino. "Džiugu, kad plečiasi mūsų akiratis ir į savo gretas priimame kitos šalies dirigentą", – tarpusavy kalbėjosi orkestrantai. S.Krylovas taip pat neslėpė teigiamų emocijų ir drąsiai pasitinka naujus iššūkius. Juolab kad Italijoje gyvenantis muzikas šio atsakingo darbo imasi ne pirmą kartą.

–"Kaip jaučiatės?" – pradėjau pokalbį su naujuoju Lietuvos kamerinio orkestro vadovu.

– Vilniuje? Puikiai, taip gražu, sninga (šypteli). Bet supratau jūsų klausimą. Man labai malonu, kad mane pakvietė atlikti prestižinio orkestro dirigento vaidmens. Tai puikiai vertinamas aukšto profesionalumo kolektyvas. Tikiu, kad drauge surengsime daug koncertų ir įvairių projektų.

– Ar greitai priėmėte šį siūlymą?

– Žinote, ilgai svarstėme šį klausimą su orkestro administracija ir mano vadybininku. Džiaugiuosi, kad radome bendrą kalbą, nes tai išties rimtas projektas. Sutikau imtis šių pareigų, nes mane daug kas riša su šiuo orkestru. Be to, vadovo kėdė man nenauja patirtis – esu vadovavęs keliems projektams svetur.

– Daugiau nei 40 metų šiam orkestrui dirigavo jo įkūrėjas maestro Saulius Sondeckis. Ar bandysite peraugti savo pirmtaką?

– S.Sondeckis –mano bičiulis ir nuo senų laikų mus sieja bendri kūrybiniai interesai. Todėl su juo nerungtyniausiu. Žinau tik tai, kad orkestras puikios kūrybinės formos. Žinoma, tobulybei nėra ribų. Pats kaip smuikininkas repetuoju kasdien ir visą gyvenimą save kankinu. Toks artisto gyvenimas – nereikia sustoti vienoje vietoje.

– Pastaruosius ketverius metus orkestras neturėjo pastovaus vadovo. Ar tai kaip nors atsiliepė kolektyvui? Ar įžvelgiate čia problemą?

– Nemanau, kad tai problema. Tiesiog tai yra dvi skirtingos grojimo formos. Jau minėjau, kad tai stiprus Kamerinis orkestras. Pavyzdžiui, man teko groti su britų orkestru, kuris tai turi dirigentą, tai vėl neturi.

– Ar būsite griežtas vadovas?

– Jau esu griežtas. Ir sau, ir kitiems.

– Ar naujos pareigos pakoreguos jūsų koncertų tvarkaraštį?

– Abi šios veiklos gali gyventi nepriklausydamos viena nuo kitos. Bendradarbiavimas su Lietuvos kameriniu orkestru tik praturtins asmeninius koncertus ir kūrybinę veiklą.

– Tikiu, kad nuo šios dienos vis dažniau lankysitės Lietuvoje. Beje, jūsų šeima gyvena Italijoje. Vis dėlto, kurioje šalyje praleidžiate daugiausia laiko?

– Kaip sakydavo maestro Mstislavas Rostropovičius, aš gyvenu lėktuvuose ir viešbučiuose. Pastaruosius penkerius metus mano gyvenimas kaip tik toks. Kur būsiu kitą mėnesį? Nė pats nežinau. Viskas priklauso nuo padėties. Sausį pradėsime planuoti naują sezoną, tad sunku pasakyti, kur daugiausia laiko praleisiu kitais metais.

– Ar labai keisite orkestro repertuarą?

– Ant dirigento pečių gula visa atsakomybė. Žinoma, galima susitikti su orkestru, parepetuoti, sugroti koncertą ir išvažiuoti. Tada ir kokybė bus atitinkama. Kitas variantas – pažinoti orkestrantus ir su jais bendrauti, kad ir kokioje šalyje būtum. Manau, ir toliau sieksime kokybės. Rinksimės naują repertuarą, bet tikrai neatsisakysime Johano Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeus Mozarto ar Antonio Vivaldi kūrinių. Negalime tarti "sudie" puikiai muzikai. Žinoma, repertuaras plėsis. Pirmas uždavinys – susigroti. Vėliau laukia turai Europoje, bet dabar tikrai nesakysiu kur, nes tai tik planai.


Virtuozas iš prigimties

Šeima. S.Krylovas gimė Maskvos muzikantų šeimoje: tėvas – garsus smuikų meistras, motina – pianistė ir muzikos pedagogė. Jau 20 metų S.Krylovas su šeima gyvena Italijoje, Kremonos mieste. Jie čia yra įkūrę privačią muzikos mokyklą.

Karjera. Šešerių jis jau griežė viešoje koncertų scenoje. Dešimties debiutavo su orkestru atlikdamas J.S.Bacho koncertą. Paskui pasipylė gastrolės po Kiniją, Lenkiją, Suomiją, Vokietiją. Šešiolikos jis įrašė Penktąjį W.A.Mozarto smuiko koncertą Rusijos radijuje ir televizijoje. Muzikas grojo garsiausiose Europos koncertinėse erdvėse: Berlyno ir Miuncheno filharmonijose, Paryžiaus "Grand Auditorium, Radio France", Vienos "Musikverein" ir "Konzerthaus", Venecijos "Teatro la Fenice" salėse, taip pat Buenos Airių "Teatro Colón", Santandero, Granados, "Prahos pavasario" festivaliuose.

Premijos. 1989 m. buvo įvertintas Rodolfo Lipizerio konkurse Goricijoje. Tarptautinės muzikos bendruomenės dėmesį S.Krylovas atkreipė po pergalių Antonio Stradivari konkurse Kremonoje (1998 m.) ir Fritzo Kreislerio – Vienoje (2000 m.).

Laisvalaikis. Pripažintas muzikas domisi lėktuvais ir malūnsparniais. Pats juos konstruoja ir leidžia į orą. "Groti smuiku paprasta, jei lyginsime jį su gebėjimu pakelti lėktuvą į orą", – šmaikštauja smuikininkas. Be to, S.Krylovas puikiai valdo motociklą.

Vieta. Nacionalinė filharmonija, Aušros Vartų g. 5

Laikas. Gruodžio 5 d. 19 val.

Kaina. 20–50 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų