R. Banionis su žmona Violeta serialą režisuoja pasikeisdami

  • Teksto dydis:

Raimundas Banionis – lietuviškam kinui gyvenimą pašventęs režisierius, sukūręs legendinius kino filmus, tarp kurių – „Vaikai iš Amerikos viešbučio” ir „Mano mažytė žmona”. Jau ketverius metus Raimundas Banionis diriguoja gausiam LRT serialo „Naisių vasara“ kolektyvui. Praėjusią savaitę į LRT eterį sugrįžęs serialas skaičiuoja jau šeštąjį sezoną.

Prodiuserių kompanijos „Videometra“ kuriamas serialas „Naisių vasara” turi savo nekintančią auditoriją. Tai žmonės, kurie pavargo nuo vulgarumo, keiksmų ir banalumo televizijoje. Žmonės, kurie nori išvysti tikros Lietuvos vaizdus ir nuoširdžių, paprastų kaimo žmonių gyvenimą.

„Serialo paslaptis yra paprastumas, – sako režisierius, – jokio negatyvo, jokio žiaurumo. Televizijoje to trūksta.“ Pats Naisių kaimas per tiek metų tapo ne tik serialo lokacija, bet ir kultūriniu reiškiniu – į jį atvažiuoja tūkstančiai žmonių, kurie nori savo akimis apžiūrėti ir apeiti vietas, kuriose vyksta serialo veiksmas. Naisiuose veikia profesionalus teatras, vyksta daugybę žmonių pritraukiantys blaivūs festivaliai, yra įsikūrę penki muziejai, žemaitukų žirgynas. Kaip mažam miesteliui, tai nepaprastai daug.

„Čia dirbant, atrodo, net laikas lėčiau bėga, – pasakoja R. Banionis, – kūrybinė komanda kaime atsipalaiduoja, visi vieni kitus žino. Čia nėra jokių automobilių spūsčių, visi sutaupome daug nervų.“ Režisierius tikina, kad daug įtakos tai ramybei turi ir tikrieji Naisių gyventojai – šilta ir atvira bendruomenė, su kuria visi labai gerai sutaria. „Mes neprisidirbame“, – juokiasi jis.

Nedaug kas žino, kad serialą R. Banionis režisuoja kartu su žmona, Violeta Banioniene. „Ji dirba tuomet, kai aš esu užsiėmęs, – sako Raimundas, – kartu mes nedirbame.“ Jis priduria, kad režisierius turi būti vienas, kitaip aktoriai pasimeta ir nebežino, kurio klausyti. O režisierių nuomonės dažniausiai išsiskiria.

Raimundas su Violeta gyvena už Trakų. Turi butą ir Vilniuje, tačiau namais vadiną būtent vietą už miesto. „Ten ramu, namas ant ežero kranto, – sako režisierius, – kaipgi nesinorės grįžti.“

Įtraukiančios istorijos, įkvepiantys tikros Lietuvos vaizdai ir gyvenimiškos pamokos – jau naujajame „Naisių vasaros“ sezone, pirmadieniais-ketvirtadieniais, 17.45 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių