Pereiti į pagrindinį turinį

Vasariškos Kalėdos: be sniego, po palmėmis

2012-12-25 09:15
Vasariškos Kalėdos: be sniego, po palmėmis
Vasariškos Kalėdos: be sniego, po palmėmis / DMN archyvo nuuotr.

Ne visur gruodis baltas ir šaltas. Atlanto skalaujama Madeiros sala šventes pasitinka 20 laipsnių šiluma, šviesų girliandomis puoštomis palmėmis ir žydinčiomis orchidėjomis prie prakartėlių.

Sostinė sužiba gruodžio 8-ąją

Kalėdinis laikotarpis Portugalijoje prasidėjo prieš dvi savaites, gruodžio 8-ąją. Tai ypatinga diena, kai niekas neina į darbą, bažnyčiose švenčiama Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventė, o vakare įžiebiama nesuskaičiuojama galybė šviesų dekoracijų.

Šiemet portugalai nusiminę: dėl šalyje prastos ekonominės padėties Madeiros sostinė Funšalis didžiausioms metų šventėms papuošta net trečdaliu šviečiančių dekoracijų mažiau nei įprastai.

Nemačius, kaip buvo pernai, sunku tuo patikėti, nes nuo gausybės šviesų naktį raibsta akys. Mieste kone kiekvienas medis tviska mažyčių spalvotų lempučių girliandomis, gatvėse tarp namų kybo vis kitokios spindinčios puošmenos.

Kontrastai glumina turistus

Per metus Madeirą aplanko beveik milijonas turistų, tačiau sala gruodį sulaukia ypač daug svečių.

Raudonžiedžių puansetijų medžiai, žydintys prie namų, ir lauke įrengtos prakartėlės, papuoštos žaliosiomis orchidėjomis, – tokie neįprasti vaizdai glumina iš baltos žiemos šalčio gniaužtų ištrūkusius turistus. Madeiroje gruodį dažną dieną gali mėgautis saule ir maudytis baseine po atviru dangumi, o vakare bandyti apkabinti trimetrinį šviečiantį besmegenį ar pasivaikščioti prie trykštančių spalvotų fontanų, kuriuose plaukioja gulbės.

Lauko kavinėse gurkšnojamas ypatingasis Madeiros vynas, vaišinamasi ir tradiciniu medaus pyragu „Bolo de mel“. Nors jo paragauti ar nusipirkti parduotuvėje galima visus metus, šviežias jis kepamas specialiai šiai dienai.

Miesteliuose švenčiama kukliau

Pavažinėjus po salą akivaizdu: visos kalėdinės linksmybės ir grožybės sutelktos Funšalyje. Vis dėlto ir mažesniuose miesteliuose nestinga įvairių dekoracijų ir religinių vaidinimų greta bažnyčios įrengtų prakartėlių.

Šiaurinėje salos dalyje įsikūrusiame Porto Monize prakartėlė stovi prie pat vandenyno, o rytuose esančioje Santanoje bibliniai personažai vilki nacionalinius kostiumus.

Kalėdinis laikotarpis bus vainikuotas garsiuoju Madeiros naujamečiu fejerverku – jį surengti teisę iškovoja Tarptautinių fejerverkų varžybų, kasmet saloje vykstančių birželį, pirotechnikos kompanija nugalėtoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų