Pereiti į pagrindinį turinį

Stebuklai vaikams - operoje "Bruknelė"

2010-03-19 10:30
Naujiena: G.Padegimas prisipažino, kad "Bruknelė" jam visiškai nauja patirtis, nes jis pirmą kartą stato operą vaikams.
Naujiena: G.Padegimas prisipažino, kad "Bruknelė" jam visiškai nauja patirtis, nes jis pirmą kartą stato operą vaikams. / Redakcijos archyvo nuotr.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatras (LNOBT) atiduoda duoklę vaikams ir kovo 20 d. pristato operą "Bruknelė". Scenografija ir ypatingi dainininkų bei šokėjų kostiumai vaikus ir juos lydinčius tėvus akimirksniu nukels į pasakų pasaulį.

Vaikams reikia stebuklų

"Bruknelės" režisierius Gytis Padegimas džiaugėsi, kad iš trylikos pasiūlytų operų buvo pasirinktas būtent Jono Tamulionio kūrinys pagal gerai vaikams žinomą Martyno Vainilaičio tekstą.

"Ši pasaka ypatinga tuo, kad joje gausu įvairiausių miško personažų: laumių, aitvarų, monų, uogelių, nelabšių, velniukų. Mano, kaip režisieriaus, tikslas – leisti vaikui patikėti visais šiais stebuklingais veikėjais, nes kuo toliau, tuo labiau vaikai tolsta nuo pasakiškojo pasaulio, praranda norą fantazuoti, nes atsirado keista tendencija su mažaisiais kalbėti tik rimtomis temomis. O aš noriu, kad vaikas patirtų scenos stebuklų galią. Pats pamenu, kokie jie man buvo reikšmingi vaikystėje", – pasakojo režisierius.

Todėl, anot jo, stengiamasi, kad dekoracijos būtų labai spalvingos ir tikroviškos, kostiumai ryškūs, o veikėjai gerai atpažįstami.

"Kurdamas operą įsivaizdavau, kaip paimu vaiką už rankos ir atvedu jį į fantazijos ir grožio erdvę, nes viskas šiais laikas per daug pragmatiška ir racionalu. Juk žmogus, kuris netiki už kampo slypinčiu stebuklu, negali būti įdomus, o ir pats gyvenimas pasidaro pilkas, be prasmės ar svajonių", – kalbėjo G.Padegimas.

Režisierius išdavė, kad "Bruknelė" jam yra visiškai nauja patirtis ne tik todėl, kad tai pirmas kartas, kai stato operą LNOBT, bet ir todėl, kad tai kūrinys, skirtas vaikams.

"Dar iš savo vaikystės pamenu, kad būtent pasakos, mitai ir legendos formavo mano pasaulėjautą. Be jokios abejonės, su vaikais nereikia kalbėti saldžiai, bet teatrinių stebuklų jiems dar norisi. Tokie dalykai skatina tikėjimą, jog gyvenime bet kada gali atsitikti kas nors nelaukta, gražaus ir gera. Tikiu, kad pakilus teatro uždangai vaikai pateks į kitokią aplinką, ne tą, kuri slypi už teatro sienų", – vylėsi režisierius.

Lengva sugrįžti į vaikystę

"Bruknelės" kūrėjas pripažino, kad nesitikėjo, jog bus taip paprasta dirbti su solistais ir operos dainininkais.

"Man nepaprastai džiugu stebėti, su kokia energija ir užsidegimu teatro artistai atlieka savo vaidmenis, kaip nuostabiai jie įsijaučia į personažą, prisiminę savo vaikystę. Štai vienas iš solistų Edmundas Seilius nuolat pasakoja apie savo penkerių metų dukrytę, kuri jau bando dainuoti. Ir vaidindamas visada įsivaizduoja ją. Atrodo, į stebuklų pasaulį pasineria kiekvienas, kuris įtraukiamas į šią operą", – kalbėjo G.Padegimas.

Darbas, pasak režisieriaus, labai kūrybiškas ir gyvas, trupė labai susitelkusi, nors laiko pastatymui liko nedaug.

"Niekada nestačiau spektaklio LNOBT, tačiau nuo pirmos akimirkos pasijutau kaip namie, nes visi artistai be galo geranoriški ir atidūs mano pasiūlymams. Gal taip atsitiko todėl, kad pirmoji repeticija sutapo su mano gimimo diena", – juokavo G.Padegimas.

Jis teigė, jog labai džiaugiasi visa kūrybine grupe, nes su ja yra tekę dirbti ir režisuojant "Dainų šventės" renginius.

"Labai džiugu, kad vėl turiu galimybę dirbti su jauna ir talentinga choreografe Agnija Šeiko, kuri daro viską, kad "Bruknelė" būtų energinga ir kupina veiksmo, gražaus judesio", – šiltų žodžių kolegei negailėjo režisierius.

G.Padegimas atskleidė, kad operoje bus daugybė vaizdo instaliacijų, pakylančių ir nusileidžiančių scenų, kad stebuklo efektas būtų dar didesnis.

Vaikas – nedidelis žmogus

Statydamas "Bruknelę" G.Padegimas siekia kuo daugiau tikroviškumo ir natūralaus veiksmo.

"Manau, vaikas yra nedidelis žmogus, kuriam nereikia ypač supaprastinti veiksmo, nes jis viską supranta. Jis, kaip ir suaugusieji, išgyvena ir meilę, ir nusivylimą, ir džiaugsmą. Todėl, žinoma, spektaklis turi būti kuriamas daug atsakingiau, nes subrendęs žmogus jau gali suprasti, kur yra kičas, kur daroma nededant daug pastangų, o vaikas visa tai priima nuoširdžiai, todėl ir opera turi būti labai tikra ir atlikta su didele meile", – šypsojosi režisierius.

Pasak jo, šis produktas turi būti grynas, dvasiškai ekologiškas, kad išėję iš spektaklio ne tik mažieji imtų fantazuoti, bet ir jų tėvai prisimintų vaikystę.

Žadama, kad šioje operoje pirmą kartą bus panaudoti rekonstruoti scenos įrenginiai, veiksmas vyks ir ant žemės, ir požeminiame pasaulyje, veiks netgi kosmoso jėgos.

Kur? Operos ir baleto teatre

Kada? Kovo 20 ir 21 d.

Kaina? 20–120 litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų