Pereiti į pagrindinį turinį

Retrospektyva atvers V.Strauko fotografijos lobyną

2009-06-03 23:59

Klaipėdietis fotomenininkas Vaclovas Straukas parengė intriguojančią kūrybos retrospektyvą, kurią rytoj su autoriumi bus galima apžiūrėti Ievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje "13L".

Jau ne vieną dešimtmetį V.Strauko kūryba užima žymią vietą Lietuvos fotografijoje. Ji glaudžiai susijusi su Klaipėda, pajūrio kraštu ir jo žmonėmis. Autoriaus fotografijų filosofiškumas ir epiškumas susilieja su asmenine V.Strauko menine nuojauta.

Priminsime, kad V.Straukas gimė 1923-iaisiais Požerėje (Šilalės rajone). Gimnaziją baigė Šilalėje. Studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą tuometiniame Vilniaus pedagoginiame institute. Mokytojavo įvairiose Žemaitijos mokyklose, rašė eilėraščius, dainas, dirbo su saviveiklinėmis dramos studijomis. 1952-aisiais apsigyveno Klaipėdoje. Nuo 1968-ųjų pradėjo fotomenininko kūrybos kelią.

"Išbandžiau visokias profesijas: mokytojo, buhalterio, aktoriaus, inžinieriaus, bet jausmas atvedė mane į fotografiją", – džiaugėsi V.Straukas.

Jau pirmajame fotografijų cikle "Pamario motyvai" (1972) jis atskleidė Klaipėdos bei pamario žvejų kaimų gyvenimo akimirkas. Pajūrio vaizdus įamžino nuotraukų cikle "Kopos" (1975), bendravimo su mokiniais rezultatas buvo fotoserija "Jaunoji Klaipėda" (1977) bei plačiai menininką išgarsinęs fotografijų ciklas "Paskutinis skambutis".

V.Straukas kaip menininkas pripažintas ne tik Lietuvoje. 1976-aisiais jam suteiktas Tarptautinės meno federacijos (FIAP) fotografo-menininko, o 1994-aisiais – nusipelniusio fotografo-menininko garbės vardas, 1993-iaisiais – Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės vardas. Jis yra pelnęs FIAP aukso, sidabro medalių bei kitų prizų, 1999-aisiais apdovanotas penktojo laipsnio kunigaikščio Gedimino ordinu. 2003-iaisiais minėdamas savo 80-metį, V.Straukas vėl sugrįžo prie ciklo "Kopos" ir meno gerbėjams pristatė unikalių Kuršių nerijos peizažų fotografijas.

Dabar jis parodoje pateiks geriausias nuotraukas iš viso savojo archyvo. Šiai ekspozicijai fotomenininkas atrinko fotografijas iš "Peizažų", "Kaimo gyvenimo" ir "Paskutinio skambučio" ciklų. Anot jo, jie jo kūryboje yra pagrindiniai. Menininkas ketina parodyti beveik 80 darbų, iš kurių dalis bus dar niekur neeksponuoti ir publikai nematyti.

Parodos pristatyme dalyvaus menotyrininkas Petras Šmitas, poetė Dalia Bielskytė, muzikuos Vytauto Didžiojo gimnazijos tautinės muzikos ir šokių ansamblis "Žemaitukas".

V.Strauko fotografijų parodos atidarymas – ketvirtadienį 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje "13L" (Herkaus Manto g. 25). Veiks iki birželio 19 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų