„Tangomanai“: projekto dalyvis Ironvytas su partnere kalbėjo tra lia lia kalba

Jau kovą „TV3“ ir „Go3“ kviečia žiūrovus į naują projektą „Tangomanai“. Čia aštuoni garsūs lietuviai, keturi vyrai ir keturios moterys, taps aistringiausio pasaulyje šokio – argentinietiško tango – šokėjais. Ne bet kur – pačioje Argentinos sostinėje!

Stoję į porą su tango profesionalais, jie mėgins įveikti lietuvišką drovumą ir atsiduoti beprotiškai aistrai ant Buenos Airių šokių mokyklos parketo.

Ironvytas – dar ir šokėjas

Tarp aštuonių ryškiausių Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždžių – ir įspūdingais raumenimis garsėjantis reperis, verslininkas, aktorius, o nuo šiol – ir tango šokėjas Vytautas Medineckas, dar žinomas Ironvyto vardu.

Pats jis iš šių etikečių juokiasi ir save vadina žmogumi, kuris daro tai, ką nori. Paprašytas įvardyti, kuris amplua sudaro didžiausią jo kasdienio gyvenimo dalį, vyras šmaikštauja, kad nuo projekto „Tangomanija“  pradžios jis save vadina 90 proc. tango šokėju.

Kaip gimė scenos pseudonimas Ironvytas? Paauglystėje Vytautui reikėjo susikurti elektroninį paštą. „Nuo penkiolikos metų lankiau geležies sportą, plušau treniruoklių salėje, tad ilgai negalvojau. Pamaniau, jei prieš vardą prirašysiu iron (angl. geležis), visi supras, kad esu susijęs su jėgos sportu ir kūno formavimu. Vėliau, kai pradėjau kurti muziką, Ironvytas tapo ir mano scenos pseudonimu“, – aiškino jis. Kultūrizmo varžybose raumeningasis sportininkas nedalyvauja: sako, kad užima vadinamųjų kačiokų poziciją, kuri, beje, nieko bendro neturi su katėmis. Kačiokai – tie, kurie formuoja savo kūną sporto salėje“, – aiškina geležinis žmogus ir priduria, kad viskas jo gyvenime sukasi aplink šį sportą. Tiek muzikinė karjera, nes atrodo išskirtiniau nei kiti reperiai, tiek ir aktorystė, nes režisierius traukia įspūdingi kačioko raumenys.

TV3 nuotr

Nori laužyti stereotipus

Paklaustas, kaip atsidūrė „TV3“ projekte „Tangomanai“, Vytautas tikina, kad viską savo gyvenime mėgsta išbandyti pats, o dar – laužyti visuomenėje įsigalėjusius stereotipus.

„Noriu parodyti, kad raumeningas žmogus gali nebūti visuomenės atmata. Turbūt girdėjote mitą, kad reperiai visi vienodi, t.y. girtuokliai ir narkomanai? Aš noriu įrodyti, kad kačiokai gali būti ir meniški, ir labai kūrybiški, ir netgi neturintys žalingų įpročių. Todėl sugeba ir repuoti, ir vaidinti kine, ir netgi šokti tango Buenos Airėse“, – užsidegęs kalbėjo jis. Pernai sportininkas metė sau dar vieną iššūkį – nusprendė paneigti gandą, kad kačiokai yra per silpni dalyvauti bokso varžybose. Pusmetį skyrė treniruotėms bokso ringe ir „Siemens“ arenoje laimėjo svarbią kovą.

Ironvyto asmeninio archyvo nuotr. 

Į Argentiną – šokti tango

Sutikę Ironvytą, draugai dažnai klausinėja, koks dar iššūkis sukasi jo projektais ir beprotiškomis idėjomis pramuštoje galvoje. Šiandien reperis galėtų atsakyti, kad naujausią jo iššūkį netrukus rodys televizija „TV3“. Tai projektas „Tangomanai“, kuriame aštuoni lietuviai, tarp jų ir Vytautas, beveik mėnesį gyveno Argentinos sostinėje ir mokėsi šokti argentinietišką tango.

„Kai vieną dieną man paskambino šio projekto podiuseris Laurynas Šeškus ir pasiūlė tapti vienu iš tango šokėjų, pagalvojau – kodėl gi ne? Bus įdomu pažinti tango kultūrą. Juk kalbame ne vien apie šokio žingsnelius, bet ir apie pačią tango filosofiją“, – kalbėjo Ironvytas.

Aš noriu įrodyti, kad kačiokai gali būti ir meniški, ir labai kūrybiški, ir netgi neturintys žalingų įpročių.

Ar lietuviui pavyko priartėti prie savo mokytojų argentiniečių, kuriems šis šokis – tarsi įgertas su motinos pienu? Į šį klausimą geriausiai atsakys TV žiūrovai. Pats Vytautas prisipažįsta, kad, vykdamas į Buenos Aires, neturėjo planų tapti nugalėtoju. „Aišku, visada norisi kuo geriau pasirodyti, bet esu adekvatus žmogus ir suprantu, kad dabartinė mano kūno forma nepritaikyta šokti tango. Turėti vilčių laimėti šį projektą turbūt būtų tas pats, kas pradėti treniruotis krepšinį ir svajoti tapti vienu rezultatyviausių komandos žaidėjų“, – smagiai kvatojosi V. Medineckas.

Nejautė konkurencijos

Pasak naujai iškepto tango šokėjo, jo varomoji jėga buvo įdomi patirtis, smagiai leidžiamas laikas su draugais ir bandymas ant parketo tapti geriausia savo versija. Apie konkrenciją nėra nė kalbos.

„Kiekvienas žmogus – unikalus, su skirtingais daugiakampio kampais, – dėstė jis. – Todėl geriausia išeitis – būti laimingam ir ta laime dalytis su kitais.“

Tokie ir buvo tangomanai – kasdien šoko, jautė didelį malonumą, o apie konkurenciją negalvojo. „Galbūt kiekvienas konkuravo labiau su savimi, o ne vienas su kitu“, – aiškino Ironvytas.

L. Griciaus nuotr. 

Vyrų šokėjų komandą, be Ironvyto, dar sudarė garsus elektroninės muzikos kūrėjas Leonas Somovas, muzikinio projekto „X faktorius“ nugalėtojas Dovydas Laukys ir aktorius Dainius Kazlauskas. Ją papildė keturios merginos: nuomonės formuotoja Simona Burbaitė, „Gero vakaro šou“ vedėja Dijora Petrikonytė ir dvi garsios kino ir teatro aktorės – Ineta Stasiulytė ir Toma Vaškevičiūtė.

Atskridę į Argentinos sostinę lietuvaičiai buvo apgyvendinti viešbutyje, o į poras gavo profesionalius argentiniečių šokėjus. „Repeticijų tempas buvo beprotiškas. Dvi dienas statome šokį, o trečią – filmuojame. Ir tokiu tempu – kasdien. Vakarais sėsdavome į taksi ir mėgindavome apžiūrėti gražiausias Buenos Airių vietas“, – maloniais trijų savaičių trukmės prisiminimais dalijosi Ironvytas.

Paklaustas, ar kada gyvenime sukosi ant šokių parketo, jis purto galvą. Pasak reperio, dainuodamas scenoje jis visada juda vidiniu savo šokio ritmu, todėl išmokti tango žingsnelius, įsijausti į šio šokio nuotaiką jam buvo be galo sunku: „Keletą treniruočių turėjau dar Lietuvoje, o paskui išsyk – sveika, Argentina!“

Tango reikia pajusti

Į Buenos Aires tangomanai vyko lapkritį. Vos apšilę kojas karštoje Argentinos saulėje, kaipmat buvo suskirstyti poromis.

„Mes su Ineta Stasiulyte gavom pačius kiečiausius „tangiorus“ ir važiuodavome repetuoti pas juos į teatrą – kitur nei kiti projekto dalyviai. Ryte, būdavo, atsikeli, pakyli ant stogo su pusryčiais, kava. Paskui išsimaudai baseine, dar pasidegini, o jau tada gaudai taksi ir varai repetuoti“, – prisimena Vytautas ir priduria, kad kartais repeticijos trukdavo ilgiau nei šešias valandas. Po pietų susitikę su kitais projekto dalyviais vykdavo apžiūrėti miesto.

Ironvyto asmeninio archyvo nuotr. 

Galbūt kiekvienas konkuravo labiau su savimi, o ne vienas su kitu.

Filmavimų dienos būdavo dar intensyvesnės. Poros šokdavo ir gatvėje, stebint smalsiems praeiviams, kurie neretai virsdavo griežtais improvizuotos komisijos teisėjais. Kaskart vis kitais. Todėl simpatijų ar antipatijų čia negalėjo būti. „Kaip pasirodei tą dieną, tokį įvertinimą ir gavai“, – aiškino Ironvytas.

Paklaustas, kas jam buvo sunkiausia, sportininkas tikina, kad išmokti elementarius tango žingsnelius. „Kai juos išmokau ir galvojau, kad dabar jau viskas gerai, tuomet supratau, kad tango – ne tik žingsniai, o dar ir šokis su jausmais, kuriuos reikia pajusti, išgyventi...“ Čia didelės reikšmės turėjo abipusė bioenergija, žvilgsnių dvikova ir visi kiti dalykai, telpantys į anglišką žodį „enjoy“ (liet. mėgaukis). Pasak tangomano, jam teko išmokti mėgautis procesu, savo partnere ir, žinoma, pačiu šokiu.

Tra lia lia kalba

Paklaustas, kaip susidorojo su ispanų kalbos barjeru, Ironvytas juokiasi ir sako, kad buvo reikalų, mat jo partnerė visai nemokėjo angliškai.

„Mes su ja kalbėdavome tra lia lia kalba – pusiau angliškai, pusiau ispaniškai, pusiau padedant gūglo vertėjui“, – juokėsi lietuvis. Gyvenime jam padeda viena kažkur girdėta frazė, gerai atspindinti ir Vytauto pasaulėžiūrą. Anot jos, kiekvienas sutiktas nepažįstamas žmogus yra tik dar vienas, anksčiau nesutiktas tavo draugas. Todėl tiek tango partnerė Paola, tiek ir kiti Buenos Airių gatvėse sutikti žmonės, panorę su Ironvytu nusifotografuoti, tapo jo draugais. Vienintelis dalykas, trikdęs tangomaną, buvo tai, kad jo partnerė Paola Camacho buvo tikra profesionalė. „Jei ji būtų gavusi kitą porininką, galėjo drąsiai laimėti šį projektą, – savikritiškai savo galimybes vertino Vytautas ir pridūrė: – Įspūdingo grožio moteris, daug laiko praleidžia sporto salėje, žodžiu, mano vaibo žmogus.“

Ironvyto asmeninio archyvo nuotr. 

Kaip į Ironvyto avantiūrą pažiūrėjo jo žmona? „Labai teigiamai ir pozityviai. Kas mes vienas kitam, kad kažką draustume? – kalbėjo V. Medineckas. – Kai būnu scenoje ir dainuoju romantiškas dainas, o tokių irgi turiu savo repertuare, moterys žiūri į mane ir šypsosi. Aš joms taip pat šypsausi. Jei žmona būtų liguistai pavydi, galėtų kaskart prikaišioti man už tai. Laimei, mūsų santykių netemdo kvailas pavydas. Išgirdusi apie mano sprendimą skristi šokti į Argentiną, ji tepasakė: galbūt abiem kartu nebus progos ten nuvykti? Važiuok bent tu!“ – džiaugėsi žmonos geranoriškumu Ironvytas.

Lankė žinomas vietas

Paprašytas įvertinti, kaip jo kolegoms tangomanams sekėsi šokti tango, vyras susimąsto. Po minutėlės mini Dovydą Laukį, kuris jau anksčiau buvo dalyvavęs kitame šokių projekte „Šok su žvaigžde“.

„Dovydas nebuvo naujokas ant parketo. Spaudė iš visų jėgų. Tango matėsi ne tik jo akyse, bet ir kūne. Nuo Dovydo neatsiliko ir Ineta Stasiulytė, kuri per filmavimus išdarinėjo tokius viražus! Žiūrint į jų tango atrodė, kad šie žmonės tiesiog sutverti šokiui“, – kalbėjo Ironvytas ir pridūrė, kad lietuviai ne tik šoko, bet ir siekė kuo labiau pažinti Argentinos sostinę.

Ironvyto asmeninio archyvo nuotr. 

Žiūrovai pamatys, ką tangomanai laisvu nuo treniruočių metu veikė Buenos Airėse. „Veikė jie daug ką. Pavyzdžiui, ragavo vietinį maistą, iš kurio man labiausiai įsiminė gardūs didkepsniai. Nepadoriai pigūs ir beprotiškai skanūs. Dar patiko sostinės priemiestis – La Boca rajonas, turistų lyginamas net su prancūziškuoju Monmartru ar lietuviškuoju Vilniaus Užupiu. El Caminito gatvėje namai žiba visomis vaivorykštės spalvomis, o jų fone įsikūrę meno dirbinių pardavėjai, tarp prekystalių sukiojasi tango šokėjai“, – įspūdžiais dalijosi V. Medineckas.

Traukė praeivių žvilgsnius

Tyrinėdamas Buenos Airių gatves Ironvytas stebėjosi, kad dauguma žmonių – žemo ūgio, o vyrai – ne tokio tvirto sudėjimo kaip jis. Dėl to sulaukė daugybės susižavėjusių praeivių žvilgsnių ir komentarų. Kartu pasivaikščioti eidavusi aktorė I. Stasiulytė juokais net pykdavo, kad praeiviai žiūri ne į ją, pasipuošusią ryškiai raudona suknele, bet į raumeningąjį kačioką.

Poros šokdavo ir gatvėje, stebint smalsiems praeiviams, kurie neretai virsdavo griežtais improvizuotos komisijos teisėjais.

Prisimindamas viešnagę Argentinoje V. Medineckas sako, kad šis miestas jam prilygsta Kaunui. „Nors esu vilnietis, Kaune negyvenu, bet čia atvykęs jaučiuosi labai gerai. Per tas tris savaites Buenos Airių miestas man tapo toks pat artimas kaip Vilnius ir Kaunas“, – džiaugėsi jis.

Apsilankymas tarp Andų kalnų ir Pietų Atlanto vandenyno įsispraudusioje Argentinoje Ironvytui – pirmoji tokia ilga ir tolima kelionė. Nuo Stambulo iki Buenos Airių skrydis truko apie 18 valandų. Todėl dabar nuskristi pasišildyti į saulėtąjį Egiptą arba nulėkti iki Varšuvos verslo reikalais jam atrodo juokų darbas.

Vaidina blogiukus

Dėl savo įspūdingų kūno formų V. Medineckas-Ironvytas pastaruoju metu itin populiarus kino pasaulyje ir televizijoje. Per „TV3“ rodomame lietuvių ir ukrainiečių seriale „Savo akimis“ jis vaidina ukrainiečių sužeistą karį. Šio serialo filmavimus apibūdina kaip labai sudėtingus – ne fizine, bet psichologine prasme. „Dalis kūrybinės komandos buvo atvykusi iš Ukrainos, tai parodė tokių vaizdų, pripasakojo tokių baisių dalykų, kad visam likusiam gyvenimui užteks“, – kalbėjo sportiškasis aktorius.

Ironvyto asmeninio archyvo nuotr. 

Vis dėlto dažniau, pripažįsta Ironvytas, jam tenka blogiukų vaidmenys. Neseniai lietuviško kino gerbėjai galėjo išvysti kriminalinį trilerį „Tu mano deimantas“, kuriame vaidino ir Ironvytas. Jo kuriamas personažas Markė – vyrukas, kurio praeitis gana miglota. „Suktas tipas, pavargęs nuo kriminalinio pasaulio, todėl nori prasukti reikaliuką, dingti iš šalies ir ramiai gyventi“, – Markės charakterį trumpai apibūdina jis.

Seriale „Prakeikti“ (netrukus prasidės ketvirtasis jo sezonas). V. Medinickas suvaidino Banginį – iš emigracijos grįžusį banditą. „Tipinis banditėlis, narkotikais paprekiauja, apiplėšia. Nėra mafijos bosas, jam svarbu draugai, artimieji. Aš manau, kad jis tiesiog augo netinkamoje aplinkoje“, – apie savo personažą kalba aktorius.

Greitai raumeningąjį sportininką jo gerbėjai galės išvysti ir dar viename tikrais faktais paremtame lietuvių ir ukrainiečių projekte – Emilio Vėlyvio seriale „Kas būtų, jeigu nebūtų mėnulio“.

Ironvyto asmeninio archyvo nuotr. 

Paprastai prieš filmavimus Vytautas su režisieriumi aptaria jo kuriamo personažo priešistoriją, suderina abiejų matymo kampus. Kadangi daugumai blogiukų būdingi panašūs charakterio bruožai, Ironvytas stengiasi juos individualizuoti, kiekvieną jų apmąstyti ir suvaidinti skirtingai. „Kad Banginis nebūtų panašus į Markę, o Markė neprimintų Izmailo iš „Gaujų karų“, – aiškino jis.

Ar nebijo, kad žmonės ir realiame gyvenime pradės jį tapatinti su nedoru žmogumi? Į šį klausimą Vytautas jau turi paruošęs atsakymą. „Per dešimt metų trunkančią muzikanto karjerą irgi visko girdėjau. Sukuri vieną kūrinį – būni marozas. Kitą – jau motyvatorius. Trečią – sporto propaguotojas. Ketvirtą – romantikas. Tų etikečių man žmonės lipdo į valias, tad jei į visas kreipčiau dėmesį...“ – juokiasi reperis, dėl jų seniai nebesinervinantis. Ironvytui džiugu, kad dauguma jo gerbėjų, draugų žino, koks kačiokas yra iš tiesų.

Gal grįžęs iš Buenos Airių nutarė pratęsti tango pamokas ir Lietuvoje? Kol kas dar ne. Greitakalbe beria, kad iš pradžių turi sutvarkyti visus savo darbus, filmavimus, koncertinius reikalus. Pirmąją laidą drauge su kitais projekto dalyviais Ironvytas žada žiūrėti pas aktorę I. Stasiulytę, su kuria drauge važiuodavo į tango treniruotes. „Nors gyvenimo tempas šiuo metu žvėriškas, tikrai nesigailiu nė vienos Argentinoje praleistos dienos. Nekantraudamas laukiu pasirodysiančio projekto „Tangomanai“, – sako jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių