Pereiti į pagrindinį turinį

Smuiko virtuozai susitiks Kauno scenoje

2012-08-10 05:00
Smuiko virtuozai susitiks Kauno          scenoje
Smuiko virtuozai susitiks Kauno scenoje / Shutterstock nuotr.

Šiandien į Kauno valstybinės filharmonijos sceną kops du ryškiausi savo srities profesionalai: smuikininkas Sergejus Krylovas ir altininkas Maksimas Rysanovas. Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turės progos įsitikinti, kad koncertinė programa neatsitiktinai pavadinta „Virtuozų susitikimas“.

Koncerte taip pat dalyvausiančio Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas, vienas išskirtiniausių Europos smuikininkų S.Krylovas yra gimęs Rusijoje, tačiau savo namais laiko Italiją.

Tarptautinės muzikos bendruomenės dėmesį virtuozas atkreipė po pergalių Antonio Stradivari bei Fritzo Kreislerio konkursuose. Po jų smuikininkui atsivėrė didelių greičių muzikinės karjeros magistralė. Jis debiutavo garsiausiose Europos koncertų erdvėse, prestižinėse Tokijo „Suntory Hall“ ir Buenos Airių „Teatro Colón“ salėse, pasirodė Santandero, Granados, „Prahos pavasario“ festivaliuose.

S.Krylovas griežia 1734 m. A.Stradivari pagamintu smuiku „Škotijos universitetas“ iš Sau-Wing Lam kolekcijos, kurį jam paskolino A.Stradivari fondas. Prieš keletą metų garsusis violončelininkas Mstislavas Rostropovičius šį muzikantą priskyrė geriausių smuikininkų penketukui.

Pats smuikininkas pripažįsta, kad pažintis su maestro tapo reikšmingu jo gyvenimo įvykiu. Kita vertus, apie išskirtinį atlikėjo talentą byloja ir kritikos straipsnių antraštės: „Velniškai gerai“, „Akrobatas, nežinantis apribojimų“, „Nepriekaištingas Krylovo smuikavimas“, „Krylovas orkestrui suteikė sparnus“ ir t.t.

2008 m. gruodį S.Krylovas buvo pakviestas tapti Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovu ir nuo to laiko šis kolektyvas išgyvena tikrą atgimimą, garbingai išlaikydamas orkestro įkūrėjo prof. Sauliaus Sondeckio aukštai iškeltą atlikimo kokybės kartelę.

Kitas koncerto solistas, Ukrainoje gimęs, šiuo metu Londone gyvenantis M.Rysanovas yra vienas geriausių ir charizmatiškiausių šių dienų altininkų.

Atlikėjui teko groti su garsiausiais pasaulio orkestrais, pasirodyti ne viename prestižiniame festivalyje ar koncerte. Tarptautinį atlikėjo pripažinimą patvirtina jo pelnyti prestižiniai „Classic FM Gramophone“ bei BBC Naujosios kartos apdovanojimai, taip pat – plačiai žinomų Ženevos, Lionel Tertis, Valentino Bucchi konkursų laurai.

Atlikėjo repertuare gausu kamerinės muzikos, kurią jis su pasaulyje išgarsėjusiais scenos partneriais atlieka prestižinėse įvairių šalių koncertų erdvėse. Muzikas stengiasi nuolat plėsti alto instrumento repertuarą, aktyviai propaguoja šiuolaikinę muziką, bendradarbiauja su kompozitoriais, specialiai jam kuriančiais naujus kūrinius, įrašinėja kompaktines plokšteles.

M.Rysanovas džiaugiasi, kad Elise Mathilde fondas sudarė galimybę groti Giuseppe Guadagnini 1780 m. pagamintu instrumentu, o kritikai apie jo grojimą sako: „M.Rysanovo garsas yra sodrus ir apčiuopiamai spalvingas, jo ornamentuotė tiksli ir neįkyri, o individualų alto tembrą ir spalvų spektrą jis išnaudoja labai apgalvotai.“

Koncerte klausytojai išgirs spalvingą programą, kurioje skambės originalūs Franzo Schuberto kūriniai, to paties kompozitoriaus dainų transkripcijos orkestrui ir altui, bulgarų kilmės kompozitorės Dobrinka Tabakova, kuriančios muziką specialiai M.Rysanovo programoms, aranžuotes. Virtuozų susitikimą vainikuos vienas nuostabiausių kūrinių, kuriame susitinka du tokie giminingi, bet kartu skirtingi instrumentai: Wolfgango Amadeus Mozarto „Sinfonia Concertante“ smuikui, altui ir orkestrui.

Kas: S.Krylovo, M.Rysanovo ir Lietuvos kamerinio orkestro koncertas.

Kada: rugpjūčio 10 d. 18 val.

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų