Pereiti į pagrindinį turinį

"Pilies akorduose" – teatras, dailė ir "N-18"

2010-09-09 18:00
Provokacija: pasak P.Venslovo, festivalis supažindina su paslaptingiausia meno kūrinio gyvavimo stadija – gimimu, provokuoja žiūrovus ir menininkus naujiems bendriems kūrybos sumanymams
Provokacija: pasak P.Venslovo, festivalis supažindina su paslaptingiausia meno kūrinio gyvavimo stadija – gimimu, provokuoja žiūrovus ir menininkus naujiems bendriems kūrybos sumanymams / Tomo Raginos nuotr.

Kamerinių menų festivalis "Pilies akordai", šiemet įgavęs plenero bruožų, vilios koncertais, dailininkų kūrybinėmis dirbtuvėmis,teatro pasirodymais.

Keičia veiksmo vietą

Anksčiau įvairiems menams ir jų samplaikoms neabejingą publiką kvietęs į Raudondvarį ar Kauno pilies prieigas, šiemet festivalis šiek tiek pakeitė dislokacijos vietą – svarbiausi renginiai vyks Kauno ryšių istorijos muziejuje ir jo kiemelyje – tačiau liko ištikimas idėjai po savo stogu suburti įvairių meno formų kūrėjus ir išpažinėjus.

"Pilies akordai" – novatoriškas kultūros projektas, pristatantis literatūros, dailės, šokio, muzikos, teatro, fotografijos ir netradicines meno formas. Šiemet vienas ryškiausių festivalio akcentų bus dailė, – tikino festivalio vadovas aktorius Petras Venslovas. – Festivalis supažindina su paslaptingiausia meno kūrinio gyvavimo stadija – gimimu, provokuoja žiūrovus ir menininkus naujiems bendriems kūrybos sumanymams."

Dailininkai ir "Psilikono teatras"

Festivalis nuskambės trim akordais – dailės, teatro, muzikiniu. Pirmąjį – muzikinį – festivalio akordą pradės invokacija, arba vienuolio malda už meno pasaulį ir menininkus, Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje. Čia vyks ir Česlovo Sasnausko choro koncertas.

Antrajam – dailės ir muzikos jungtis siūlysiančiam – akordui festivalio dalyviai persikels į Kauno ryšių istorijos muziejaus kiemelį. Stebėti, kaip gimsta teatras, ir bendrauti kvies gyvo vaizdo, garso ir bendravimo laboratorija "Simpatijos jėgainė", vadovaujama "Psilikono teatro", vyks dailininkų pleneras, per kurį 20 jaunų menininkų improvizuos menininko ir laiko tema, skambės dainuojamoji poezija ir kita muzika, vyks literatūriniai skaitymai. Vienos dienos plenere sukurtas drobes vėliau bus galima apžiūrėti restorano "Sadutė" pasaže.

Su žyma N-18

Trečiajam – teatro – akordui publika kviečiama į Ryšių istorijos muziejaus salę. Čia viešoji įstaiga "Teatro projektai" pristatys premjerą – spektaklį "pi er kvadratu" Josifo Brodskio pjesės "Marmuras" motyvais.

Spektaklyje, praėjus septyneriems metams nuo "Idioto mišiose" užsimezgusio sėkmingo kūrybinio bendradarbiavimo, scenoje vėl susitiks Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautas Anužis ir P.Venslovas. Spektaklis bus vaidinamas rusų kalba. Tie, kuriems kalbos barjeras – per sunkus, galės skaityti titrus.

Šis veikalas pažymėtas N-18 ženkliuku. Spektaklio autoriai purto galvas paklausti, ar ši žyma uždėta dėl nuogybių. "Pjesės autoriui sovietmečiu teko ir psichiatrijos ligoninėse pabuvoti, ir kitose įstaigose, todėl jo tekstas – labai šiurkštus. Bet tai yra autoriaus tekstas, kurio mes nenorėjome kupiūruoti. Tačiau jaunesnę publiką nuorime nuo šio šiurkštumo apsaugoti", – aiškino P.Venslovas.

Vienu baigiamųjų festivalio akordų taps Linos Puodžiukaitės ir Marijano Staniulėno šokio spektaklis "Tolima riba" bei nevalstybinio Memelio teatro šiuolaikinis miuziklas pagal Kate Bush dainas "(ne)Laimingi žmonės". Dainuos ir šoks šiam projektui suburti Klaipėdos teatralai, šokėjai, laisvi menininkai.

Išsami festivalio programa – www.teatroprojektai.lt .


Kas? Festivalis-pleneras "Pilies akordai".

Kur? Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje, Kauno ryšių istorijos muziejuje.

Kada? Rugsėjo 11 d. 12–24 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų