Reperio Viliaus fotografijos – iš balų: nuotraukose atsiranda netikėtų detalių

"Vilniuje jau visos gražiausios balos mano išfotografuotos, tad dabar važiuosiu balinėti į Kauną", – žada legendinės grupės "Skamp" narys Vilius Alesius, balografijas (kaip jas pavadino) atradęs truputį anksčiau, nei pasaulį užklupo pandemija.

Pirmiausiai rado bokštus

"Išties dabar nedaug koncertuojame su grupe "Skamp" (turiu omeny ir  laiką prieš pandemiją), tad kiekvienas galime atrasti naujų hobių. O balos mano gyvenime atsirado visai netikėtai", – pasakoja reperis Vilius.

Vasario mėnesį einant į darbą Vilniaus universitete, vaikinui į akis krito nuostabūs Vilniaus pastatų atvaizdai, atsispindintys grindinio balose.

"Čiupau telefoną ir pirmiausia įamžinau baloje Šv.Onos bažnyčią,  tiksliau, jos bokštų atspindžius", – pasakoja jis.

Šiais laikais kiekvienas gali būti geresniu ar blogesniu fotografu (visi nepaleidžiame iš rankų telefonų), tai pakeliui į darbą Vilius nufotografavo dar keletą balų. O įsikėlęs tuos atvaizdus į kompiuterį  liko sužavėtas (tiesa, teko apversti nuotraukas, kad statiniai nekabotų aukštyn kojomis). Taip Viliaus pietų pertraukos užsipildė nauju atradimu – balų ieškojimu ir fotografavimu.

Pirmoji paroda – virtuali

"Balas fotografuoti pradėjau vasarį. Žiema buvo lietinga, kaip ir ankstyvas pavasaris, tad laikas vystytis mano hobiui buvo labai palankus", – pasakojo muzikantas.

Balų sostinėje tuo metu Vilius rasdavo apsčiai. Prifotografavo daug. Nežinodamas, ką su nuotraukomis veikti, ėmė kelti į feisbuką. Jas pamatęs vienas Viliaus draugas pasufleravo ir šmaikštų pavadinimą – "Balamatė" (nuo priežodžio bala nematė).

"Kam įdomu, – kviečia balų fotografas, – visos tos mano nuotraukos sukeltos į to paties pavadinimo feisbuko paskyrą – Balamatė."

Vėliau viena Viliaus Alesiaus pažįstama iš Pavilnio bendruomenės namų prispyrė vaikiną atspausdinti 27 nuotraukas ant popieriaus ir surengti parodą. Taip ir padarė. Prisispausdino atvirukų su atvaizdais balose. Tik žiūrovų nespėjo pakviesti. Pasaulį sudrebino koronavirusas. Ir Lietuvoje prasidėjo karantinas.

"Kadangi nepavyko padaryti gyvo parodos atidarymo, radau erdvę feisbuko platformoje "Neatšaukti atidarymai". Ten menininkai galėjo dalytis savo kūryba karantino metu", – džiaugėsi Vilius, debiutavęs kaip balografas virtualioje erdvėje.

Nepretenduoja į fotografo statusą

"Aš tikrai nepretenduoju į fotografo statusą. Nenoriu paveržti iš brolio darbo, – juokiasi Vilius, kuris yra kaip du vandens lašai panašus į savo vyresnįjį brolį Vincą – vokiečių kalbos vertėją ir fotografą mėgėją. – Mus ir anksčiau painiojo. Kai aktyviai koncertavau su "Skamp", neretai gatvėje Vinco paprašydavo autografų, manydami, kad tai aš. O Vincas juokaudamas pasirašydavo "Linkėjimai nuo brolio!", tuo labai nustebindamas paauglius. Tekdavo vėliau jiems paaiškinti, kad autografą gavo nuo Viliaus brolio Vinco."

Atspindžių balose fotografavimo idėja reperį žavi visų pirma savo paprastumu: nereikia tampytis fotoaparato, gali pleškinti balas tiesiog telefonu. Beje, kai Viliaus balografijos pasirodė "Neatšauktuose atidarymuose" ir apie jas sužinojo daugiau žmonių, vienas iš žinovų atsiuntė nuorodą į garsaus fotografo (tiesa, jau mirusio) darbus, kurie turėjo panašumo į Viliaus.

"Na tai kas, – sako jis. – Nemažai žmonių mėgsta fotografuoti tai, kas atsispindi balose. Bet aš tų vaizdų nepublikuoju aukštyn kojomis, o apverčiu, taip atsiranda netikėtų detalių. Pavyzdžiui, dangus iš grindinio akmenų."

Atsisveikindamas Vilius Alesius pažadėjo būtinai atvykti į laikinąją sostinę ir paieškoti balų čia. O tam, pasak mėgėjo fotografo, irgi reikia sulaukti momento: "Jos nesiduoda taip lengvai fotografuojamos. Negali lyti, pūsti stiprus vėjas. Reikia išlaukti ramaus oro ir tinkamo apšvietimo – su truputėliu saulės."

Beje, be balografijos, Vilius sakosi karantiną išnaudojantis naujų dainų kūrybai. Reperiai SWEED, t.y. Vilius Alesius (Willux) ir SJ – Saulius Jeruslanovas šiuo metu pristato naują dainą "Bijoti saugu" ir atnaujintą grupės pavadinimą SWEED (ex "Rapeseed").



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,

..., portretas
Nu ir primityviai piarinasi vyrukas,sudus mala...

...,nieko TOKIO,kad...

...,nieko TOKIO,kad... portretas
ir TA PATI DAROME,bet... VISI darome SAVAIP... TASKAS

...,paGALVOJAU ir AS!!! galeciau FOTOGRAFUOTI BALAS,bet...

...,paGALVOJAU ir AS!!! galeciau FOTOGRAFUOTI BALAS,bet... portretas
tai jau butu MONOTONISKAS pasiKARTOJIMAS...,megstu FOTOGRAFUOTI per LANGUS,bet irgi nesu VIENAS...,yra FOTOGRAFU kurieTA PATI DARO... TASKAS
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių