Virtuvėje eksperimentuojanti Lidija Rasutis pailsi gamindama ir 70 žmonių
Kilogramas salotų, penki pomidorai, pakelis gero sūrio ir daug meilės. Buvusi „Lietuvos dainų dešimtuko“ dalyvė Lidija Rasutis neabejoja, kad visiems patiekalams svarbiausia penkta sudedamoji dalis. „Kaip toje pasakoje, skanią sriubą galima išvirti ir iš kirvio. Tik reikia labai norėti“, – įsitikinusi ji.
51-ų Amerikos lietuvė nurodo ir dar vieną gero patiekalo sudedamąją dalį – puikią nuotaiką. Ją pavyksta sukurti užsidegus žvakes, įsipylus taurę vyno ir įjungus kompaktinių diskų grotuvą. O tada virtuvėje galima praleisti ir visą savaitgalį.
Mėgsta aštrų maistą
Kiekvieną savaitgalį ji minko, kepa, barsto, ragauja. Pasklidus aštriam ir viliojamam kvapui pasidžiaugia visa šeima. Dėl jos moteris labiausiai stengiasi. „Tačiau nemėgstu gaminti, kai reikia. Virtuvėje nenoriu dirbti – tai mano laisvalaikis“, – pabrėžė. Vyras Vytenis ir dvi dukros dažnai mėgaujasi jos kulinariniais šedevrais.
Virtuvė – jos erdvė, artimieji nekonkuruoja dėl vietos prie puodų. „Vyras ateina tik pavalgyti. O dukros gamina pyragėlius ir kitus skanėstus. Daržovių ir mėsos netroškina“, – šypsena nedingsta nuo L.Rasutis veido, ypač kai prisimena šeimos narių liaupses.
Daug komplimentų ji girdi ne tik iš jų, bet ir iš savo bičiulių. „Mėgstu valgyti bičiulių draugijoje – kartais tenka pamaitinti visą armiją“, – sakė ji. Ir tai nėra iš piršto laužti faktai. Prieš keliolika dienų ji gamino septyniasdešimčiai žmonių. Tiek buvo pakviestų į L.Rasutis gimtadienį. Moteris gamino šeimos mėgstamą patiekalą „Čili“. „Šešis kilogramus mėsos troškinau dviejuose didžiuliuose katiluose“, – sakė draugus ir šeimą prie aštraus skonio pratinanti vilnietė.
Idėjų ieško internete
Ant Rasučių šeimos stalo eksperimentinių patiekalų atsiranda dažnai – kulinarė nekopijuoja knygose aprašytų patiekalų. „Nepaisau, kokiomis dalimis ką reikia dėti. Nuolat ragauju ir pati nusprendžiu, ar skanu.“
Eksperimentuodama L.Rasutis imasi ir kitų gudrybių. „Vytenis nemėgsta svogūnų. Vis bandau tas daržoves apkepti, sumalti, įtrinti, kad tik jis nepajustų. Kai aš jo klausiu: Vyteni, ar buvo skanu? Jis numykia – esą galėjo būti ir skaniau. Suprask, pajuto svogūnų skonį. Gerai, kad jis mėgsta česnakus. Be šio prieskonio negalėčiau gyventi“, – sakė vokalinio moterų ansamblio „Eglė“ narė.
O kur ieško idėjų, kai išsenka fantazija? Prieš Velykas angų kalbą mokančioms šeimininkėms ji patarė panaršyti internete. Mėgstamiausias L.Rasutis puslapis – www. epicurious.com.
„Jei turite daug morkų, žiedinių kopūstų ar cukinijų, paieškos langelyje įveskite daržovės pavadinimą, ir jums išmes tūkstančius receptų. Tai labai patogu, gali rasti pasaulio virtuvės šedevrų“, – tikino L.Rasutis. Jos namuose nėra kulinarinių knygų. Moteriai jos per brangios.
Prieskonius augina pati
Nors savęs nevadina kulinarijos guru, L.Rasutis patiekalai retai prisvyla. „Jei ką nors sugadinu, visada galiu pataisyti. Blogiau, jei padauginu druskos, nors stengiuosi jos naudoti kuo mažiau“, – nusišypsojo L.Rasutis. Jos bičiuliai dažnai pasiteirauja, ar virtuvėje yra druskinė.
Prieskoniniai augalai irgi gali pataisyti nenusisekusį patiekalą. Rasučių balkone auga bazilikai, čiobreliai, rozmarinai, krapai.
„Norėčiau gyventi šiltuose kraštuose, prie namų auginti prieskonių darželį. Tai būtų mano rojus“, – svajoja Amerikoje užaugusi, bet jau dešimt metų sostinėje gyvenanti lietuvė.
O kol kas jos rojus – virtuvė, kurioje garsi moteris kartais praleidžia ir dvi savaitgalio dienas.
Naujausi komentarai