Pereiti į pagrindinį turinį

A. Anušauskas: ukrainiečių apšaudytas rusų karo laivas „Moskva“ nuskendo

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Rusijos karinio Juodosios jūros laivyno flagmanas „Moskva“ nuskendo. Tokią pačią informaciją pateikia ir Ukrainos prezidento patarėjas. Rusijos valstybinė žiniasklaida teigia, kad karo laivas buvo „rimtai apgadintas“ per amunicijos sprogimą.

Scanpix nuotr.

Iš Rusijos kreiserio „Moskva“ 1.05 val. buvo duotas SOS signalas; 1.14 val. kreiseris gulė ant šono ir po pusvalandžio dingo visa elektra. Nuo 2 val. nakties Turkijos laivas nuo kreiserio evakavo 54 jūreivius, o apie 3 val. nakties Turkija ir Rumunija pranešė, kad laivas visiškai nuskendo. Su tuo susiję Rusijos personalo nuostoliai kol kas nežinomi, nors laive buvo 485 žmonių įgula (iš jų 66 karininkai)“, – feisbuke ketvirtadienį rašė ministras.

Anot jo, bendri Rusijos okupantų koviniai nuostoliai  Ukrainoje nuo vasario 24 iki balandžio 13 dienos yra apytiksliai tokie:

neteko kareivių ir karininkų – apie 19 900,

tankų – 753 vnt.,

pėstininkų kovos mašinų – 1968 vnt.,

artilerijos sistemų – 366 vnt.,

salvinės ugnies sistemų – 122 vnt.,

priešlėktuvinės sistemų – 64 vnt.,

karinių lėktuvų – 160 vnt.,

sraigtasparnių – 144 vnt.,

transporto priemonių – 1437 vnt.,

laivų ir katerių – 8 vnt.,

bepiločių operatyvinio -taktinio lygio – 134,

specialios technikos – 25.

mobilių balistinių raketų paleidimo sistemų  – 4.

Ukrainos prezidento patarėjas: Rusijos kreiseris „Moskva“ – nuskandintas

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos kreiseris „Moskva“ – nuskandintas.

„Kur yra „Moskva“? Ji nuskandinta“, – tviteryje parašė O. Arestovyčius. Nors Ukrainos vadovybė to oficialiai dar nepatvirtino, O. Arestovyčiaus įrašu tviteryje pasidalino šalies nacionalinė televizija.

Kaip jau skelbta, Rusijos karinio Juodosios jūros laivyno flagmanas buvo „rimtai apgadintas“ per amunicijos sprogimą, ketvirtadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

„Dėl gaisro kreiseryje „Moskva“ sprogo amunicija. Laivas buvo rimtai apgadintas“, – sakoma žiniasklaidos cituojamame Rusijos Gynybos ministerijos pranešime. Jame priduriama, kad gaisro priežastis tiriama ir kad laivo įgula buvo evakuota.

Anksčiau Odesos srities gubernatorius sakė, kad Ukrainos pajėgos smogė laivui „Moskva“ raketomis.

„Juodajai jūrai saugoti naudojamos raketos „Neptun“ Rusijos laivui padarė labai rimtų pažeidimų. Šlovė Ukrainai!“ – per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė Maksymas Marčenka.

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius sakė, kad su „Moskva“ „nutiko kažkoks netikėtumas“.

„Jis smarkiai dega. Kaip tik dabar. Kadangi jūra audringa, neaišku, ar jie galės gauti pagalbą“, – sakė jis trečiadienio vakarą per transliaciją platformoje „YouTube“.

Rusijos pareigūnai: „Moskva“ tebeplūduriuoja

Rusijos karinio Juodosios jūros laivyno flagmanas kreiseris „Moskva“, dalyvavęs Maskvos kare prieš Ukrainą, tebeplūduriuoja vandens paviršiuje, nors buvo „rimtai apgadintas“ per jame įvykusį sprogimą, ketvirtadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

„Atviros ugnies nebėra. Šaudmenų sprogimai liovėsi. Kreiseris „Maskva“ tebeplūduriuoja“, – sakoma ministerijos pranešime.

Ministerija teigia, kad šio karo laivo pagrindinę ginkluotę sudarančios raketos per incidentą nebuvo pažeistos ir kad įgula, kurią paprastai sudaro apie 500 jūreivių, buvo evakuota į netoliese Juodojoje jūroje netoliese buvusius laivus.

„Imamasi priemonių kreiseriui nutempti į uostą“, – pridūrė ministerija.

Daugiau naujienų