Pereiti į pagrindinį turinį

Viskio taurėse – seksas ir rokenrolas

2009-02-07 09:00
Viskio taurėse – seksas ir rokenrolas
Viskio taurėse – seksas ir rokenrolas / Nerijaus Jankausko nuotr. Svečias: N.Ravenhallo nuomone, viskiu verta mėgautis tik susipažinus su jo istorija.

Ne tik sijonuoti vyrai ir su niekuo nesupainiojama dūdmaišių muzika garsina Škotiją. Viename uostamiesčio restoranų susirinkusiai publikai apie įstabų kraštą pasakojo jame gimstantis viskis.

Reikia išmanymo ir kantrybės

Jaukų vakarą karaliavo "Morrison Bowmore Distillers" vardas. Ši kompanija – viena žymiausių Škotijos viskių gamintojų bei viena didžiausių škotiško salyklinio viskio tiekėjų pasaulyje.

Su klaipėdiečiais taures kėlė daryklos atstovas Nickas Ravenhallas ir bendrovės "Mineraliniai vandenys" stipriųjų gėrimų ekspertas Gintautas Dinda. Vakaro vedėjai pirmiausia kvietė įkvėpti sodraus aromato ir žiūrint dokumentinį filmą susipažinti su gėrimo kūrėjais iš Islay salos. Geriau nei "laužyta" jų kalba sudėtingą viskio kelią nuo grūdo iki rankose žaižaruojančios taurės liudijo atšiauraus gamtos grožio persmelkti vaizdai ir daug paslapčių saugančios distilerijos sienos.

Norint pagaminti išskirtinį gėrimą reikia ne tik išmanymo – ne mažiau svarbi kantrybė. Viskio spiritas tik po trejų metu tampa viskiu. Po to gėrimas bręsta dar 10–12 metų.

Išskiria dūminis aromatas

Apžvelgus svarbiausius gamybos etapus išmušė degustacijos valanda. 12 metų burbono statinėse brandintas salyklinis viskis, kuris pasižymi stipriu dūmo aromatu, būdingu visiems Islay salos viskiams, buvo patiektas su rūkytu unguriu įdarytais keptais lašišos putėsiais.

"Bowmore 15 YO" viskis apie 13 metų brandinamas burbono statinėse, po to dar 2 metus – chereso statinėse. Toks procesas nulemia tamsesnę gėrimo spalvą, saldėlesnį skonį, tačiau daryklos vizitinė kortelė – dūminis aromatas bei jūros druskos prieskonis – išlieka. Šį viskį restorane siūlyta derinti su makaronais, pagardintais keturių sūrių padažu.

18 metų brandintas salyklinis viskis – daryklos pasididžiavimas. Gėrimas pasižymi maloniu, subalansuotu skoniu – nėra nei per daug dūminis, nei saldus. "Sakyčiau, jog tai tiesiog seksas stiklinėje", – pikantiško palyginimo nevengė N.Ravenhallas. Ilgai brandintas viskis svečiams patiektas su marinuotos kiaulienos kepsniu, ant grilio keptomis daržovėmis bei viskio ir medaus padažu.

Patiekė su muzika

Degustacijos dalyvių laukė du siurprizai. Klaipėdiečiams siūlyta įvertinti Porto statinėje 16 metų brandintą riboto "tiražo" viskį, kurį "Bowmore" išpilstė 1991 m. Išskirtinį gėrimo skonį pabrėžė šokoladas su aštriaisiais pipirais.

Vakaro kulminacija tapo 1992-ųjų viskis. Taip pat ribotu kiekiu pagamintas 16 metų gėrimas baigiamajam brandinimui buvo supiltas į Bordo statines.

Šį viskį vakaro šeimininkai patiekė su grupės "AC/DC" daina "Back in Black". N.Ravenhallas neabejojo, kad tai geriausias būdas pajusti šio "rokenrolinio" viskio žavesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų