Ar R. Paksas „Tvarką ir teisingumą“ gelbės „darbiečių“ pavyzdžiu?

  • Teksto dydis:

Valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas europarlamentaras Rolandas Paksas neigia, kad teisėsaugos įtarimų sulaukę „tvarkiečiai“ ketina reorganizuotis Darbo partijos pavyzdžiu. Tačiau R.Paksas užsimena apie planus jungtis su visuomeniniais judėjimais, kurių pavadinimų kol kas neatskleidžia.

„Kalbant apie, kaip jūs ten paminėjote, kažkokius vinguriavimus dėl teisėsaugos, mes esame pakankamai stiprūs ir tokių dalykų nedarysime. Mes esame stiprūs ir teisūs ir mes ginsimės tomis priemonėmis, kurios mums yra suteiktos, tiek politinėmis, tiek teisinėmis ir įrodysime, kad tą politinių užsakymų stalą laikas pabaigti“, – BNS antradienį sakė R.Paksas, paklaustas apie galimą partijos jungimąsi su kita politine jėga.

„Mūsų registracijos kodas nepasikeis“, – pridūrė „tvarkiečių“ vadovas.

Darbo partija, kuriai teisėsauga buvo pareiškusi įtarimus kaip juridiniam vienetui, teisme išvengė bausmės, nes susijungusi su dukterine Leiboristų partija reorganizuota į naują juridinį vienetą. Teismas šiuo pagrindu Darbo partijos atsakomybės nevertino.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis pirmadienį LRT laidoje „Teisė žinoti“ pareiškė, kad „darbiečių“ pavyzdžiu siekdama išvengti teisinės atsakomybės šių metų kovą ketina reorganizuotis ir „Tvarka ir teisingumas“, numačiusi susijungimą su kita partija.

R.Paksas priminė prieš kelias savaites išplatinęs kreipimąsi „į Lietuvos tautą“.

„Raginu visus geros valios žmones, politines bei visuomenines organizacijas kartu jungtis už tikrai nepriklausomą, demokratiniais pagrindais sutvarkytą, socialiai jautrią ir solidarią, teisingumu ir žmogiškumu grindžiamą valstybę“, – rašoma sausio 16 dieną paskelbtame R.Pakso kreipimęsi, jis patalpintas partijos puslapyje.

Anot R.Pakso, į šį raginimą buvo atsiliepusios ir kelios neskaitlingos partijos. Todėl, europarlamentaro aiškinimu, galbūt galėjo atsirasti kalbų apie numatomą jungimąsi su partijomis.

Tačiau atsiliepusios partijos, anot R.Pakso, labai susiskaldžiusios, turinčios vidaus problemų, todėl jungimasis su jomis nenumatomas.

„Jungimosi planų mes visą laiką turėjome, turime ir, matyt, turėsime perspektyvoje, bet (…) tai (jungimasis su partijomis) neatitinka teisybės. Mano giliu įsitikinimu, kad 99 proc., na 99,9 proc., kad politinės partijos nedalyvaus šitame procese dėl įvairių priežasčių“, – sakė R.Paksas.

Tačiau „tvarkiečių“ lyderis užsiminė, jog vyksta pokalbiai su visuomeniniais judėjimais. Tiesa, nei jų pobūdžio, nei judėjimų pavadinimų R.Paksas nepanoro atskleisti. Jis teigė, kad viskas paaiškės per partijos kongresą kovo 19 dieną.

„Aš turiu tokią mintį – padaryti platesnį žingsnį arba platesnę palaikymo komandą. Ne visi nori į partijas eiti, ar tai būtų socialdemokratai, ar konservatoriai, ar „Tvarkos ir teisingumo“, bet vieni gali būti kokie nors rėmėjai, kiti gali būti kažkokie sankcionuoti nariai, treti palaikytojai. Aš noriu padaryti tokį platesnį judėjimą, bet tai nebus formalizuotas. Vyksta (pokalbiai) su vienais, kitais, ir aš manau, kad mes turėsime būrį žmonių“, – teigė R.Paksas.

Nedidelės Žemaitijos partijos vadovas Romualdas Miceika BNS patvirtino pasiūlęs „tvarkiečiams“ jungtis, bet atsakymo dar negavęs. Pasak R.Miceikos, kadangi partijai trūksta narių iki 2 tūkst., kaip reikalauja nauja įstatymo nuostata, partija ieško, prie ko jungtis.

„Mes teikėme pasiūlymus, ne su viena partija kalbėjomės, bet kad konkrečiai jungiamės, dar negavome iš „Tvarkos ir teisingumo“ atsakymo. Kadangi reikia pertvarkyti partiją, naujas įstatymas reikalauja 2 tūkst, narių, o mes tiek neturime, turime prisirinkti narių arba jungtis su kažkuo. Buvo susitikimas (su TT vadovybe), daviau pasiūlymą, bet atsakymo negavome“, – BNS sakė R.Miceika.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai gruodį valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pateikti atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

„Atliekant tyrimą surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo vykdomos siekiant neteisėtos naudos partijai“, – tąkart pranešė STT.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas" naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sistema

Sistema portretas
Paksius yra bukesnis už Viktorą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių