Pereiti į pagrindinį turinį

Žurnalisto eksperimentas: ar jos – tikros blondinės?

2010-02-20 14:22
Nuoširdi: O.Pikul neslėpė, kad ieškojo banknotų norėdama sužinoti atsakymą.
Nuoširdi: O.Pikul neslėpė, kad ieškojo banknotų norėdama sužinoti atsakymą. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ar tiesa, kad blondinė yra tikra blondinė tik tada, kai sublizga "išprusimu" taip, kad lieka tik kurti anekdotus? Ar visgi plaukų spalva nereiškia, kad plaukų dažai su peroksidu išblukino ir smegenis?

Improvizuotas intelekto testas

Ar galima iškart mesti kaltinimą – jos blondinės: tokios, anokios, nieko nežino ir neišmano? Todėl mes nusprendėme jas užtarti. Elementarūs klausimai iš bendrojo išsilavinimo. Keli šiek tiek sunkesni, bet dauguma – labai lengvi.

Testas-žaidimas, kurio nepanoro atlikti Jurgita Tvarijonaitė, Mia ir dar kelios lietuvaitės. Komplimentas už drąsą – Nijolei Pareigytei ir "pupytėms" Skaistei Steikūnaitei ir Oksanai Pikul.

Tiesa, gudrioji Oksana pusvalandžiui atsiprašė – neva užimta ir, kaip vėliau prisipažino, per tą laiką spėjo paskambinti jau į testo klausimus atsakiusiai Skaistei.

– Prašom išvardyti visus planetos žemynus.

(Žemynai dar vadinami kontinentais. Afrika, Amerika (kiti specialistai atskiria Šiaurės ir Pietų Ameriką), Antarktida, Europa, Azija (kai kurie sujungia pastaruosius žemynus ir vadina Eurazija), Australija (Okeanija).

Skaistė Steikūnaitė: "Žemynus? Amerika, Europa, Azija, Afrika... Hm... Kas dar liko? Amerika, Europa... – kartoja. – Aaa, Antarktida dar. Koks dar vienas? Hm... Palauk. Azija dešinėje pusėje... Europa... Antarktida, Afrika, Azija... Taip? Nuo Azijos žemiau... Japonija? Ne, ne... Didelė didelė? Iš geografijos turėjau dešimt! Kas? Australija? O, Jėzaumarija! Žinoma! Aišku, Australija, kengūros!"

Nijolė Pareigytė: "Oi... Afrika, Europa, Azija, Amerika... Šiaurės ir Pietų Amerika... Kanada? Užtenka. Ai, kur šalta. Atlantida... Arktis... Antarktida... Dar? Aš galiu pasiaiškinti: geografijos beveik nesimokiau. Menų gimnazijoje mokiausi, pianistė buvau. Geografijos ir biologijos mokiausi tik dvejus metus..."

Oksana Pikul: "Turite galvoje Šiaurės Ameriką, Pietų Ameriką, Europą, Aziją, Antarktidą? Dar kažką pamiršau... Afriką! Štai! Dar viena? Azija. Ir dar? Naujoji Zelandija? Ne, ne... A, Australija."

– Kokia turi būti temperatūra, kad vanduo užvirtų, ir kokia – kad sušaltų?

(Vanduo užverda, kai temperatūra yra +100 °C, o sušąla – kai 0° C. Tuo pagrįsta Celsijaus temperatūros skalė. Tačiau ne visada vanduo užverda, kai +100 °C. Kartais tai priklauso nuo atmosferos slėgio.)

S.S.: "Vanduo verda... kai 36, 37, 38... Oi, ne... Užšąla – kai minusinė, užverda – kai pliusinė. Ai, ne, užverda – kai 37, 38 laipsniai. Nuo 100? Oi..."

N.P.: "Šąla, kai temperatūra minusinė, minus du laipsniai. O verda... – juokiasi: – Kai kokie 40, tikrai verda. Ai, ne, daugiau... Juk kai jūroje vanduo – 22 laipsniai, dar nėra labai šilta... Kai kokie 50 laipsnių ir daugiau."

O.P.: "Verda, kai 100 ar 99?.. O šąla, kai nulinė temperatūra."

– Kokius žinote Lietuvos karalius?

(Pirmasis ir oficialiai vienintelis karūnuotas Lietuvos karalius – Mindaugas (gimė apie 1200 m., mirė – 1263 m. rugsėjo 12 d. Lietuvos karalius buvo 1251–1261 m.).

Vilhelmas fon Urachas (gimė 1864 m. gegužės 30 d. Monake – mirė 1928 m. kovo 24 d. Rapale).

Nekarūnuotas Lietuvos karalius Mindaugas II (1918 m. liepos 11 – lapkričio 2 d.; dėl neilgos karaliavimo trukmės kartais vadinamas šimto dienų karaliumi).

Vytautas Didysis (g. Senuosiuose Trakuose apie 1350 m. – mirė 1430 m. Trakuose) – Lietuvos Didysis kunigaikštis ir realiai (1429–1430) Lietuvos karalius.

S.S.: "Vytautas Didysis... Ai, jis lyg tik Didysis kunigaikštis buvo... Mindaugas.... Na, pasakyk gi... Kaip mokykloje jaučiuosi. Su istorija nelabai draugavau... Ko mums reikia? Karalių ar kunigaikščių? Negimdysiu ežiuko..."

N.P.: "Mindaugas. Ir Vytautas. Nekarūnuotas... Gal Jogaila dar? Ai, dar buvo Vilhelmas?"

O.P.: "Karūnuotas vienintelis Lietuvos karalius – Mindaugas. Neilgai ir tragiškai baigė. Neoficialūs dar lyg Jogaila ir Vytautas Didysis."

– Olimpinių žaidynių tėvynė ir kur vyko pirmoji olimpiada?

(Olimpinės žaidynės, arba olimpiada, pirmiausia įvyko antikinėje Graikijoje, o XIX a. gale žaidynes atgaivino prancūzas Pierre de Coubertin. Pirmoji olimpiada įvyko 1896 m. Atėnuose, Graikijoje.)

S.S.: "Tėvynė... Hm... Olimpiada, olimpiada... Atėnai, Atėnai, oi, ne... Oi, taip! Graikija!"

N.P.: "Oi, nežinau... Gal Graikijoje?"

O.P.: "O, geras... Turiu žinoti? Ai, gal tėvynė – Graikija! O pirmoji vyko gal Vankuveryje? Ai, tėvynė Graikija, tai ten vyko ir pirmoji olimpiada."

– Kas sukūrė Lietuvos himną – Tautišką giesmę?

(Vincas Kudirka (1858–1899). Poetas, prozininkas, kritikas, publicistas, vertėjas, varpininkas, laikraščio "Varpas" redaktorius, vienas lietuvių tautinio sąjūdžio ideologų.)

S.S.: "Lietuva, Tėvyne mūsų?.. Kas parašė? Cvirka, ne? Och, būčiau prie interneto, viską žinočiau... Krė... Cvir... Vardas Vincas? Cvirka? Kudirka? Cvirka, Kudirka, skamba panašiai. Beveik atspėjau."

N.P.: "Cvir... ne, Kudirka... – juokiasi. – Skamba panašiai. Žinau žodžius, nekart prieš krepšinio varžybas dainavau... Kas buvo Kudirka? Daktaras?"

O.P.: "Maironis... Oi, juokauju... Žinoma, Kudirka!"

– Kokioje valstybėje daugiausia ir kokioje – mažiausia gyventojų?

(Daugiausia gyventojų yra Kinijoje – 1 mlrd. 345 mln. 751 tūkst. Antra pagal gyventojų skaičių šalis yra Indija – 1 mlrd. 177 mln. 213 tūkst. gyventojų. Vatikane, mažiausioje ir pagal plotą mieste-valstybėje, gyvena 779 gyventojai.)

S.S.: "Daugiausia, daugiausia... Japonija? Ai, ne – Kinija. Mažiausia, atrodo, Vatikane."

N.P.: "Kinijoje ir Indijoje. Mažiausia? Islandija? Europoje? Religinga šalis? Vatikanas."

O.P.: "Oo, geras! Duokite man atsakymų variantus. Neduosite man variantų?! Iš kur daugiausia plūsta? Kinija. Fuu. Mažiausia? Monakas. Religinga? Izraelis – tikrai ne, nes ten daug žmonių."

– Kas buvo pirmasis Lietuvos Prezidentas?

(Prezidento institucija buvo įkurta 1919 m. balandžio 4 d., priėmus laikinosios konstitucijos pakeitimus.Tą pačią dieną Lietuvos Valstybės Taryba pirmuoju Prezidentu išrinko Antaną Smetoną (Prezidentas buvo iki 1920 m. birželio 19 d.)

S.S.: "Brazauskas?.. Pirmasis posovietinės Lietuvos Respublikos Prezidentas? Ai, jis pirmasis buvo po nepriklausomybės atkūrimo? Bet prieš? Negaliu pasakyti..."

N.P.: "Antanas Smetona? Bet jis nebuvo pirmasis?"

O.P.: "Oi, atsimenu, bet neatsimenu... Na, tas, tas, ech... na... neatsimenu... Antanas..."

– Pagrindinės Saulės sistemos planetos.

(Merkurijus, Venera, Žemė, Marsas, Jupiteris, Saturnas, Uranas ir Neptūnas. Dar yra trys nykštukinės planetos – Eridė, Plutonas ir Cerera.)

S.S.: "Saulės sistemos.. Hm... Bam, bam, bam. Nežinau. Ne žvaigždynai? Planetos. Aaaa. Merkurijus? Venera, Jupiteris, Marsas... Žemė ir dar trys?!"

N.P.: "Čia jau astronomija, bet nelengva... Kiek iš viso? Aštuonios? Ai, čia tie visi jupiteriai, veneros... Jupiteris, Plutonas, Marsas, Venera. Mėnulis priklauso? Ne. Žinau, kad Plutonas mažiausia. Aa, jau nykštukinė? Strigau... Kas dar?"

O.P.: "Oho, sakai, bus lengvas klausimas, – kvatojasi. Po to rimtai: – Žemė, Jupiteris, Mėnulis... Aa, Mėnulis, ne... Saulė... Ai, ne... Merkurijus, Venera, Marsas, Saturnas... Ne, niekas nepadeda, katinas čia... Neptūnas... Ir užteks... Aaa, dar Uranas."

– Kas yra Europos Sąjungos sostinės?

(ES turi tris sostines – Briuselį, Liuksemburgą, Strasbūrą.)

S.S.: "Europos Sąjungos? Va tai tau... Pasakysiu ką nors, juoksiesi iš manęs... Jėzau, nežinau, rimtai. Valstybių sostines pasakyčiau... Lietuvos politikai ten veržiasi? Strasbūras gal? O, tikrai? Bijau sakyt..."

O.P.: "Europos Sąjungos sostinės? Kaip suprast? O ne viena – ne Briuselis? Daugiau nežinau. Bet žinosiu. Trys? Kaip Vilnius, Ryga, Talinas?"

– Kas pavaizduota ant 100 dolerių ir 100 litų banknoto?

(Ant 100 dolerių banknoto – žymus JAV politikas, rašytojas, išradėjas, mokslininkas, verslininkas Benjaminas Franklinas. Jis įkūrė pirmąją viešąją biblioteką JAV. Daugiausia tyrinėjo elektros ir šviesos reiškinius, išrado žaibolaidį.

Ant 100 litų banknoto – Lietuvos istorikas, rašytojas ir švietėjas, vienas pirmųjų tautinio atgimimo ideologų Simonas Daukantas.)

S.S.: "Doleris, doleris... Retai turiu tų dolerių... Ant 100 litų – tai Daukantas... Ištraukiau iš kišenės? Neee, vairuoju... Gal 500 litų pasakyti? O ant 100 dolerių – spalvoti namai kažkokie su laukais... Neišsitraukia, doleri, tu... Aš dabar su mašina buksuoju... Kas buvo Daukantas? Neprovokuok, klausei tik, kas pavaizduota... Daukantas buvo poetas. Koks kitas klausimas?"

N.P.: "Nežinau. Ant 20 litų – Maironis, dar yra Basanavičius... Ant 100 – Daukantas? Kas jis? Literatūrą nelabai žinau."

O.P.: "Ant 100 dolerių ir 100 litų? – pauzė, girdisi, kaip šiurena po kišenes. – Velnias, dolerių neturiu. Ėjau paslapčia litų paimti. Ant 10 litų – Darius ir Girėnas, ant 200 Vydūnas... Ant 100 – Maironis? Ai, ne... Jau matau: Maironis – ant 20 litų banknoto... Daukantas? Kas jis? Rašytojas... Ant dolerių – Franklinas, radau! Kokių dar kupiūrų vardyti?"

Tarp kokių valstybių ir kada vyko Trečiasis pasaulinis karas?

(Klausimas-spąstai. Žemėje, laimė, įvyko tik du pasauliniai karai: Pirmasis – 1914–1918 m., Antrasis – 1939–1945 m.)

S.S.: "Oho! Vokiečiai, lenkai... Palauk. Trečiasis? Paskutinis? Tarp vokiečių? Čia antrasis? Lenkai? Trečiasis – tarp nieko... A, sakau, nori suklaidinti..."

N.P.: "Trečiasis? A, čia Iranas, Irakas, Amerika? Tarpusavyje Iranas su Iraku. Nežinau. Bet labai įdomu, pasakyk... A, žinau, kad oficialiai nevyksta. Tačiau manoma, kad neoficialiai trečiasis pasaulinis karas jau prasidėjo."

O.P.: "Trečiasis pasaulinis karas dar neįvyko... Amerika, Irakas, Iranas? Čia – trečiasis pasaulinis?! Nejuokaukite..."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų