Pereiti į pagrindinį turinį

V.Lašas apie skrydį į kosmosą, atlyginimą sau ir globojamus vaikus

2012-04-22 15:28
V.Lašas apie skrydį į kosmosą, atlyginimą sau ir globojamus vaikus
V.Lašas apie skrydį į kosmosą, atlyginimą sau ir globojamus vaikus / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Tarptautinę verslo Taikos premiją laimėjęs kaunietis Vladas Lašas vis dar kuklus, nors jam plaukia sveikinimai iš viso pasaulio, net nuo garsaus milijardieriaus Richardo Bransono. Garsios medikų dinastijos palikuonis tyliai globoja svetimus jau savais tapusius vaikus ir nesipuikuoja, nors, ko gero, turi galimybių skristi į kosmosą.

Atlyginimas augo 15 kartų

„Krislelį vilties turėjau, nes blogai, jei netikėsi tuo, ką dirbi, – prisipažįsta Kosmoso mokslo ir technologijų instituto valdybos pirmininkas, UPS “Skubios siuntos" vadovas, technikos mokslų daktaras Vladas Lašas, tapęs vienu iš septynių Nobelio taikos komiteto ir Tarptautinių prekybos rūmų konkurso nugalėtojų.

Ir čia pat V.Lašas pridūria, kad jam buvo netikėta, kai jo kanditūrą konkursui, kuriam buvo pristatyta 90 kandidatų iš 60 valstybių, pasiūlė Pramonės ir prekybos rūmų komanda.

„Pasiskirk atlyginimą sau“ – tai buvo tik vienas projektų, kurį sėkmingai realizavo V.Lašas. Įtakos laimėjimui turėjo ir TED konferencijos rėmimas, su britų milijardieriumi R.Bransonu nepelno siekiančios organizacijos „Carbon War Room“ įkūrimas, kuri kaip katalizatorius veikia jaunus verslininkus, technologijas ir siekia, kad verslas būtų efektyvus, tausotų gamtos išteklius, energiją.

Pasiūlymas UPS „Skubios siuntos“ darbuotojams pasiskirti sau atlyginimus atrodė kaip iš fantastikos srities. Tačiau tai tapo realybe.

„Kai pradėjome nuo šeimos verslo prieš 20 metų, vidutinis darbuotojų atlyginimas išaugo 15 kartų“, – V.Lašas neslepia, kad ne vienas žmogus jo firmoje uždirba daugiau nei jis. – Ko negaliu, nespėju daryti, nedarau, o dažnai darbą už mane geriau atlieka kiti."

Taika ir verslas

„Būtų nuostabu, kad Lietuvoje po kokių penkerių metų žmonės galėtų sau skirti atlyginimus, sąmoningai mokėtų mokesčius, suprasdami, kad jie būtini valstybei ir būtų teisingai panaudojami gėriui“, – optimistiškai galvoja šviesiąją gyvenimo pusę matantis V.Lašas.

Pajuokavus, kad greičiau Mėnulyje bus pastatytas viešbutis, nei tai pavyks įgyvendinti Lietuvoje, kur Seimo nariai sau pasiskiria atlyginimus ir klesti oligarchai, Vladas šyptelėjo: „Galbūt. Bet to reikia siekti.“

Ar taika ir verslas šiais laikais gali būti harmonijoje, kai didėja kontrastas tarp paprastų mirtingųjų ir lobstančių bei godumui ribų nežinančių turčių?

„Taiką versle suprantu plačiąja prasme: kaip tarpusavio supratimą, santarvę, suderinamumą ir sugebėjimą plėtoti verslą atsakingai ir naudingai visiems“, – V.Lašas ragina pastebėti ne tik blogus ir pesimistinius reiškinius.

Neseniai vienas didžiausių JAV bankų įvedė penkių dolerių mėnesinį mokestį už kreditines korteles, tačiau tam pasipriešino viena moteris. Socialiniuose tinkluose ji sulaukė didžiulio palaikymo, žiniasklaidos susidomėjimo ir bankas buvo priverstas atsisakyti ketinimų.

Nuo JAV iki Kinijos

„Tai – keliaujantis biuras“, – prieš eilinę išvyką į užsienį nusijuokė V.Lašas, atkreipus dėmesį į jo neatskiriamą pakeleivį – kuprinę.

Apie 70 pasaulio valstybių aplankęs V.Lašas mėgsta keliauti, bendrauti su žmonėmis tarsi būtų skubių siuntų kurjeris, atnešantis svarbių žinių.

„Kartą Italijoje slidinėjau, tai kėliausi ketvirtą valandą ryto, rengiausi uniformą ir skubėjau į Veroną, kur visą dieną nešiojau siuntinius. Vienas jų buvo į Džiuljetos namus, – nusijuokė UPS “Skubios siuntos„ vadovas. – Išmokau keliasdešimt itališkų žodžių, be to, dirbdamas suspėjau pasigėrėti Veronos senamiesčiu.“

Dirbk žaisdamas ir žaisk dirbdamas. Kauniečiui verslininkui labai imponuoja ši R.Bransono gyvenimo filosofija. Bet nejaugi kasmet dešimtis tūkstančių kilometrų įveikiančiam Vladui negalioja posakis „Skubėk lėtai?“

„Galioja, galioja, – nusijuokia V. Lašas. – Kai nespėsi, būtinai sustok, nes kažką darai blogai.“

V.Lašas keliauja po įvairias žemės vietas: JAV Kanaveralo kyšulyje Floridoje palydėjo raketą nešėją "Atlas V 541“, kurios kapsulėje buvo galingiausia ir moderniausia mokslinė laboratorija, skirta nusileisti Marse. Po to Kinijos kalnuose į kosmosą palydėjo raketą su kita moksline laboratori

Prasmingas iššūkis globoti

V.Lašas prisipažįsta, kad pokalbio išvakarėse iki tamsos sodino žibutes.

„Reikia laiko skirti ir augantiems mažiukams, – šiek tiek raustelėjęs susikuklino 55-erių verslininkas. – Ir mokėti pasakyti “stop„ degantiems darbams, paskaityti vaikams pasaką ar pabūti kartu.“

Vlado ir jo žmonos Audronės vaikai – 27-erių dukra Dalia bei 23-ejų sūnus Vaidotas jau seniai palikę tėvų namus. Dalia vykdo solidų projektą Niujorke, Vaidotas gyvena ir dirba Ouklande, Naujojoje Zelandijoje.

Dabar Lašų namuose auga dešimtmetis Paulius ir devynmetė Vaida.

Kalbėti apie kosmosą, mokslo pasiekimus Tarptautinės verslo Taikos premijos laimėtojas kuklinasi.

„Tai buvo žmonos idėja. Prieš penkerius metus iš pradžių nedrąsiai pasiryžome iš vaikų namų paimti globoti du vaikelius, – prisipažįsta. – Norisi padaryti ką nors prasmingo.“

Į broliuką ir sesutę vaikų namuose jie iškart atkreipė dėmesį, bet sunkiai paaiškino, kodėl būtent jie? Kartais tą artumą, anot sutuoktinių, gali pajausti, bet neišsakysi žodžiais.

Pasiteiravus, kodėl tai vaikai ne iš Somalio ar Kambodžos, V.Lašas pastebėjo, kad Lietuvoje dar daug problemų ir daug paliktų, užmirštų, neprižiūrimų vaikelių.

„Tai iššūkis, bet labai prasmingas, – apibendrino V.Lašas, pasakodamas apie jų globojamus Paulių ir Vaidą. – Ir juos auginti nėra sunkiau nei savus. Beje, jie labai greitai tampa savi.“

Septynios dienos Tibete

Ar ne išsšūkis keturiese skristi privačiu lėktuvu iš Kauno iki Surinamo. Per Norvegiją, Islandiją, Grenlandiją, Kanadą, JAV?

„Nuostabiai atrodo Didysis kanjonas, Himalajai, kai skridome iš Nepalo sostinės Katmandu į Tibeto sostinę Lasą, – tą akimirką V.Lašo akyse tarsi pralekia septynios dienos, praleistos Tibete. – Vaizdas Kinijoje, kai kalnuose važiavome pro ryžių laukus, gėrėjomės slėniais, idilišku grožiu, ir staiga tarpeklyje atsivėrė kosmodromas. Didelės raketos atrodo kaip iš fantastinio filmo.“

Ką kosmoso reikalais susižavėjęs V.Lašas atsakytų tiems, kurie priekaištauja, kad milijardai dolerių investuojami į kosmosą, turizmą į dangų, o kasmet iš bado miršta apie 50 milijonų, kasdien apie 130 tūkstančių žmonių ir kas dvi sekundes – vaikas?

„Ateitis yra geresnė, nei mes įsivaizduojame, – Vladas perfrazuoja garsaus JAV novatoriaus, mediko, aviacijos inžinieriaus, mokslininko Peterio Diamandis knygos “Ateitis geresnė, nei tu įsivaizduoji„ pavadinimą. – Yra daugybė analizių, apskaičiavimų, kurie rodo, kad šios problemos mažėja ir mažės. Iš bado miršta vis mažiau žmonių, o gyvenimo trukmė ilgėja. Netolimas laikas, kai, pavyzdžiui, afrikiečiams vaistų galės skubiai pristatyti skraidantys robotai. Kiekvienas pokytis turi ir šviesiąją pusę, bet neužtenka vien tik galvoti. Kiekvienas mūsų privalome atlikti namų darbus.“

Marsas ir vaikiškas automobilis

V.Lašas vėl kuklinasi paklaustas, koks jis tėtis? Nurausta ir žada paklausti vaikų. Koks jis vyras, ragina paklausti žmonos Audronės.

„Tikiuosi, neblogas, – juokiasi. Tiesa, pripažįsta, kad apleido žmonos iniciatyva pradėtus kartu lankyti šokių kursus. – Audronė susitaiko su mano trūkumais.“

Paprašytas greitai prisiminti vaikystę, mini Kauno Aukštaičių gatvę, kiemą ir, žinoma, mašinų modeliukus. Vienu jų – senelio, garsaus profesoriaus Vlado Lašo dar prieš 50 metų dovanotu ir Vlado rekonstruotu automobiliuku-kranu nublukusiais dažais dabar žaidžia Paulius ir Vaida.

Ar Vladas nepernelyg greitai važiuoja gyvenimo keliu ir nebijo, kad užges variklis?

„Aš važiuoju ne tik gana greitai, bet ir saugiai“, – šypsosi V.Lašas, tačiau netrukus vėl kalba apie dangų ir pasidžiaugia, kad vasarą į NASA praktikuotis vyks studentai iš Lietuvos.

„Kalbėjau su Elonu Musku, – Vladas mini amerikiečių milijardierių, “SpaceX„ kompanijos įkūrėją ir savininką, “Tesla Motors„ bei “Solar City„ direktorių valdybos pirmininką, kurio investicijos padėjo į dangų pakilti pirmajai raketai nešėjai. – Jo kompanija galės surengti ekspediciją į Marsą. Ir tai įvyks jau po 10–20 metų.“

V.Lašui turbūt būtų didžiausia kančia, jei jį surištų ir neprileistų prie kosmoso reikalų? Naujausiomis technologijomis besinaudojantis ir naujienas akylai sekantis verslininkas juokiasi: „Galima dirbti ir surištam.“

Provokuojame toliau: ar V.Lašui jau skirta vieta turistiniam skrydžiui į kosmosą su R.Bransonu?"

„Neprisipažinsiu“, – nusijuokia verslininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų