Atskleista garsiosios knygos „Pranešėjo“ tapatybė: jis – A. Dulkio patarėjas

  • Teksto dydis:

Politikos apžvalgininkas, žurnalistas Marius Laurinavičius trečiadienį atskleidė pranešėjo, kurio liudijimai surašyti žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“, tapatybę.

Knyga pastaruoju metu plačiai aptarinėjama žiniasklaidoje, jos vertinimą pateikė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Visuomenė turi teisę žinoti – paslaptingasis pranešėjas yra dabartinis sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius“, – feisbuko paskyroje skelbia M. Laurinavičius.

Apžvalgininkas tvirtina, kad pirmasis Lietuvoje išviešinti šio visuomenę audrinančio skandalo epicentre esančio, tačiau iki šiol po paslapties skraiste besislėpusio buvusio, pareigūno asmenybę nusprendė manydamas, kad tai žinoti yra visuomenės interesas.

Visuomenė turi teisę žinoti – paslaptingasis pranešėjas yra dabartinis Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius.

„Mat aš esu įsitikinęs, kad žinau visiškai priešingą Lietuvoje jau kuris laikas nerimstančios, D. Pancerovo ir B. Davidonytės bestseleriu tapusios knygos sukelto politinio skandalo pagrindinės istorijos versiją. Maža to, galiu šią versiją pagrįsti net dviejų padėtį iš vidaus žinančių šaltinių liudijimais, o taip pat net ir asmenine patirtimi.

Ši versija visiškai griauna negeroves ar net nusikaltimus išviešinti pasiryžusio, bet dėl to tik asmeniškai nukentėjusio sąžiningo pareigūno mitą, kurį susikūrė pats T. Gailius. Bet aš esu įsitikinęs, kad būtent dėl to ją žinoti taip pat yra visuomenės interesas.

Todėl šią skandalo versiją, visiškai priešingą tam, ką knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ autoriams pasakojo pats Tomas Gailius, paskelbiau savo „Substack“ kanale. Ten rasite tikrai labai daug įdomaus. Netgi būsite priversti prisiminti garsųjį „valstybininkų“ skandalą“, – feisbuke apie skandalingąją knygą rašo M. Laurinavičius.

„Kadangi puikiai suvokiu, kad dabartinėje atmosferoje taip rizikuoju iššaukti visą ugnį į save ir net sulaukti įvairių insinuacijų ir kaltinimų, galiu dar kartą garantuoti, kad jokių asmeninių interesų skelbti tai, ką nusprendžiau paskelbti, aš neturiu“, – patikino politikos apžvalgininkas.

Pats T. Gailius situacijos nekomentuoja.

„Tomas Gailius nei patvirtina, nei paneigia viešinamą informaciją“, – nurodoma BNS perduotame Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) komentare.

Viešai prieinamoje patarėjo biografijoje nurodoma, kad jis 20 metų dirbo VSD.

SAM taip pat nurodo, kad T. Gailių ministras A. Dulkys įdarbino „pokalbio metu įvertinęs jo profesinę patirtį ir asmens savybes“.

„T. Gailius atsakingas ministerijoje už antikorupcijos politiką“, – teigė A. Dulkys.

D. Pancerovo ir B. Davidonytės knygą „Pranešėjas ir Prezidentas“ išleido internetinė televiziją „Laisvės TV“.

Žurnalistų knygoje pateikiamas buvusio VSD pareigūno liudijimas, jos jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė raštą, kad buvo tikrinti visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas buvo tik tuomet kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.

Pats šalies vadovas knygą buvo pavadinęs pasaka, o antradienį pareiškė: „Man atrodo, kad (tai – BNS) yra ne visai tiriamoji žurnalistika, man atrodo, kad tai yra užsakomoji žurnalistika“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsiskleidė

Atsiskleidė portretas
Tai štai kokia mūsų slptoji tarnyba, su didžiuliu antsvoriu, bei buku žvilgsniu... Kažkokia priešingybė Jauniškiui.

Grėsmė

Grėsmė portretas
Ncionaliniam saugumui

Fritz

Fritz  portretas
Manote tai domina LT aviu banda. Jie stovi prie sviezio sieno ir mekena. Durnius lengva valdyti.
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių