Pereiti į pagrindinį turinį

Spalvotas sapnas iš Japonijos

2009-06-18 08:59
Vizija: žinomiausia pasaulyje japonų menininkė Y.Kusama pristato pripučiamų ir veidrodinių objektų instaliaciją – "Taškelių manija – begalybės veidrodžių kambarys".
Vizija: žinomiausia pasaulyje japonų menininkė Y.Kusama pristato pripučiamų ir veidrodinių objektų instaliaciją – "Taškelių manija – begalybės veidrodžių kambarys". / ŠMC archyvo nuotr.

Šiuolaikiniame meno centre (ŠMC) atidaroma pirmoji didelė Japonijos meno paroda Lietuvoje pristatoma kaip keturių atskirų ekspozicijų derinys, įtraukiantis į spalvotą sapną.

Dailėtyrininkai atkreipia dėmesį į ypač stiprią vaizdinį parodos "Big in Japan" pradą – tai savitas Japonijos kultūros ir šios šalies šiuolaikinio meno scenos bruožas, kurį stengėsi perteikti keturi menininkai.

Žinomiausia pasaulyje Japonijos menininkė Yayoi Kusama pristato pripučiamų ir veidrodinių objektų instaliaciją "Taškelių manija – begalybės veidrodžių kambarys". Menininkų duetas iš Osakos "Paramodel" kviečia žiūrovą į spalvotą žaislinių geležinkelių pasaulį – pabaigos neturintį trimatį grafitą. Londone gyvenantis menininkas Hiraki Sawa šešių sinchronizuotų ekranų vaizdo instaliacijoje "Hako" iš lėto jungia Japonijos atominės elektrinės, vienuolių šintoistų puoselėjamo miško, neįprastai kunkuliuojančios jūros ir kitus peizažus, interjero vaizdus. O Go Watanabe specialiai ŠMC sukūrė dar vieną androidą iš ciklo "Veidas ("Portretas")".

Kultūros naktį – į birželio į 21-ąją – šią parodą bus galima aplankyti nemokamai. Tuomet bus surengta ir speciali kino peržiūra ŠMC kino salėje – parodytas Yoji Yamados meninis filmas "Kinema no tenchi" ("Kino aukso amžius" – jap.) su angliškais subtitrais.

Japonijos temą ŠMC pratęs ir liepos 14 d. atidaroma vienuoliktoji projekto "Japonija Europos žvilgsniu / Japonija šiandien" paroda. Joje dalyvauja trys fotografai, keliavę po Japonijos Niigatos prefektūrą. Artūras Valiauga iš Lietuvos, Andrew Phelpsas iš Austrijos ir Hansas Christianas Schinkas iš Vokietijos nuotraukose įamžino japonus, jų maistą ir šalies peizažus.


VIETA: Šiuolaikinio meno centras, Vokiečių g. 2, Vilnius.

LAIKAS: birželio 19–rugpjūčio 16 d.

KAINA: 8 litai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų