Pereiti į pagrindinį turinį

Septynios sielos vienai nuodėmei išpirkti

2009-02-28 09:00
Septynios sielos vienai nuodėmei išpirkti
Septynios sielos vienai nuodėmei išpirkti

Atrodo, kad šiuolaikinėje Amerikoje universaliausio kino aktoriaus laurus galima drąsiai įteikti aktoriui Willui Smithui.

Pakartoti sėkmės formulę

W.Smitho pavardė filmo titruose visada garantuoja dideles pajamas ir milžinišką žiūrovų bei kritikų dėmesį. Skirtingai nei kiti kolegos, dirbantys vienai tikslinei auditorijai, juodaodė žvaigždė moka įtikti visiems. Paaugliai veržiasi į aktoriaus veiksmo filmus ("Aš esu legenda"), vyrams imponuoja jo ekspresyviai vaidinami blogi vyrukai, o moterys lieja graudžias ašaras, sekdamos jo herojų bandymus nepalūžti nuo gyvenimo negandų naštos ("Besivaikant laimę").

Niekas nenuneigs, kad W.Smithas yra tikras savo profesijos virtuozas. Jo plastikos gali pavydėti geriausi pasaulio mimai, o humoro jausmo – garsiausi komikai. Repo muzikanto karjera gerokai praplėtė aktoriaus vaidybos spektrą. Ir gyvenime, ir ekrane jis it gyvas sidabras: nenustygsta vietoje, nuolat demonstruoja nepakartojamus klounados triukus, neieško šmaikštaus žodžio kišenėje ir azartiškai improvizuoja bet kokioje situacijoje. Žodžiu, tikras žmogus orkestras.

Tokį W.Smithą pamatysime ir naujausiame jo filme "Septynios sielos", kurį režisavo italas Gabriele Muccino. "Besivaikant laimę" buvo jųdviejų hitas, todėl nenuostabu, kad abiem kilo noras pakartoti sėkmės formulę.

Per septynias sekundes

Viskas prasideda nuo skambučio į psichologinės pagalbos tarnybą: "Įvyko bandymas nusižudyti. – Kas auka? – Aš."

To pakanka, kad nuo pirmųjų kadrų būtum suintriguotas ir toliau su nenuslūgstančiu dėmesiu sektum efektingai pradėtą istoriją. Atsipalaiduoti nebus kada, nes autoriai sąmoningai griauna nuoseklaus pasakojimo metodiką: išskaidę vientisą istoriją į begalę skeveldrų, dėlioja savitą mozaiką. Dėl tokios filmo stilistikos (joje jaučiama "21 gramo" ir "Babelio" įtaka) įsitempus tenka laukti mažomis porcijomis dozuojamų praeities fragmentų, iš kurių galėtume susidaryti įspūdį apie tragiškas aplinkybes, atvedusias herojų į nepavydėtiną atomazgą.

Vieni žiūrovai tokį pasakojimo būdą vadina intelektualia autorių pozicija. O kai kurie griežtesni recenzentai Amerikoje teigia, kad jeigu režisierius pasakotų Beno vargų epopėją chronologiškai, istorijos absurdiškumas ir dirbtinumas išryškėtų labai greitai. Bet kuriuo atveju negalima nuneigti, kad filmas nepalieka abejingų ir priverčia susimąstyti.

Kadaise draudimo agentas Benas Tomas turėjo gerai mokamą darbą ir mylimą žmoną, ieškojo sveikatos draudimo įmokų nenorinčių mokėti klientų ir lakstė sidabro spalvos svajonių automobiliu "Porsche". Idilė sudūžta į smulkiausius šipulius tą dieną, kai dėl Beno kaltės autoavarijoje žūsta jo žmona ir šeši atsitiktiniai praeiviai. Šį įvykį Benas įvertina trumpa sentencija: "Dievas sutvėrė pasaulį per septynias dienas, o aš savo gyvenimą sunaikinau per septynias sekundes."

Nuodėmės išpirkimas

Gyventi su tokia nuodėme būtų tikrai nepakeliama, jei Benas nesuprastų, kad ją galima išpirkti tik nuoširdžiu rūpinimusi tais, kuriems tikrai reikia nesavanaudiškos pagalbos.

Taip Beno akiratyje atsiranda tie, kurių gyvenimas kabo ant trapaus plaukelio: aklas muzikantas Ezra Terneris, dieną dirbantis telefono operatoriumi mėsa prekiaujančioje bendrovėje, o vakarais grojantis baruose (jį suvaidinęs Woody Harrelsonas maloniai nustebino naujomis savo talento spalvomis), nuo smurto namie kenčianti ispanė Konė (aktorė Elpidia Carrillo), širdies donoro laukianti gražuolė meksikietė Emilija (aktorė Rosario Dawson), rimtų sveikatos sutrikimų turintis gydytojas Stiuartas (aktorius Timas Kelleher), kraujo vėžiu sergantis paauglys.

Pamažu aiškėja slaptas Beno planas – jis ieško septynių labiausiai gyvenimo nuskriaustų sielų, kurioms tampa vienintele viltimi ir paguoda.

Pagirtina, kad visuotinio susvetimėjimo laikais, kai giliai įsišaknijęs egoistiškas individualizmas tampa masių gyvenimo filosofija, pasirodo jaudinantis filmas, apeliuojantis į gailestingumą ir raginantis nesavanaudiškai daryti gerus darbus. Tik ar gali paprastas žmogus savanoriškai prisiimti Aukščiausiojo teisėjo funkcijas?

"Septynios sielos" ("Seven Pounds") ****

Drama. JAV, 2008 m. Rež. G.Muccino. Vaidina W.Smithas, R.Dawson, W.Harrelsonas, Michaelas Ealy, Barry Pepperis, E.Carrillo.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 3

erotika 1

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų