Pereiti į pagrindinį turinį

Žaismingos muzikos orkestre grojo visi

2009-03-06 09:00
Žaismingos muzikos orkestre grojo visi
Žaismingos muzikos orkestre grojo visi / Darijos Vasiliauskienės nuotr. Kitaip: scenoje taip visiems buvo smagu, lyg tai būtų buvęs atsakingas koncertas, o žaidimas.

Klaipėdos koncertų salėje (KKS) vykęs nuotaikingas koncertas "Žaismingos muzikos orkestras" sulaukė itin palankaus klausytojų vertinimo. Koncertui pasibaigus žiūrovai skirstėsi negailėdami gerų žodžių atlikėjams ir organizatoriams.

Ypatingas koncertas

Tuo, kad pasirodymas pavyko, neabejojo ir jame dalyvavę jaunieji muzikantai. Kuo gi išsiskyrė šis vasario 28-osios koncertas iš kitų, visai šeimai skirtų programos "Jauni – jauniems" renginių? Koks koncerto sėkmės raktas, galintis padėti pritraukti ir į kitus renginius tėvelius ir jų vaikus?

Tie, kurie šeštadienio popietę apsilankė KKS, tikriausiai atsakytų – koncerto visuma, t.y. puiki koncerto visai šeimai idėja, išradingai parinkti muzikos kūriniai, gausus būrys kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru (vad. Liuda Kuraitienė) muzikavusių jaunųjų atlikėjų, nuotaikingas vakaro vedėjas, netradiciniai instrumentai ir nepakartojamas dirigentas, šiuo metu Vokietijoje gyvenantis ir dirbantis Mindaugas Piečaitis.

Tie, kurie muzikos pažinimo keliu žengia pirmuosius žingsnius, yra reiklūs klausytojai. Todėl mažiesiems organizuoti koncertus nėra paprasta. Reikia atidžiai atrinkti muzikos kūrinius, intrigos, netikėtumo, žaismės.

"Žaismingos muzikos orkestras" su kaupu atpirko susirinkusiųjų lūkesčius. Gerai žinomi ir laiko patikrinti kompozitorių Edvardo Griego, Gabrielio Faure’ė, Antonio Vivaldi’o, Luigi’o Bocherini’o kūriniai puikiai derėjo su šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus Leroy’aus Andersono muzika.

Subūrė moksleivius

Koncerto sielai ir pagrindiniam idėjų generatoriui dirigentui M.Piečaičiui muzikiniai edukaciniai renginiai nėra naujiena. Jis yra inicijavęs ir dirigavęs daugybę simfoninių koncertų vaikams, vedęs meistriškumo kursus moksleiviams bei mokytojams. Dirigento veikla gerai žinoma Lietuvoje ir už jos ribų. M.Piečaitis dalyvavo įvairiuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, dirigavo spektaklius visuose Lietuvos muzikiniuose teatruose (Lietuvos Operos ir baleto teatras, Kauno ir Klaipėdos muzikiniai teatrai), bendradarbiavo su daugeliu Lietuvos simfoninių bei kamerinių, Reutlingeno bei Freiburgo simfoniniais orkestrais. Koncertavo Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Olandijoje, Prancūzijoje.

Vis dėlto koncertus vaikams dirigentas mano esant itin reikšminga savo veiklos dalimi. M.Piečaičio teigimu, būtina ištrinti ribą tarp suaugusiųjų ir vaikų, koncertai vaikams neturi būti kažkokia išimtis ar ypatingas įvykis.

Todėl nenuostabu, kad prisijungti prie Klaipėdos kamerinio orkestro buvo pakviesti ir uostamiesčio E.Balsio menų gimnazijos bei Vydūno vidurinės mokyklos auklėtiniai. Solo partijas koncerte atliko vydūnietė Jonė Girdzijauskaitė (mokytoja Onutė Malinauskienė), E.Balsio menų gimnazijos auklėtiniai Elvyra Kvecytė ir Matas Ligeika (mokytojai Kristina Kupšienė ir Vaida Vaičaitytė), dainavo Vydūno vidurinės mokyklos mergaičių vokalinis ansamblis (mokytoja Ingrida Bertulienė) ir grojo žaismingų instrumentų orkestras, kurį ruošė šios mokyklos direktorius Arvydas Girdzijauskas.

Puodeliais ir šaukšteliais

Koncerto pavadinimas puikiai atliepė ir atlikėjų kuriamą nuotaiką, ir jame panaudotus neįprastus muzikavimo būdus.

Klausytojai išgirdo keletą kūrinių, kurių kitaip ir nepavadinsi, kaip žaisminga muzika žaismingiems muzikos instrumentams. Pastarieji buvo specialiai pagaminti ar pritaikyti šiam koncertui. Pavyzdžiui, L.Andersono "Švitrinio popieriaus baletas" buvo atliekamas švitrinio popieriaus kaladėlėmis, o grojant "Sinkopuotą laikrodį" panaudotas tikras žadintuvas.

Pačia netikėčiausia koncerto dalimi tapo momentas, kai salėje sėdintys buvo pakviesti prisijungti prie muzikuojančiųjų scenoje ir groti puodeliais bei juose esančiais šaukšteliais (garsas labai panašus į žadintuvo skambesį). Renginio anonse buvo užsiminta, kad klausytojai galės kartu muzikuoti, ir paprašyta šiam tikslui į koncertą atsinešti po puodelį bei arbatinį šaukštelį. Panorusių prisijungti prie žaismingos muzikos orkestro buvo daug – visa salė finalinį kūrinį grojo kaip vieningas ir darnus orkestras.

Koncertą vedė muzikalusis teatro ir kino aktorius Irmantas Jankaitis, kurio šmaikštūs pastebėjimai, išradingai pateikti kūrinių pristatymai, ekrane rodomų skaidrių taiklūs komentarai reikšmingai prisidėjo prie koncerto sėkmės.

Džiaugiamės, kad būtent toks projektas buvo realizuotas Klaipėdoje. Laukiame ir kitų profesionalių, dėmesingai ir su meile jauniesiems klausytojams parengtų koncertų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų