Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš emigraciją – su fotoaparatu

2013-02-12 17:47
Prieš emigraciją – su fotoaparatu
Prieš emigraciją – su fotoaparatu / Shutterstock nuotr.

„Pasaulis nuostabus, jį reikia pamatyti, pažinti, pajausti. Vis dėlto žmogus geriausiai jaučiasi ten, kur jo šaknys“, – teigia fotografas Algimantas Barzdžius. Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, vasario 15 d., Raudondvario dvare bus atidaryta jo fotografijų paroda „Važiuok, fiksuok, neemigruok“.

„Norėtųsi, kad lietuviai keliautų po pasaulį ne kaip nusižeminę juodadarbiai, o kaip visaverčiai, orūs šios planetos gyventojai“, – sako menininkas, per savo gyvenimą su fotoaparatu išmaišęs ne vieną pasaulio kampelį. Jis tvirtina, kad kiekviena kelionė padeda geriau pažinti pasaulį, patikrinti vertybes ir naujomis akimis pažvelgti į savo tėvynę.

Užfiksuotuose kadruose – abstrakcijos, šešėliai, detalės iš įvairių pasaulio šalių: Kroatijos, Malaizijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Ganos, Švedijos, Belgijos, Maroko, Ispanijos, Italijos, Olandijos, JAV. Yra nuotraukų ir su Lietuvos vaizdais, tačiau abstrakčiose fotografijose konkrečią vietą sunku nuspėti.

Nors parodos pavadinime yra šiek tiek socialinės didaktikos, tačiau beveik visas šio ciklo fotografijas galima priskirti taikomojo meno sričiai. Įspūdingi peizažai, didmiesčių panoramos, gatvės gyvenimas – visa tai gali papuošti biurą, kavinę ar asmeninį būstą.

Parodoje jūs nejausite socialinei fotografijai būdingos slegiančios įtampos, atvirkščiai – A.Barzdžiaus nuotraukos ramina ir žadina teigiamas emocijas. Daug metų A.Barzdžius dirbo spaudos fotoreporteriu. Šiandien jis teigia persisotinęs neigiamų emocijų, todėl norėtų matyti pozityvesnę, harmoningesnę pasaulio pusę.

„A.Barzdžiaus nuotraukose vis daugiau poetinių vizijų. Autentiška, jokiais kompiuteriniais efektais nepagražinta, bet kaip tik dėl to vertinga fotografija – tokią savo kūrybos kryptį neseniai yra įvardijęs pats Algimantas. Šiais fotošopizavimo laikais tai labai sveikintina pozicija“, – pastebi fotomenininkė Violeta Bubelytė.

A.Barzdžius neatsisako ir socialinės fotografijos, tačiau sako dar nepribrendęs rodyti visuomenės skaudulius. O ar įmanoma su fotoaparatu sustabdyti tokį gaivališką reiškinį kaip emigracija? A.Barzdžius tvirtina, kad verta pamėginti.

„Būtų neprotinga kaip nors protestuoti prieš migraciją, nes ji vyko visais laikais. Vis dėlto meninės priemonės padeda geriau suprasti šį reiškinį. Skaudu, kad emigracijos bangas dažniausiai sukelia skurdas, karas ar kitokia nesantaika. Norėtųsi, kad lietuviai uždirbtų tiek, jog galėtų su šeimomis keliauti po pasaulį, pasisemtų malonių įspūdžių, įgytų naudingos patirties ir grįžtų į gimtuosius namus“, – sako fotografas.

Tai antroji A.Barzdžiaus paroda. Praėjusių metų kovą Frankofonijos dienos proga Vilniaus senamiestyje buvo eksponuojama šio fotografo paroda „Vieną rytą Paryžiuje“. Dabartinė paroda taip pat atkeliauja iš sostinės, Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejaus. Parodą „Važiuok, fiksuok, neemigruok“ remia Kauno rajono savivaldybė.


Kas: A.Barzdžiaus fotografijų parodos „Važiuok, fiksuok, neemigruok“ atidarymas.

Kur: Raudondvario dvare (Kauno r.).

Kada: vasario 15 d. 13 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų