Sprogimais aptekusi „Angelo apgultis“ (filmo apžvalga)

Senuosius veiksmo filmus primenanti juosta uždaro vasaros sezoną su begale susišaudymų.

Kita era

Filmai apie vieną teisų kovotoją prieš visus neteisuolius po truputį nyksta. Tai buvo Holivudo klasika, ta, su kuria užaugo kelios kartos ir kurią kiekvieną savaitgalį rodydavo lietuviškosios televizijos.

Nieko nebuvo smagiau nei tūkstančius blogiukų iššaudantys Arnoldas Schwarzeneggeris ar Sylvesteris Stallone. Kaip ir prieš keturis dešimtmečius, taip ir dabar šie du pensininkai vis dar įspūdingiau nei bet kas kitas atsiranda kino teatruose pavaidinti kokį Rembo ir sugrąžina žiūrovus į tuos fizikos dėsniams nepaklūstančius, žmonių gyvybėmis besišvaistančius, milijonus tuščių sprogimų parodančių filmų laikus.

Dabar šis žanras persikėlė į superherojų filmus, kur sprogimai vyksta kitose planetose. Natūralu, kad žanras yra pasikeitęs ir žiūrovams jis patinka – tai atspindi ir vis gerinami pelningumo rekordai. Kartais, tiesa, atsiranda filmų, atrodančių tarsi iš kitos eros. Sprogimais, skambiais dialogais ir vieno žmogaus kova prieš visą sistemą papildyta "Angelo apgultis" visa tai atitinka su kaupu.

Neieškokite logikos

"Angelo apgultis" yra trečioji franšizės dalis po filmų "Olimpo apgultis" ir "Londono apgultis". Juose pagrindinį vaidmenį įkūnijantis Gerardas Butleris vaidina Maiką Baningą – specialiojoje JAV prezidento apsaugoje dirbantį savo srities profesionalą. Pirmuose dviejuose filmuose jis jau kovojo su daugybe blogiukų ir aukojo viską, kad tik galėtų apsaugoti prezidentą, kurį vaidina Morganas Freemanas.

Šįkart Maikas vėl stoja į kovą su visa armija, tik šį kartą armija priklauso pačiai JAV. Maikas yra apkaltinamas pasikėsinimu į prezidentą, nors jam akivaizdu, kad jį kažkas bando tiesiog sukompromituoti. Pasiduoti ir aiškintis nelinkęs vyras pradeda slapstytis ir įrodinėti savo tiesą, o šio proceso metu privalo surasti vienintelius žmones, kuriais gali pasitikėti.

Gali kilti klausimų, kokiu būdu savo ištikimybę JAV prezidentui, susiklosčius dviem pavojingoms situacijoms jau įrodęs Maikas gali būti apkaltintas baisiu pasikėsinimu į žmogų, už kurį jis visada pasiryžęs aukoti savo gyvybę. Kaip visada, žiūrint tokius filmus yra geriausia suprasti, kad į kai kuriuos klausimus atsakymų kartais tiesiog negalima rasti. Nesibaigiantys sprogimai ir susišaudymai retai logiški.

Nuožmus škotas

Tokių filmų stiprybė – aktoriai, kuriuos žiūrovai pažįsta ir už kuriuos serga bet kokioje situacijoje. Gerardas Butleris nėra A.Schwarzeneggeris ar S.Stallone, bet publika jį jau yra įsiminusi. Stipriausiai sužibėjęs jau legendiniu tapusiame filme "300", jis greitai pasižymėjo kaip nuožmus ir kitų nuomonės neklausiantis škotas su tobulai susinervinusia veido išraiška, tinkančia veiksmo filmams.

Yra kalbų, kad penkiasdešimtmetį greitai švęsiantis aktorius nori atsiriboti nuo veiksmo filmų pasaulio, dėl to ir "Angelo apgultis" gali būti paskutinis franšizės filmas, užbaigiantis trilogiją. G.Butlerio energija ir tvirtumas yra svarbiausias šių filmų sėkmės receptas, todėl juos tęsti be aktoriaus noro neatrodytų protingas sumanymas.

Prie jo prisijungia Nickas Nolte, įkūnijantis miškuose besislapstantį Maiko tėvą, išmokiusį sūnų visų gudrybių. Mažai yra smagesnių vaizdinių kine nei susišaudymuose dalyvaujantys legendiniai Holivudo aktoriai, o N.Nolte tarp tokių neabejotinai patenka.

Sezono uždarymas

Tikėtis stebuklų iš "Angelo apgulties" turbūt neverta. Tai yra filmas, kuriame pagrindinis veikėjas yra neteisingai apkaltinamas nusikaltimu ir tokių istorijų yra sukurta pakankamai, kad jų siužetas per daug nenustebintų.

Juosta paperka savo energingumu ir veiksmu, kuris neleidžia per daug užsigalvoti, ar pats siužetas yra bent kiek logiškas.

Vasaros pabaiga stebuklingų reginių kino teatruose niekad nežada. Vis dėlto tai yra paskutinis didelio biudžeto filmas šią vasarą ir visai natūralu, kad jis stengiasi sugrąžinti žiūrovus į tą devintojo dešimtmečio pasaulį, kai porai valandų žiūrėti į susišaudymus gali būti visai smagus laiko praleidimo būdas.

"Angelo apgultis" (angl. "Angel Has Fallen")

Žanras: veiksmo

JAV, 2019

Režisierius Rickas Romanas Waugh

Vaidina Gerardas Butleris, Morganas Freemanas, Lance'as Reddickas, Nickas Nolte

Įvertinimas:

Humoras 2/3

Scenarijus 1/3

Muzika 2/3

Aktoriai 3/3

Režisūra 2/3

Bendras 2/3

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugpjūčio 30 d. galite pamatyti dar tris premjeras.

"Mano angelas"

"Mano angelas" yra istorija apie skyrybas išgyvenančią ir dėl savo sūnaus globos kovojančią moterį. Ją stipriai paveikė prieš šešerius metus aplankiusi tragedija, kai žuvo jos dukra. Per atsitiktinumą ji susitinka merginą, kuri, kaip pradeda tikėti moteris, yra būtent gyva likusi jos duktė. Jos abi pradeda bendrauti, tačiau akivaizdu, kad bendravimas paremtas iliuzija. "Mano angelas" prasideda kaip paprasta drama, tačiau įgauna trilerio elementų, ko ir būtų galima tikėtis iš tokio keisto siužeto. Dėl talentingų aktorių juosta gali tapti originalesniu vasaros pabaigos filmu.

"Šokių kovos"

Rusų kurtas filmas pasakoja apie Antoną – gatvės šokių žvaigždę, kuris šį užsiėmimą mylėjo nuo vaikystės. Jis visus žavėjo savo išskirtiniu talentu tol, kol neapkurto ir negirdėdamas muzikos nustojo šokti. Pradėjęs mokytis gestų kalbos jis susitiko vaikų, kurie buvo susižavėję Antono talentais, ir jis, supratęs, kad šokis nepriklauso vien nuo klausos, nutarė tapti vaikų treneriu. Pamokanti istorija prisijungia prie visos galybės filmų apie savo sunkumus įveikiančius žmones. Tokie motyvuojantys filmai visad sugeba įkvėpti ir atrodo, kad šis bus ne išimtis.

"Mažulė, verta milijonų"

Dar vienas kelių dešimtmečių senumo Kaliforniją ekranizuojantis filmas atkuria tikrą istoriją. "Mažulės, vertos milijonų" centre atsiduria buvęs nusikaltėlis, o vėliau FTB informatoriumi tapęs vyras, savo naujųjų Kalifornijos namų kaimynystėje susipažįstantis su genialiu inžinieriumi. Pastarasis turi tikslą sukurti trokštamiausią pasaulio automobilį, kuris vėliau tapo žinomas kaip "DeLorean" (pavadintas pagal inžinieriaus pavardę) ir išgarsėjo "Atgal į ateitį" filmuose. Jųdviejų entuziazmas, grįžimas į nusikaltėlių pasaulį ir puikūs aktoriai (Jasonas Sudeikis, Lee Pace'as) žada, kad smagų praleisite laiką kine.

buvaukine.lt


Šiame straipsnyje: filmaskinasAngelo apgultis

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Ko verta filmo recenzija kai ją rašo koks tai dundukas nežiūrėjęs minėtos frančizės filmų - ne Morganas Freemanas prezidentą vaidino pirmuose filmuose, o Aaronas Eckhartas... žiopliai žurnalistai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių