Pabėgėlių tragedijos ir viltys – muzikiniame albume

Kalė mieste esančios pabėgėlių stovyklos, vadinamos „džiunglėmis“, muzikantai įrašė albumą „Kalė sesijos“.

Albumą sukūrė maždaug 20 pabėgėlių ir profesionalių muzikantų. Įrašuose skambanti muzika varijuoja nuo Artimųjų Rytų iki Balkanų ar Ispaniškų ritmų. Kai kurios dainos – apie meilę, kai kurios – apie prarastus artimuosius.

Nors dauguma muzikantų mėgėjai, jie į albumo įrašymą žiūrėjo itin rimtai. Pavyzdžiui, Kasperas, 24-erių pabėgėlis iš Irako, įdainavo vieną repo dainą apie meilę. Prieš pabėgdamas iš Bagdado, jis buvo juvelyras ir reperis mėgėjas. Į Kalė pabėgėlių stovyklą Kasperas pateko pernai spalį. Ilgą laiką trunkanti nežinomybė labai slėgė, sako vaikinas, o albumo įrašymas padėjo vėl atrasti viltį, kad kažkas gali pasikeisti.

Ismailas iš Afganistano buvo persekiojimas ir kankinamas Talibano. Kai jo nariai išgirdo vyrą skambinant styginiu instrumentu dambora, Talibano nariai nuplikė vyro dešiniąją ranką, kad šis negalėtų groti. „Kalė sesijos“ albumui jis grojo savo paties padarytu styginiu instrumentu.

Pavyzdžiui, daina „Jėzus“ buvo įrašyta Eritrėjos moterų choro, kurios giedojo laikinai stovykloje įkurtoje koplyčioje.

Iš dalies dėl savo artumo Londonui ir Paryžiui, Kalė pabėgėlių stovykla sulaukia labdaros organizacijų, įžymybių ir menininkų dėmesio. Čia kūrėjai jau kurį laiką rengia koncertus, spektaklius, ar, pavyzdžiui, atidarė meno mokyklas.

Šio muzikos albumo sumanytoja – taip pat menininkė iš Didžiosios Britanijos. Vanessa Lucas Smith, „Allegri“ violončelių kvarteto Londone narė, teigė, kad projektu Kalė pabėgėlių stovykloje siekė parodyti kitą gyvenimo pusę – žmonių, gyvenančių „Džiunglėse“, taip pat leisti pabėgėliams dar kartą patikėti pačiais savimi.

V. Lucas Smith su kitais muzikantais stovykloje apsilankė rugsėjį. Pamažu paprastos muzikos pamokas ar dainos su gitara ir perkusija virto idėja išleisti muzikos albumą. Dauguma kūrinių buvo įrašyti čia pat, „Džiunglėse“, pasitelkus generatorių ir įkūrus laikiną įrašų studiją.

Šiai idėjai įgyvendinti prireikė maždaug 200 žmonių. Į stovyklą atvyko savanoriai iš Jungtinės Karalystės ir Ispanijos. Dabar albumą jau galima nusipirkti už 10 svarų. Visi pinigai bus skiriami padėti pabėgėliams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip jie atsibodo

kaip jie atsibodo portretas
Tegu visi grįžta į savo kilmės šalis,nevalkatavę po pasaulį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių