Pereiti į pagrindinį turinį

Į kosmosą veržiasi visa lietuvių komanda

2013-06-09 17:04
Į kosmosą veržiasi visa lietuvių komanda
Į kosmosą veržiasi visa lietuvių komanda / Vlado Lašo asmeninio archyvo nuotr.

Kauno verslininkas, Tarptautinės verslo taikos premijos laimėtojas Vladas Lašas jau kitais metais su lietuvių nacionaline komanda tikisi pakilti į kosmosą.

Kainuos nepigiai

Praėjusį savaitgalį apie lietuvių ambicijas pakilti į kosmosą, kaip apie netrukus įvyksiantį dalyką, viešai paskelbė milijardierius Richardas Bransonas. Skrydžių į kosmosą kompanijos „Virgin Galactic“ įkūrėjas Kaune viešėjo būtent V. Lašo kvietimu.

Pasak kauniečio, apie 200 tūkst. JAV dolerių kainuosiančiam skrydžiui, be jo, užsiregistravę dar penki lietuviai. Kas jie tokie, V. Lašas negalėjo atskleisti. „Komanda suformuota, bet dar iki galo nesutvarkyti formalumai“, – aiškino technikos mokslų daktaras.

Būsimasis V. Lašo bei dar penkių lietuvių skrydis į kosmosą būtų ypatingas ir tuo, kad jie skristų kaip nacionalinė komanda. Iš kitų šalių registruojasi tik pavieniai kosmoso turistai.

Svarbiausia – progresas

Ne vienam smalsu, kuo kaunietį vilioja kosmosas. Kodėl jis siekia tapti kosmoso turistu? „Nei aš, nei su manimi skrisiantys lietuviai netaps pirmaisiais mūsų tautiečių atstovais kosmose. Jau turime lietuvių kilmės kosmonautus Karolį Bobko ir Aleksejų Kuraitį-Jelisejevą“, – pastebėjo V. Lašas.

Jo teigimu, lietuvių pasiryžimas skristi, kartu investuojant į skrydžių kompaniją nemažus pinigus, yra panašus į tai, ką prieš 80 metų darė kai kurie pasaulio aviatoriai, tarp jų ir garsūs lietuviai Steponas Darius ir Stasys Girėnas.

„Jie už savo pinigus pirkdami lėktuvus ir bandydami juos pritaikyti tolimiems skrydžiams, prisidėjo prie keleivinės aviacijos progreso. Investuodami savo pinigus, rizikuodami gyvybe jie pasiekė tai, kas dabar prieinama visiems, – skrydžiai per Atlantą. Tad mūsų pasiryžimo ir žengimo į priekį reikia visam pasauliui“, – dėstė V.Lašas.

Su skrydžiais į kosmosą plėtojamos ir kitos „Virgin Galactic“ programos, kurių tikslas – kaip paprasčiau ir pigiau paleisti palydovus. Sėkmė šioje srityje lemtų pigesnį prieinamesnį telefono, interneto ryšį pasauliui.

„Į šias programas norėčiau įtraukti ir Lietuvos universitetus, jaunimą, inovatyvius verslinininkus“, – tikisi V. Lašas.

Pasiektų rekordą

V.Lašas pasakojo apie kelionę į kosmosą svarstantis jau senokai. „Bet nesinorėjo skristi vienam. Kaip sakė alpinistas Vladas Vitkauskas, kai eini į kalnus, svarbu su kuo eini. Nuo to priklauso žygio sėkmė. Noriu, kad skrydžio reikšmė ateičiai būtų kuo didesnė. Norėčiau, kad Lietuva taptų valstybe, kuri turėtų daugiausia kosmose pabuvojusių žmonių milijonui gyventojų. Tam užtenka, kad kosmose pabuvotų 6 lietuviai, kiek ir bus mūsų komandoje“, – kalbėjo verslininkas.

Tokios mintys jo galvoje kirba jau septynerius metus. „Susipažinęs su Richardu Bransonu, šiomis idėjomis pasidalijau su juo. Jam patiko. Viena pagrindinių mūsų pokalbių temų, pradėjus bendrauti, buvo apie kosmosą“, – pasakojo V.Lašas.

Prakalbus apie rekordų siekimą, pasiteiravome apie konkrečius skaičius. Kiek lietuvių kosmose pabuvos per 10 metų?

„Kosmoso prieinamumo technologijos ateityje vis didės, kainos mažės. Galėčiau lažintis, kad per 10 metų Lietuva turės 100 kosmonautų“, – prognozavo V.Lašas.

„Virgin Galactic“ skrydžiai kol kas yra tik planuojami. „Technologijos sparčiai plėtojamos. Projektas “Virgin Galactic„ irgi gana greitai juda į priekį. Buvo iškilę technologinių problemų, bet manoma, kad pirmieji bandomieji skrydžiai įvyks jau šių metų gruodį“, – vylėsi V.Lašas.

Jei viskas vyks pagal planą, turistai į kosmosą bus pradėti skraidinti kitais metais.

Ilgas sąrašas

Optimizmu trykštantis kaunietis nepuoselėja iliuzijų, kad lietuviai bus vieni pirmųjų „Virgin Galactic“ keleivių – pasaulis didelis ir yra daug norinčiųjų. Būsimųjų kosmoso turistų sąraše – beveik 600 pavardžių.

V.Lašas užsiminė, kad specialiai būsimajam skydžiui nesirengia. „Aš visada pasiruošęs. Skrydžiai šiais laikais nėra labai sudėtingi. Juos turėtų ištverti kiekvienas fiziškai aktyvus žmogus. Būtina norėti ir atitinkamai nusiteikti“, – įsitikinęs kaunietis.

Priminus apie riziką, jis sakė, kad pavojingas ne tik kiekvienas skrydis lėktuvu, kelionė automobiliu į Vilnių, bet ir kai kurie kasdieniai dalykai.

„Virgin Galactic“ keleiviams siūlo trumpą suborbitinį skrydį, kuris iš viso truktų apie kelias valandas. Įveikus kosmoso ribą, kuri yra 100 km aukštyje, už jos turistų praleistas laikas tilps į kelias ar keliolika minučių. Jokios reabilitacijos po skrydžio nereikės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų