Nesenstanti J. Austen istorija: į kino ekranus grįžta kaip niekad rožinė Emma

Kiekviena karta turi savo Emmą, didžiuosiuose kino ekranuose atgimstančią iš klasika tapusio to paties pavadinimo Jane Austen romano. Šiemet Emma į kino ekranus grįžta kaip niekad rožinė, sarkastiška ir pašiepianti ne tik XIX a. socialines klases, bet ir amžinos meilės paieškas.

Laikas įsimylėti

Filmo siužetas pasakoja apie XIX a. gyvenančią turtingą britų aristokratę Emmą Woodhouse. Šventai tikėdama, kad niekada neištekės, savo kasdienybę Emma skaidrina bandydama perprasti žmones ir juos supiršti.

Sykį Emmai pavyko atkalbėti draugę nuo vedybų su fermeriu ir įtikinti ją, kad tikrasis jos sielos kompanionas – vietinis kunigas. Viena bėda, kad jis įsimylėjęs pačią Emmą.

Po daugybės išbandymų suvedant nepažįstamuosius, ateina laikas įsimylėti ir pačiai Emmai. Jaunosios aristokratės laukia neįtikėtinos staigmenos, ne juokais sujaukiančios jos gyvenimo būdą.

Klasikinės istorijos atgimimas

Šiemet pasirodantis filmas – jau ne pirmasis, sukurtas remiantis klasika tapusiu romanu. Vienas pirmųjų bandymų – 1995 m. sukurtas filmas "Jokio supratimo" (angl. "Clueless") su Alicia Silverstone, nukeliantis į 90-ųjų Beverli Hilsą. 1996 m. remiantis šiuo romanu taip pat sukurtas to paties pavadinimo romantinis filmas su Gwyneth Paltrow, netgi laimėjęs "Oskarą" už geriausią garso takelį.

Naujausia romano "Emma" ekranizacija – kiek kitokia negu visos ankstesnės. Ši interpretacija dažnai lyginama su neseniai pasirodžiusia kita žymia klasikinės istorijos ekranizacija "Mažosios moterys". Pasak kritikų, visai kaip ir filmo "Mažosios moterys" režisierei Gretai Gerwig, taip ir "Emmos" kūrėjai pavyko jau girdėtą istoriją papasakoti iš naujos perspektyvos.

Naujasis filmas gudriai pašiepia XIX a. socialines klases ir visą gyvenimą kartais trunkančias meilės paieškas. Nors XIX a. rašytoja Jane Austen yra žinoma kaip gana nuspėjamų ir visada laimingą pabaigą žadančių linksmų istorijų autorė, režisierė Autumn de Wilde puikiai susitvarkė su užduotimi šią istoriją perrašyti naujai.

Romantiški 1815-ieji

Smagi romantinė komedija "Emma" – pirmoji režisierės A.de Wilde režisuota ilgo metro juosta. Iki šiol geriau žinoma kaip fotografė ir muzikinių vaizdo įrašų režisierė, amerikietė A.de Wilde savo gabumais fotografijoje pasinaudojo net kurdama filmo plakatą – šis taip pat yra fotografuotas pačios režisierės.

Pasak užsienio kritikų, ypatinga režisierės estetika juntama ir viso filmo metu. Kartu su kinematografu Christopheriu Blauveltu sukurta spalvų paletė nuolat varijuoja tarp šviesiai rožinės, ramunėles primenančios geltonos ir ledinės žydros, o akį patraukia įstabūs kostiumai.

Visi filmui sukurti kostiumai idealiai atvaizduoja XIX a. pradžios estetiką ir tik sustiprina filmu kuriamą satyrą. Nors remiantis jau pirmomis pasirodžiusiomis recenzijomis, vietomis aktoriai neatrodo labai patogiai, čia netrūks prabangių apdarų ir preciziškai susuktų garbanų.

Britiška aktorių grietinėlė

Prieš porą šimtų metų gyvenusius veikėjus įkūniję aktoriai liaupsių susilaukė ir už individualius pasirodymus, ir už bendrą kino ekranuose juntamą chemiją.

Panašu, kad rinkdama aktorių komanda, režisierė nusitaikė į šiuo metu populiariausias britų kino pasaulio žvaigždes, dažnai šmėžuojančias "Netflix" platformoje ir didžiuosiuose kino ekranuose. Pagrindinį kilmingosios Emmos vaidmenį šįkart atliko Anya Taylor-Joy, pažįstama iš filmų "Stiklas" ir "Šešėlių namai". Jai kompaniją palaiko Billas Nighy, daugeliui matytas romantinėse juostoje "Tegyvuoja meilė" arba "Laiko tiltas", taip pat aktoriai Mia Goth, filme uždainuosiantis Johnny Flynnas, Myra McFadyen ir Joshas O'Connoras.

Vykusi pusiausvyra

Filmas "Emma" – ne tokia ir tradicinė klasikinio Jane Austen romano interpretacija. Nors filmo metu akys raibs nuo pastelinių spalvų, pūstų suknelių, meilės intrigų ir saldaus įsimylėjėlių suokimo, panašu, kad režisierei pavyko filme palaikyti pusiausvyrą su ironišku humoru ir socialinių klasių satyra.

Toks derinys turėtų maloniai nustebinti panašių juostų skeptikus ir patenkinti užkietėjusių romantikų norus.

"Emma" (angl. "Emma.")

Žanras: Komedija, drama.

Didžioji Britanija, 2020

Režisierė: Autumn de Wilde

Vaidina: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynnas, Billas Nighy, Mia Goth, Miranda Hart, Joshas O'Connoras, Callumas Turneris, Rupertas Gravesas, Gemma Whelan, Amber Anderson, Tanya Reynolds, Connoras Swindellsas.

Nuo vasario 28 dienos kino teatruose rodomos dar trys premjeros:

"Vedybos, skyrybos ir barsukas"

Garbingojo 40-ojo gimtadienio proga Girius iš savo mylimos žmonos gauna šokiruojančią dovaną – žmona Skaistė pareiškia, kad ši jį palieka ir išsikrausto pas kitą vyrą. Po liūdnojo gimtadienio į depresiją panirusį vyrą išgelbėja jo netikėtai stebuklingų galių įgijęs telefonas. Vyrui pasidarius asmenukę su bet kokia mergina, jis gali nusikelti į ateitį ir iškart sužinoti, koks jų lauktų bendras gyvenimas. Atrodo, kad tiek turėtų pakakti atrasti TĄ tobulą moterį, su kuria būtų galima nugyventi laimingą likusį gyvenimą. Visgi tokios stebuklingos telefono galios ne kiek padeda, bet trukdo – ilgainiui darosi panašu, kad tobuli tarpusavio santykiai ir ideali žmona iš tikrųjų neegzistuoja.

"Nenugalėti"

"Nenugalėti" – tai jau antrąkart kino ekranuose pasirodanti 1883-iaisiais sukurto Ivano Franko epo ekranizacija. XIII a. gyvenantis Chanas Burunda ir jo mongolų orda be jokių kliūčių skinasi kelią užkariaudami ištisas žemes ir įkalindami tūkstančius žmonių. Apsistoję Karpatuose, karingieji mongolai nesitiki, kad į stovyklą įsliūkins brolių Berkutų vadovaujami kalnų medžiotojai, kurie išlaisvins tūkstančius jų belaisvių. Chanas iš keršto nusprendžia sunaikinti aplinkinius kaimus ir atrasti išdaviką, nuvesiantį jį pas Berkuto komandą. Visgi Berkuto vadovaujami kovingieji kalnų medžiotojai turi savų planų – kartą ir visiems laikams apsaugoti savo žemes.

"Šėtono vaikas 2"

Į naujus namus gamtoje, tyloje ir ramybėje atsikrausto jauna šeima: sutuoktiniai Liza ir Šonas bei jų sūnus Džiudo. Iš miesto persikelti čia šeima nusprendžia dėl sūnaus – tokį sprendimą pasiūlė psichoterapeutė, Džiudo elgesyje pastebėjusi pykčio ir agresijos užuomazgų. Tyrinėdamas naujų namų apylinkes, mažametis Džiudas atranda po plonu žemės sluoksniu palaidotą itin realistišką lėlę ir pavadina ją Bramsu. Tėvams nerimą kelia tai, kad Džiudo su lėle praleidžia daugiau laiko nei su savo šeima. Netrukus paaiškėja, kad namie pradeda vykti keisti reiškiniai, priešingi visiems gamtos dėsniams: Bramsas kažkokiu būdu atgyja ir rezga planą, galimai pražudysiantį visą naujakurių šeimą.

buvaukine.lt


Šiame straipsnyje: kinasfilmasEmmaJane Austen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vos neapsivėmiau

Vos neapsivėmiau portretas
kai pamačiau taip įkyrėjusį vardą Emma.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių