Ar pavyks V. Sinkevičiui tapti jauniausiu eurokomisaru ES istorijoje?

Į Europos Komisiją siūlomas ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius sako, kad jo nominavimas simbolizuoja Lietuvos tikėjimą nepriklausomybės karta ir naujais politikais.

„Belaukiant 30-ųjų Baltijos kelio metinių, man tai simbolizuoja tikėjimą Lietuvos nepriklausomybės karta bei Europos atsinaujinimu“, – prisistatydamas Seime antradienį sakė V. Sinkevičius.

Pasak kandidato, nominuodama jį Lietuva siunčia signalą Europai, kad „yra atvira ir padedanti augti“.

„Ši šalis ir jos žmonės sukūrė aplinką, kurioje jaunas žmogus gali įgyvendinti savo idėjas politikoje, versle ar nevyriausybinėse organizacijose“, – kalbėjo politikas.

Jei bus patvirtintas, 28 metų V. Sinkevičius taps jauniausiu eurokomisaru Europos Sąjungos istorijoje. Prieš kelias savaites jis buvo susitikęs su būsimosios komisijos vadove Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lajen).

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos į šias pareigas deleguojamo V. Sinkevičiaus kandidatūrą jau yra patvirtinusi Vyriausybė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Jai dar turi pritarti Seimas, balsavimas šiuo klausimu planuojamas ketvirtadienį. Dėl Lietuvos atstovo kandidatūros balsuos ir Europos Parlamentas.

V. Sinkevičius sakė, kad naujosios Europos Komisijos užduotis bus siekti, kad ES taptų pavyzdžiu kovojant su klimato kaita bei sprendžiant skaitmeninės ekonomikos iššūkius.

Belaukiant 30-ųjų Baltijos kelio metinių, man tai simbolizuoja tikėjimą Lietuvos nepriklausomybės karta bei Europos atsinaujinimu.

Jis teigė ėmęsis šių užduočių jau Lietuvoje, kai buvo ministru.

„Tai kiekvieno europiečio socialinės ir ekonominės gerovės vardan. Tikiu, kad Lietuva, būdama tvirčiausia tikėtoja ES idėja, ne tik seks šiuo keliu, bet aktyviai prisidės prie idėjos įgyvendinimo“, – kalbėjo kandidatas.

Pasak jo, mokymosi visą gyvenimą iniciatyvos, moterų ir merginų įtraukimas į informacinių technologijų bei inžinerijos darbus turi atsirasti tarp Europos Komisijos prioritetų, nes vadinamoji skaitmeninė atskirtis didina ir socialinę atskirtį.

„Europos idėja negali sau leisti kurti skaitmeninės diskriminacijos amžiaus, lyties ar gyvenamosios vietos pagrindu. Tai ne tik etikos, bet ir socialinės gerovės klausimas“, – tvirtino V. Sinkevičius.

Klausimai apie LGBT ir Kiniją

Kandidatas į eurokomisarus atsakė į Seimo narių klausimus, kurie buvo ne tik tiesiogiai susiję su jo kuruojamu klausimu.

V. Sinkevičius tvirtino, kad konkrečios jo atsakomybės Europos Komisijoje paaiškėtų rugsėjį, tačiau tai bus artimas jam portfelis.

Paklaustas, koks jo požiūris į lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų bendruomenės (LGBT) padėtį Lietuvoje, kandidatas tvirtino, kad ji nėra pakankamai gera.

V. Sinkevičius sakė, kad tolerancija ir žmogaus teisių užtikrinimas šiandien Lietuvoje yra kur kas mažesnis iššūkis nei anksčiau, tačiau homofobijos ir diskriminavimo apraiškų LGBT bendruomenės atžvilgiu dar yra, ir šios problemos reikia imtis.

„Žmogaus teisės galioja visiems vienodai“, – kalbėjo politikas.

Pasiteiravus jo pozicijos dėl Kinijos, V. Sinkevičius atsakė, kad „mano pozicija niekada nebuvo kitokia nei ES pozicija“.

Pristatydamas kandidatą, premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad jis yra perspektyvus, naujos kartos politikas, prisidėjęs prie pastangų gerinti aplinką inovacijoms Lietuvoje.

Pasak premjero, skiriant V. Sinkevičių ministru 2017 metų pabaigoje dėl jo amžiaus kilusios baimės buvo be pagrindo.

„V. Sinkevičius puikiai susitvarkė su pareigomis, jo darbą palankiai vertina tiek pozicija, tiek opozicija“, – teigė S. Skvernelis.

Eurokomisaro portfelis nebus svetimas

V. Virginijus Sinkevičius sako, kad jo eurokomisaro portfelis jam nebus svetimas.  

„Nebus tas portfelis svetimas man ir veiklai, kurią dirbau Lietuvoje“, – Seimo Liberalų frakcijoje antradienį teigė V. Sinkevičius. Jis neatskleidė konkrečios srities, už kurią bus atsakingas.

Pasak ministro, dėl portfelio derybos dar nebaigtos: „Tai nėra kažkas nauja – nominuojamas kandidatas, bet portfelis paskui sužinomas“.

Politikas ministru dirba nuo 2017 metų, yra dirbęs valstybės įmonėse „Lietuvos oro uostai“, Lietuvos pašte, įstaigoje „Investuok Lietuvoje“, buvo programos „Kurk Lietuvai“ dalyvis.

V. Sinkevičius taip pat yra dirbęs Vašingtono Europos analizės centre (CEPA), stažavosi Lietuvos ambasadoje Jungtinėse Valstijose.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, ji pradės darbą lapkritį.

Kadenciją baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Nereikia skubėti jungti ministerijų

V. Sinkevičius siūlo neskubėti Energetikos ministerijos jungti prie kitos ministerijos.

Jis prognozuoja, kad labiau apsimokėtų Energetikos ministeriją jungti ne su Ekonomikos ir inovacijų, o su Aplinkos ministerija.

„Nereikia skubėti dabar daryti jungimo, tai bus neapgalvota, tai kainuos daug gabių žmonių“, – Seimo Liberalų frakcijoje antradienį teigė V. Sinkevičius.

Pasak jo, prieš priimant sprendimą dėl ministerijų jungimo, reikia skaičiuoti, ar bus sutaupyta viešųjų finansų, ar bus nauda iš sujungimo valstybei. 

„Energetikos ministerija turi savo darbotvarkę, kuri irgi ne ką mažiau yra svarbi – atominės elektrinės uždarymo klausimas, kur investuota daugybė pinigų ir toliau deramės, kad gauti tolesnį finansavimą. (...) Sinchronizacija. Reikės kalbėtis tiek Briuselyje, matome latvių vienokius ar kitokius sprendimus (...) Tai labai svarbūs klausimai. Užbaigus tuos klausimus dėl atominės uždarymo ir sinchronizacijos, tuomet jau energetikoje bus tokie einamieji klausimai“, – kalbėjo ministras.

Jis be kita ko pastebėjo, kad labiau apsimokėtų Energetikos ministeriją jungti ne su Ekonomikos ir inovacijų, o su Aplinkos ministerija: „Daugeliu atveju Energetikos ministerijos politika persidengs su Aplinkos ministerija“.

Opoziciniai liberalai Seime yra registravę Vyriausybės įstatymo pataisų, kuria siūlo nuo 2020 metų sujungti Energetikos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijas.

1997 metais Energetikos ministerija buvo panaikinta, tačiau vėl atkurta 2009-aisiais, turint ketinimų Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę, vykdyti elektros tinklų sinchronizacijos su Europa projektus.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, jog pritartų Energetikos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų jungimui bei kad mato galimybių ateityje sujungti ir Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
sirinskiene irgi soka ant to pacio /arkliuko/ ir persesdama ant panasaus metydama pedas o juk tai ta pati /markizyne/ gauja / savo politcirkais juokina visus to patys nematydami ir skaitosi tai valstybes .valdymu.....

tai

tai portretas
socmafijos su /markizu/ statytinis tai cia tiktu pagal juos ir bastys su rozova ar koks valionis su ta pacia magnute juk tai svoja komchebra........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių