Apžvalga: G. Nausėda atvyko vizito į Briuselį: trys svarbiausios temos

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį atvyko į Briuselį, kur dalyvaus Europos Sąjungos (ES) šalių lyderių susitikime.

Naujienų agentūra BNS pristato tris svarbiausias diskusijų Europos Vadovų Taryboje temas.

1. Klimato kaita. ES šalys sieks patvirtinti tikslą iki 2050 metų užtikrinti, kad bendrijos ekonomika neturėtų neigiamos įtakos klimatui. Tokiam įsipareigojimui dar birželį priešinosi Lenkija, Čekija ir Vengrija, tačiau jas perkalbėti tikimasi pasiūlius papildomą europinį finansavimą. Iš principo remiantis šį tikslą G. Nausėda taip pat turėtų pristatyti Lietuvos poziciją, kad kovai su klimato kaita reikia numatyti pinigų būsimajame ES biudžete bei užtikrinti bendrijos ekonomikos konkurencingumą.

Europos Vadovų Tarybos metu taip pat gali kilti diskusijos, ar nereikia keisti šalių įsipareigojimo dėl išmetamųjų dujų 2030 metams. ES yra sutarusi iki 2030 metų į aplinką išleidžiamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį sumažinti mažiausiai 40 procentų. Gruodį darbą pradėjusi Europos Komisija ketina siūlyti šią ribą padidinti iki 50-55 procentų. Lietuvos institucijos skaičiuoja, kad vien dabartiniams įsipareigojimams įgyvendinti Lietuvoje reikės skirti 14 mlrd. eurų.

2. ES biudžetas. Tęsiantis ginčams dėl būsimojo bendrijos biudžeto 2021-2027 metams, ES šalių lyderiai turėtų įgalioti Europos Vadovų Tarybos pirmininką Charles'į Michelį (Šarlį Mišelį) pradėti atskirus susitikimus su šalių lyderiais ir išklausyti jų pageidavimų. Šiuo metu sutarimo tarp ES šalių nėra tiek dėl to, koks turi būti būsimojo biudžeto dydis, tiek dėl prioritetinių programų, kurioms bus skiriami asignavimai. Lietuva siekia užsitikrinti didesnes nei numatyta projekte sanglaudos lėšas bei išmokas ūkininkams. Briuselyje svarstoma neeilinius šalių lyderių susitikimus dėl ES biudžeto surengti vasarį ir kovą, kur ir turėtų būti padėtas galutinis taškas derybose.

3. „Brexit'as“. ES šalių lyderiai apie Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES diskutuos penktadienį, kai jau bus aiškūs Britanijos parlamento rinkimų rezultatai. Jeigu premjerui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) pavyks užsitikrinti daugumą, parlamentas turėtų patvirtinti „Brexit'o“ susitarimą ir Britanija bendriją turėtų palikti kitų metų sausio pabaigoje. Savo ruožtu Europos Vadovų Taryba turėtų inicijuoti derybas su Londonu dėl būsimų ateities santykių, svarbi susitarimo dalis bus susijusi su prekybos santykiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
RUUUUSAIIII PUOLAAAAA. Kaip gera vogti kai puola rusai. Tie kurvos rusai manes nepuola tai gal todel kad neprieinu pavogti pinigu is Lietuvos.

Kęstas

Kęstas portretas
Geriau namuose susitvarkytų. Lietuvoje puikiai galintiems dirbti valdžia neleidžia. Kodėl Amerika atsisakė šauktinių? "Kaip Amerikos ekonomistai įtikino Ričardą Nixoną atsisakyti karinio šaukimo, bei pereiti prie savanorių naudojimo ginkluotosioms pajėgoms.? Ekonomistai teigė, kad šauktinių projektas netinkamai eikvoja turimus resursus, išnaudojant jaunus žmones, kurių įgūdžiai gali būti geriau pritaikyti, dirbant kitur.O kariuomenėje dėl mažesnės kadru kaitos ir dėl to mažesnių mokymo išlaidų Pentagonas gali sutaupyti pinigų, remdamasis vien savanoriais. Nixonas turėjo savų priežasčių nutraukti šaukimą. Tačiau ekonomistai padėjo apsispręsti." [1] Kada susiprotės Lietuvos valdžia ir paleis šauktinius dirbti tai, ką jie sugeba ir nori? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių