Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečių grafikių kūrybinis importas Kaune

2009-01-20 09:00

Dviejų vilniečių grafikių kūryba užlies galerijos "Aukso pjūvis" erdves. Šiandien čia atidaromos Adasos Skliutauskaitės ir Tatjanos Diščenko kūrybos parodos.

Vyresniosios kartos dailininkės A.Skliutauskaitės kūrybos kraityje – estampai, diafilmai, litografijos, vadovėlių bei knygų iliustracijos, piešiniai, tapybos darbai. Parodoje "Linija ir spalvos" bus eksponuojami šios vilnietės tapybos ir grafikos kūriniai, piešiniai. Subtilia estetika paženklinta A.Skliutauskaitės kūryba persmelkta efemeriškumo, nostalgijos. Daugelis prisimena šios dailininkės iliustruotas Juditos Vaičiūnaitės, Ramutės Skučaitės, Violetos Palčinskaitės, Anzelmo Matučio vaikams skirtos poezijos ir prozos knygutes.

A.Skliutauskaitės kūriniuose išnyrantys eskiziški vaikiškų veidų, namelių, gėlių ar paukščių motyvai pirmiausia kreipiasi į žiūrovo jausmus, kviečia į praeitį, į vaikystę, žadina prisiminimus. Dailininkės kūrybos įtaiga slypi potėpių laisvėje, linijų ir pastelinių spalvų dėmių lengvume, žaisminguose jų deriniuose.

Vaikystės dvasia plevena ir A.Skliutauskaitės namuose Vilniuje, kur su menininke gyvena daugybė jos pačios pasiūtų spalvingų, tarsi iš pasakų atkeliavusių teatrališkų lėlių.

Parodoje "Grafika" T.Diščenko kauniečiams pristato oforto ir akvatintos technikomis sukurtus darbus. Gimusi Estijoje, grafikos studijas baigusi Ukrainoje, netrukus ji pradėjo dalyvauti parodose Lietuvoje ir užsienyje, dirbo knygų grafikos, animacijos srityse.

Savita ornamentika ir elegancija, subtilumu, muzikinėmis aliuzijomis išsiskirianti T.Diščenko kūryba iš karto buvo pastebėta ir įvertinta. Jos kūriniai dvelkia asketiška ramybe. Menininkė teigia jaučianti artumą ankstyvojo renesanso dailininkų Masaccio, Simone Martini, Giovanni Bellini, Pietro della Francesca, Fra Angelico, Florenzetti, Giotto kūrybai, todėl jos darbuose ypač ryški renesanso tapybos dvasia.

Dailėtyrininkai grafikės darbuose pastebi ne tik renesanso, bet ir japoniškų bei kiniškų motyvų. Po visą pasaulį pasklidę T.Diščenko kūriniai, pačios autorės teigimu, bene geriausiai pritapo Japonijoje, kur jų įsigijo keli garsūs muziejai.

"Šių grafikių kūryba labai skirtinga. Pristatome daug klasikės Adasos tapybos darbų ir naujausių piešinių tušu, litografijų. Tatjana su tokia didele personaline paroda Kaune prisistato pirmą kartą. Ši paroda labai graži stilistiškai. Ekspozicijose pateikiami peizažai ir muzikinės tematikos darbai turėtų tiesiog suskambėti", – pasakojo galerijos "Aukso pjūvis" vadovė Lolita Vyžintienė.

Parodų atidaryme dalyvaus ir grafikių kūrybą komentuos menotyrininkas Algis Uždavinys.


A.Skliutauskaitės ir T.Diščenko parodų atidarymas galerijoje "Aukso pjūvis" (Verslo lyderių centras, K.Donelaičio g. 62) – sausio 20 d. 17 val.


Abi parodos veiks iki kovo 3 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų