Pereiti į pagrindinį turinį

Spektaklį sukūrė sujaudintas ir įskaudintas laikmečio

2009-05-05 09:00
Spalvingas: naujajame J.Smorigino šokio spektaklyje – pačių įvairiausių jausmų atsivėrimai.
Spalvingas: naujajame J.Smorigino šokio spektaklyje – pačių įvairiausių jausmų atsivėrimai. / "Vilniaus baleto" archyvo nuotr.

Gastrolių į Klaipėdą atvykęs "Vilniaus baletas" parodys šio teatro meno vadovo, režisieriaus ir choreografo Jurijaus Smorigino naujausią darbą – šokio spektaklį "Jausmai".

Nutarė atsiskaityti

Tai J.Smorigino anksčiau sukurtų spektaklių parafrazės ir dedikacija choreografo kolegei šviesaus atminimo Vijolei Parutytei – ji buvo viena pirmųjų bendražygių kuriant mažą ir trapų choreografinių projektų teatrą, pasivadinusį "Vilniaus baletu". Dabar jam – jau 10 metų.

Simboliška, kad "Jausmų " atlikėjai – J.Smorigino mokiniai, kurie taip pat pradeda savo kūrybinį kelią, kaip tai įvyko 1980-aisiais, kai prasidėjo jų mokytojo karjera.

"Esu jausmingas ir sentimentalus. Labai gerbiu talentingus žmones, net jei jie nėra įžymūs ir "išsukti". Visados buvau labai nelankstus, visą gyvenimą kovojau už savo tiesą, siekiau kurti, o ne prisitaikyti, ir dėl to esu įgijęs daug priešų, – prisipažino choreografas. – Grižęs iš Maskvos, kurioje galėjau galvoti ir kurti tai, ką norėjau, ir nereikėjo rūpintis, ar publika pasirinks mano spektaklį, ar eis į "Striptizo erelius", nutariau, kad turiu atsiskaityti su savimi ir savo jausmais. Didelis postūmis buvo Viliuncės netektis. Taip vadinau Vijolę Parutytę. Žinia apie jos mirtį mane užklupo Maskvoje. Ir tai buvo didžiausia neviltis, kad jauni žmonės taip anksti mus palieka, ir postūmis sukurti choreografinį esė apie jausmus."

Viskas, kas žmogiška

Anot J.Smorigino, jo naujasis spektaklis panardina į moterų ir vyrų pasaulį, kuris atrodo toks banalus: "Užguiti laiko ir gyvenimo tempo, išsigandę nežinios ir troškimų, mes kiekvieną dieną klausomės savo širdies dūžių. Mylime ir nekenčiame taip, kad net norime nužudyti. Geidžiame ir atgailaujame taip, kad net visi dievai tai girdi ten, aukštybėse... Ir visa tai – mes, žmonės. Ir visa tai – tik mes, žmonės… Spektaklyje gyvenimas atsiveria visomis savo spalvomis: meilė, pavydas, atradimai ir praradimai – viskas, kas žmogiška."

Šiam "Jausmų" atsivėrimui pasitarnavo įžymus prancūzų poetas modernistas Francois Villonas, – spektaklis sukurtas jo gyvenimo ir kūrybos motyvais.

"Tai, kas netikra, man visų tikriausia / už viską man tamsesnė šviesuma / aš abejoju, vos ką tikra gausiu / man mokslas – keistenybių visuma / korta man laimi tik nukertama / apyaušry linkiu nakties labos / aukštielnikas bijausi nelabos / turtingas aš, bet elgeta esu / aš palikimo laukiu, ko nebus / vaišinamas ir vejamas visų…" – rašė F.Villonas…

"… Ir aš jam pritariu iš kito laikmečio, nes laikas eina, o žmonės nesikeičia – įsitikinęs J.Smoriginas. – F.Villono kūryba – vidine tragedija virtusi viduramžių "rudens" epocha, laike ištirpęs asmenybės likimas. Koks gaivališkas ir mąslus talentas tryško jį suformavusiame, kelius jam parengusiame šimtmetyje!.. Sujaudintas ir įskaudintas laikmečio aš pasišnabždėjau su didžiu prancūzu ir kūno kalba "perskaičiau" jo slaptingas mintis."

Jautriai publikai

Visados trokštantis eksperimentuoti J.Smoriginas spektaklyje įkomponavo F.Villono eiles ir A.W.Mozarto "Rekviem", kuris jam neatrodo fatališkas, priešingai – viltingas ir šviesus.

"Pradėjęs kurti spektaklį, supratau, kad įžengiau į labai sudėtingą kelią, – dalijosi mintimis choreografas. – Visa choreografija – ne tik tai, ką jaučiau nuostabiai artistei, bet ir tos nuostabios muzikos sudėtingumas, jos galingumas. Ir tada suvokiau, kad negaliu jos iliustruoti. Man prireikė daugiau ir kitokios muzikos, kad ji padėtų dar giliau pažvelgti į jausmų pasaulį ir išblaškytų tą tragiškumą. Tada pamačiau, kad spektaklyje atsiranda tiek daug ekspresijos, gaivalingumo ir kad mano pasakojimas tampa kaip stichija. Kai artistas, fiziškai išvargęs nuo jausmų ir fizinio choreografinės kompozicijos krūvio, dusdamas ir springdamas oru prancūzų poeto eiles išreiškia su ekstaze, galvoju, kad žmogaus išgyvenimai jaudina visus jautrius ir išsilavinusius žmones. Tai mano publika, ir jai aš kuriu."

"Jausmuose" skamba A.W.Mozarto ir A.Šnitkės muzika. Pastatymo apšvietimo dailininkas – Saulius Dziminskas, garso režisierius – Jurijus Melnikovas, scenografijos ir kostiumų autoriai J.Smoriginas ir Evelina Kauklienė, kuri yra ir pagrindinio moteriško vaidmens atlikėja. Jos partneris – Misha Levinas. Taip pat spektaklyje šoka Giedrė Stankevičiūtė, Laura Radzevičiūtė, Lena Kravčenko, Stella Griškevičiūtė, Milda Jančauskaitė, Andželika Filipovič, Erikas Travinas ir Petras Lenkutis.

Šokio spektaklis "Jausmai" – šįvakar 19 val. Klaipėdos muzikiniame teatre (Danės g. 19). Bilietai – po 15, 20, 25 litus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų