Pereiti į pagrindinį turinį

Parodoje - publikos numylėtinio P.Griušio tapyba

2010-02-26 18:00
Parodoje galima pamatyti pernykštį "Geriausią metų kūrinį" - "Žirgo žvigsnį."
Parodoje galima pamatyti pernykštį "Geriausią metų kūrinį" - "Žirgo žvigsnį." / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

A.Žmuidzinavičiaus muziejuje – publikos numylėtinio dailininko Prano Griušio apžvalginė tapybos darbų paroda. Apie išskirtinį kauniečių požiūrį į šį dailininką kalba vien tai, kad jo paveikslus žiūrovai keturis kartus išrinko populiariausiais "Geriausio metų kūrinio parodoje".

Čia verta ateiti, kad pabandytum įminti išgąsdinto žirgo mįslę, nusišypsotum žvelgdamas į stambią nuogalę miško fone, konservuotus "Našlių undinių" plaukus ar kitą geriausiuoju išrinktą darbą "Fotografas spusteli – paukščiukai atskrenda", kuriame nutapytas skraiste prisidengęs fotografas, į kurį skrenda pulkas balandžių.

"Panašią situaciją mačiau iš tiesų. O tapant šį darbą man pozavo fotomenininkas Gintaras Česonis", – pasakojo menininkas. Ir prisipažino iš kasdienių situacijų dažnai besisemiąs idėjų darbams. Pasak menotyrininko Sauliaus Mikėno, P.Griušys profesionaliai žaidžia tuo, ką pamatė, perskaitė ar išgirdo, viename darbe kartais sujungdamas šventumą, banalybę, simboliką ir ironiją.

Humorą dailininkas atranda ir pačiose netikėčiausiose situacijose. Tapybos darbe "Vyras ir patranka" žmogus pasistiebęs dairosi į tuščią patrankos vamzdį. "Prie Karo muziejaus mačiau panašią situaciją. Ir juokinga, ir grėsminga – juk žinome, kad patrankų vamzdžiai skirti ne žvalgytis, o šaudyti", – šyptelėjo autorius.

Dėmesį patraukia ir mažiau matyta drobė su kasdieniais drabužiais apsitaisiusiu žilstelėjusiu vyru išplaukusiais veido bruožais. Nustebina paveikslo pavadinimas – "Dievas Tėvas". "Dievas Tėvas bažnyčiose vaizduojamas labai konkrečių bruožų, nors niekas nesame jo matę. Sakoma: jei pamatytume, sudegtume jo meilės spinduliuose. O kadangi nesame matę, aš vaizduoju jį tokį – išplaukusiais bruožais", – paaiškino P.Griušys.

Susimąstyti apie amžinybę su šypsena veide verčia kita drobė mįslingu pavadinimu "Gyvenimas yra brūkšnys". Kamufliažinio audeklo raštais išmargintos drobės centre – brūkšnys. "Tai apsamanojusio senųjų Nidos kapinių detalė. Kurį laiką stebėjau, kaip samanos įvairiais raštais išmargina antkapius. Riebus brūkšnys yra realus brūkšnys tarp antkapiuose rašomos gimimo ir mirties datos. Taigi gyvenimas – tik brūkšnys, skiriantis gimimą ir mirtį", – nusišypsojo dailininkas.


Kas? P.Griušio tapybos darbų paroda.

Kur? A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (V.Putvinskio g. 64).

Kada? Paroda veiks iki kovo 28 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų