Aštuoni Seimo nariai su tarptautine delegacija lankėsi Kyjive, Irpinėje, Bučoje

  • Teksto dydis:

Aštuonių Seimo narių delegacija lankėsi Kyjive, kur susitiko su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančuku, aptarė paramą Rusijos invaziją patiriančiai valstybei. Parlamentarai taip pat aplankė masines kapavietes Bučoje, Irpinėje susitiko su meru Oleksandru Markušinu.

Seimo nariai vyko su tarpparlamentinio Ukrainos paramos tinklo „United for Ukraine“ delegacija, kurią sudarė 35 nariai iš 11 nacionalinių parlamentų ir Europos parlamento. Delegacijai vadovavo Europos parlamento narys Andrius Kubilius.

„Ukraina privalo būti politikų dėmesio centre, nes jau girdisi balsų, kurie nori artėti prie įprastinio santykio su Rusija, todėl blokuoja sankcijas ir kitus Ukrainai svarbius veiksmus. Turime padėti broliams ir sesėms ukrainiečiams, parodyti Rusijos galvažudžių žiaurumus bei jų kovos svarbą. Tą ir darome“, – pranešime teigė Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

Delegacija su R. Stefančuku ir parlamento nariais aptarė Ukrainos narystės Europos Sąjungoje perspektyvą, derintos pozicijos, kaip įtikinti skeptiškus ES politikus neblokuoti Ukrainos narystės perspektyvos.

Pasirašytas memorandumas dėl Ukrainos narystės ES, humanitarinės ir karinės paramos suteikimo spartinimo, „Maršalo plano“ Ukrainai, sankcijų įgyvendinimo, tarptautinio tribunolo Rusijos nusikaltimams tirti įkūrimo.

„Susitikimo metu pasiūlėme pilietinio humanitarinio koridoriaus į Mariupolį iniciatyvą. Tai galėtų būti ne karių, o pilietinės visuomenės ir tarptautinės politikų delegacijos vykdoma humanitarinė misija. Jos metu Mariupolio blokadą taikiomis priemonėmis pralaužtų nevyriausybinės organizacijos ir politikams“, – teigė Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata ir Europos reikalų komiteto vicepirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Irpinėje delegacija apžiūrėjo intensyviausių mūšių vietas ir sugadintą infrastruktūrą, susitiko su meru Oleksandru Markušinu.

„Irpinė liudija, kaip veikė rusų kariai. Susidaro vaizdas, kad specialiai buvo bandoma atakuoti civilinius pastatus, ligonines, vaikų darželius ir gyvenamuosius namus, siekiant tiesiog naikinti visus vietos gyventojus. Tai yra karo nusikaltimai, kurie turės būti anksčiau ar vėliau įvertinti“, – sakė Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis.

Bučoje aplankytos mūšių vietos ir masinės kapavietės, taip liudijant Rusijos karių atliktus nusikaltimus žmoniškumui.

Tai, kas vyko šiame mieste yra tiesiog neįtikėtinai baisu.

„Tai, kas vyko šiame mieste yra tiesiog neįtikėtinai baisu. Tačiau jau beveik neabejotina, kad Buča buvo tik pradžia. Jau yra informacijos, kad  Mariupolyje, Trostianetske, Borodiankoje, Denisove, Čermihove ir kituose miestuose gali būti padaryta dar daugiau ir dar žiauresnių nusikaltimų. Būtent ten veikia žiauriausi Rusijos galvažudžių būriai, pavyzdžiui, Kadyrovo čečėnai. Lietuva, Europa ir Pasaulis turi skirti žymiai didesnį dėmesį Putino vykdomiems nusikaltimams, nes turime moralinę atsakomybę prieš ukrainiečius. Jie miršta kovodami po Europos Sąjungos vėliava. Jie žudomi už mūsų laisvę“, – teigė Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Seimo valdybos sprendimu balandžio 7–9 dienomis darbo vizito į Ukrainą komandiruoti Seimo vicepirmininkai Andrius Mazuronis ir Vytautas Mitalas, Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata, Seimo nariai Matas Maldeikis, Žygimantas Pavilionis, Lukas Savickas, Giedrius Surplys ir Andrius Vyšniauskas.

Vykstant karui Kyjive anksčiau jau lankėsi Lietuvos Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, krašto ir sveikatos apsaugos ministrai, savo iniciatyva paramą Ukrainai keliskart gabeno trys Seimo konservatoriai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeSeimo nariaivizitas Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių