Pereiti į pagrindinį turinį

Teisybės ir politinės demagogijos dvikova

2009-06-19 23:59
Profesionalumas: stebėti pagrindinius herojus vaidinančių R.Crowe ir B.Afflecko darbą žiūrovams neabejotinai bus labai įdomu – jie abu sugeba naujai nuspalvinti savo jau seniai...
Profesionalumas: stebėti pagrindinius herojus vaidinančių R.Crowe ir B.Afflecko darbą žiūrovams neabejotinai bus labai įdomu – jie abu sugeba naujai nuspalvinti savo jau seniai... / "Forum Cinemas" archyvo nuotr.

Režisierių Keviną Macdonaldą žinome kaip menininką, mėgstantį imtis drastiškų siužetų ir kurti kaip reta kontroversiškus herojus. Nieko kita iš jo ir nebelaukiame...

Politikos užkulisiuose

"Oskaru" už geriausią vyro vaidmenį apdovanotos K.Macdonaldo dramos "Paskutinis Škotijos karalius" (2006 m.) pagrindinis herojus buvo brutalumu pasižymėjęs tironas – Afrikos šalies Ugandos diktatorius Idis Aminas, valdęs savo šalį iki 1979-ųjų. Iki tol, kol buvo priverstas nuo savo liaudies keršto sprukti į Saudo Arabiją. Skaičiuojama, kad Amino valdymo laikotarpiu diktatoriaus įsakymu nužudyta daugiau nei 300 tūkst. Ugandos piliečių, o jis pats buvęs žmogėdra.

Ne mažesnį rezonansą pasaulyje sukėlė ir kitas šio režisieriaus filmas "Mano priešo priešas" (2007 m.). Pasirinkęs dokumentinę stilistiką, K.Macdonaldas įrodė, kad garsus gestapo viršininkas Klausas Barbie, amžiams gavęs nenuplaunamą Liono mėsininko pravardę, buvo JAV slaptųjų tarnybų agentas. Pastaroji aplinkybė (ir galingas JAV politinis "stogas") šiam budeliui leido ramiai gyventi Bolivijoje net iki 1984-ųjų.

Todėl ir iš naujo šio režisieriaus filmo "Tikroji padėtis" galime tikėtis, kad bus atskleisti kokie nors didžiosios politikos mechanizmai.

Katės ir pelės žaidimas

Pirmieji kadrai pateisina šiuos lūkesčius. Dar iki pagrindinio veiksmo užuomazgos, filmo ekspozicijoje, įvyksta du tragiški nusikaltimai. Pagyvenusią moterį tamsiose didmiesčio gatvėse apiplėšęs narkomanas gauna kulką į kaktą nuo nežinomo vyriškio. Iškart po to sužinome, kad metro požemyje po atvažiuojančio traukinio ratais žūsta JAV kongresmeno Stiveno Kolinso padėjėja Sonia Beiker. Iš pirmo žvilgsnio niekaip nesusijusius įvykius patyręs dienraščio "Washington Globe" žurnalistas Koulas Makafris linkęs laikyti dviem kol kas nežinomos jungties grandimis. Ir, kaip parodo tolesni įvykiai, intuicija jo neapgauna.

O kuo toliau į mišką, tuo, kaip sakoma, daugiau malkų! Pasirodo, kad Makafris ir Kolinsas buvo bendramoksliai ir yra seni draugai. Akivaizdu, kad profesinis ir asmeninis konfliktas neišvengiamas, kaip ir sudėtingas pelės ir katės žaidimas. Tikras teisuolis prieš gudrų politinį demagogą – tokia situacija žada daug netikėtų siužeto posūkių ir šokiruojamų atradimų.

Bet ne mažiau dėmesio filme skirta ir dar vienam – žurnalistų tandemui. Darniai riedančiam Makafrio vežimui tarsi penktas ratas trukdo jo kolegės Delos iniciatyva. Kaip dauguma karštų faktų medžiotojų, ji skuba internete paskelbti viską, ką tik nugirsta ar pamato. Objektyviam tyrimui tokia veikla, žinoma, padėti negali. Gana ilgai Makafrį vaidinančiam aktoriui Russellui Crowe tenka veikti dviem frontais.

Kol Koulas mažais žingsneliais artėja prie tiesos, Delos informacija įsilieja į populiarioje žiniasklaidoje gromuliuojamų Kolinso ir velionės Sonios pikantiškų seksualinių santykių analizę. Apie dalyvavimą JAV prezidento rinkimuose svajojančiam kongresmenui toks fonas, aišku, pražūtingas.

Kritikos jokių moralinių principų nepaisantiems žurnalistams ir žiniasklaidos priemonių vadovams filme tikrai netrūksta. Bet finale visos aštriausių konfliktų briaunos nugludintos – juk tiesa turi triumfuoti, nesvarbu, kokiais būdais ji būtų išaiškinta. Todėl ir šis filmas, žadėjęs kur kas daugiau, galiausiai grįžta prie banalybe tapusių amerikietiškos demokratijos standartų. Tiesa, mums iki jų taip pat toli, kaip iki Mėnulio.

Žmones gadina baimė

Filmo pagrindą sudaro dar 2003-iaisiais Didžiojoje Britanijoje BBC kanalui sukurtas TV serialas. O pagrindinius vaidmenis filme K.Macdonaldas iš pradžių siūlė Bradui Pittui ir Edwardui Nortonui. Galima tik įsivaizduoti šį duetą, jau puikiai pasirodžiusį "Kovos klube" (1999 m.). Bet ir R.Crowe su Kolinsą vaidinančiu Benu Afflecku stebėti labai įdomu – jie abu sugeba naujai nuspalvinti savo jau seniai susiformavusius žvaigždinius tipažus.

Bet labiausiai reikėtų įvertinti paprastą įžvalgą, kuri tampa viso filmo moto: "Žmones gadina ne valdžia, o baimė. Tuos, kurie turi valdžią, gadina baimė jos netekti. O tuos, kurie paklūsta valdžiai, gadina valdžios baimė."

Norėtųsi šią ne sentenciją užrašyti kuo didesnėmis raidėmis ir pakabinti labai matomoje vietoje. Pavyzdžiui, – virš Lietuvos Seimo durų!

"Tikroji padėtis" ("State of Play") ***

Kriminalinis trileris. JAV, D.Britanija, Prancūzija, 2009 m. Rež. K.Macdonaldas. Vaidina R.Crowe, B.Affleckas, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright Penn, Jeffas Danielsas.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų