Pereiti į pagrindinį turinį

Vynai čempionai mūsų šalyje

2009-09-12 23:59

Tikriausiai teko girdėti apie lietuvišką alų, laimėjusį aukso medalį JAV vykstančiose alaus varžybose ar auksu Rusijoje apdovanotą lietuvišką juodųjų serbentų vyną. Tokie laimėjimai laikomi itin svarbiais, nes juos suteikia nepriklausomi, vadinasi, nešališki vertintojai. Lietuvos vyno profesionalus vienijanti Someljė asociacija kasmet rengia atvirkščias vyno varžybas. Jose užsienyje padaryti vynai vertinami pagal subjektyvius lietuviško skonio standartus. Aišku, profesionalaus, išprususio vyno žinovo skonio standartus, bet suformuotus mūsų vartojimo tradicijų, elgesio, žinių ir supratimo.

Varžybos – pavasarį

Lietuvos vyno čempionatas rengiamas kiekvieną pavasarį prieš vyno parodą „Vyno dienos. Vilnius“. Vynas – gėrimas, kurio kokybė kasmet gali keistis. Lietuviams suprantami rūpesčiai: vėsesnis, nei įprasta, ar per karštas oras, nelauktos liūtys, kruša, pavasarinės ir rudeninės šalnos, kenkėjų antplūdis ar pelėsio epidemija - negaili ir šiltuose kraštuose pasodintų vynuogynų. Visame pasaulyje vyno varžybos organizuojamos kasmet ir beveik kasmet išrenkami nauji nugalėtojai. Čempionatų medaliai ant butelių – lengvas orientyras vyno pirkėjui ir greitas būdas pelnyti žinomumą. Vyndariai ir vyno tiekėjai (Lietuvoje jie pateikia vynus čempionatui) noriai siunčia pavyzdžius vyno varžybų organizatoriams.

Vertina dvi savaites

Vynai tarpusavyje varžosi pasyviai: jų kokybę vertina degustatoriai. Lietuvos čempionate vertinimo komisijoje dirba geriausi šalies vyno žinovai, formuojantys Lietuvos vyno rinkos paveikslą: Rasa Sužiedelienė, Gintautas Jašinskas, Tadas Abišala, Jurgis Šliogeris, Jurgita Karinauskaitė, Stanislav Smolskij, Arminas Darasevičius, Beatričė Laurinavičienė, Nauris Našlėnas, Jūratė Sprindžiūnaitė, Darius Voisiat, Jolanta Smičienė, šių eilučių autorius ir keletas kitų.

Varžybos pateikti vynai ragaunami aklai: komisijos nariai žino tik vyno amžiaus kategoriją ir apytikslę kilmės vietą (Europa arba Naujasis Pasaulis). Per dieną kiekvienas komisijos narys degustuoja 40-50 vynų, įvertindamas kiekvieną jų šimtabalėje vertinimo skalėje. Geriausiai pirmame etape įvertinti vynai, pretenduojantys laimėti aukščiausią įvertinimą, degustuojami du kartus. Čempionatas trunka dvi savaites.

Kaip renkami geriausieji

Aukščiausią įvertinimą – aukso medalį Lietuvos vyno čempionate pelno vynai, kurių vidutinis įvertinimas siekia ne mažiau 90-ies balų. 2009 m. auksu buvo apdovanoti 40 raudonųjų vynų, 8 baltieji, 6 natūraliai saldūs, 3 šampanai ir vienas likerinis (šaltinis: www.somelje.lt).

Kiekvienoje kategorijoje (baltasis, raudonasis, putojantis, natūraliai saldus, likerinis ir rožinis) renkamas vienas geriausiai įvertintas vynas ir jam suteikiamas pagrindinis čempionato prizas (Grand Prix). Šiemet raudonųjų ir natūraliai saldžių vynų kategorijose buvo suteikta po kelis Grand Prix, nes vynų įvertinimai skyrėsi labai nedaug.


2009-ųjų Lietuvos vyno čempionato Grand Prix laimėtojai

Baltasis vynas

Masciarelli Marina Cvetic Chardonnay Abruzzo IGT 2005, Italija.

Raudonieji vynai

Albet I Noya Reserva Marti Penedes DO 2004, Ispanija.

Baron de Ley 7 Vinas Reserva Rioja DOCa 2001, Ispanija.

Masciarelli Marina Cvetic Montepulcianno d' Abruzzo DOC 2005, Italija.

Rosemount Estates Balmoral Syrah Mc Laren Vale 2002, Australija.

Putojantis vynas

Duval Leroy Blanc de Chardonnay 1998, Prancūzija.

Natūraliai saldūs vynai

Kracher Nouvelle Vague Chardonnay TBA No.3 Burgenland 2001, Austrija.

Leberl Sämling Trockenbeerenauslese 2005, Austrija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų