Pereiti į pagrindinį turinį

Vargonų metų proga

2009-04-25 09:00

Tęsiantis Tarptautinių vargonų metų renginiams, koncerte pristatomi vieni didžiausių ir geriausių Lietuvos vargonų – Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčios instrumentas.

Itin plačiomis galimybėmis garsėjančiais vargonais gros vargonininkė Agnė Petruškevičiūtė. Jos programoje – XIX–XX a. prancūzų kompozitorių Charles Marie Widoro, Maurice'o Duruflé ir Olivier Messiaeno kūriniai. Su A.Petruškevičiūte koncertuos ir violončelininkas Domas Jakštas, tad skambės ir kūrinių, parašytų violončelei su vargonais, konkrečiai – Johanno Sebastiano Bacho ir Igorio Stravinskio muzika.

Pasak A.Petruškevičiūtės, Ch.M.Widoro (1844–1937 m.) Tokata yra pats garsiausias jo kūrinys vargonams, populiarumu nusileidžiantis nebent J.S.Bacho Tokatai ir fugai d-moll. Jis dažnai grojamas vestuvių ceremonijos pabaigoje ir netgi po Kalėdų nakties mišių Vatikano Šv. Petro bazilikoje.

Paskutiniu impresionistu vadinamo M.Duruflé Preliudas ir fuga skirti kompozitoriaus Jehan Alaino, žuvusio per Antrąjį pasaulinį karą atminimui. Kūrinio tema sukonstruota iš žuvusio kūrėjo pavardės raidžių.

Daugumai dar vieno iškilaus prancūzo, vieno svarbiausių XX a. vargonų muzikos kūrėjų O.Messiaeno kūrinių įtakos turėjo katalikų tikėjimas ir tokie egzotiški šaltiniai kaip Japonijos, Indonezijos gamelano muzikos tradicijos. "O.Messiaenas turėjo retą sugebėjimą matyti savo dermes ir harmonijas spalvomis. Ir tuo naudojosi kurdamas", – apie dar vieną genialų kūrėją, kurio meditaciją "Dievas tarp mūsų" ketina atlikti, pasakojo vargonininkė.

A.Petruškevičiūtės ir D.Jakšto koncertas priklauso renginių ciklui, kurį Tarptautinių vargonų metų proga organizuoja Vilniaus universiteto Kultūros centras, siekdamas šalyje populiarinti vargonų muziką.


VIETA: Šv. Jonų bažnyčia, Šv. Jono g. 12.

LAIKAS: balandžio 25 d. 18 val.

KAINA: ...

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų