Bus atmestas prezidento veto dėl kelių priežiūros įmonių?

Seimo nariai sako, kad parlamentas gali pasipriešinti prezidento Gitano Nausėdos veto Seimo sprendimui į strateginių įmonių sąrašą įtraukti kelių kokybės kontrolės ir jų priežiūros įmones.

Šalies vadovas praeitą savaitę vetavo įstatymą, kuriuo akcinės bendrovės „Problematika“ ir „Kelių priežiūra“ įtrauktos į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.

G. Nausėda teigia, kad Seimas nepateikė argumentų tokiam sprendimui, nesilaikė viešumo ir skaidrumo reikalavimų

BNS kalbinti įstatymą remiantys parlamentarai sako, kad įmonės į sąrašą įtrauktos, siekiant užkirsti kelią jų privatizavimui.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Valius Ąžuolas sako, kad „Kelių priežiūra“ gali būti reikšminga nacionaliniam saugumui, o „Problematiką“ parduoti būtų neracionalu finansų prasme.

„Pavyzdžiui, kažkas padaro svarbaus susisiekimui kelio diversiją. Tai tikrai neisime skelbti konkurso, ieškoti rangovo, kas sutvarkytų, tiesiai sakysime savo valstybinei įmonei, kad sutvarkytų“, – BNS kalbėjo parlamentaras.    

Pasak jo, „Problematiką“ pardavus valstybei būtų mažiau naudos negu iš jos gaunant  dividendus.

„Per metu ji valstybei sumoka milijoną dividendų, o pardavus gautume 3-4 mln. eurų. Finansiškai nuostolinga ją parduoti“, – sakė V. Ąžuolas.

Jei įmonė bus privatizuota, privatininkai kontroliuos statybos darbus už valstybės pinigus. Tai bus dar didesnis pinigų švaistymas.

Valdantiesiems socialdarbiečiams priklausantis Rimantas Sinkevičius sako, kad Seimo sprendimas leistų kontroliuoti tiek darbų kokybę, tiek lėšų panaudojimą.

„Jei įmonė bus privatizuota, privatininkai kontroliuos statybos darbus už valstybės pinigus. Tai bus dar didesnis pinigų švaistymas“, – BNS sakė parlamentaras.

Opozicijoje dirbantis konservatorius Jurgis Razma sako, kad užkirsti kelią privatizavimui Seimas kitaip negalėjo, nes nėra kito sąrašo, į kurį būtų įtraukiamos  neprivatizuojamos įmonės.

„Gal prezidento patarėjai tos aplinkybės pakankamai neįvertino“, – sakė konservatorius.

Jo nuomone, „Problematiką“ privatizuoti būtų galima, nuo jos atskyrus laboratoriją, į kurią buvo investuota daug Europos Sąjungos lėšų.

Kitos nuomonės laikosi Biudžeto ir finansų komiteto konservatorius Mykolas Majauskas. Jis sutinka su prezidento argumentais ir pabrėžia, sprendimus dėl privatizavimo reikia palikti Vyriausybei.

„Vyriausybė turi priimti sprendimus, o ne Seimas bandyti jas saugoti įtraukiant šalia pačių svarbiausių Lietuvai įmonių“, – BNS teigė M. Majauskas.

Vyriausybė kovo mėnesį buvo patvirtinusi Susisiekimo ministerijos siūlymą privatizuoti „Problematiką“. Susisiekimo ministerija tuomet teigė, kad valstybė turi atsisakyti jai nebūdingų veiklų.

Seimas veto gali atmesti, jei už tai balsuos ne mažiau kaip 71 Seimo narys. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ida

Ida portretas
"kelių priežiūra","problematika" yra strateginiai objektai užtikrinantys nacionalinį saugumą,o energetinis ūkis,ryšiai,bankai,tai jau nėra strateginiai ojektai ir nuo jų nepriklauso nacionalinis saugumas?Vienus strateginius objektus mielai išparduodam,dėl kitų ginčus keliam.Nesupratau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių