Pereiti į pagrindinį turinį

D. Grybauskaitė: ES sankcijos Rusijai yra rimtas signalas

2014-03-06 19:39
BNS inf.
B. Barausko/BFL nuotr.

Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime Briuselyje paskelbtos sankcijos Rusijai yra rimtas signalas šiai šaliai, kad visa Europa jos veiksmus Kryme vertina kaip atvirą ir brutualią agresiją.

Tai Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį sakė žurnalistams po ES viršūnių susitikimo.

„Pradžia tarybos buvo labai įvairi, neaišku buvo, ar ES šalys narės parodys savo charakterį ir stuburą, kad gali griežtai vertinti Rusijos veiksmus Kryme. Po didelių visos dienos diskusijų pagaliau pradėta kalbėti apie tai, kad pirmiausia - pačiai Ukrainai tuoj pat reikia suteikti pagalbą ir tikrai ji bus suteikta - iki 11 mlrd. eurų per artimiausius pora metų. Taip pat apsisprendėme kaip galima greičiau, dar iki rinkimų, t.y. iki gegužės mėnesio, pasirašyti su Ukraina Asociacijos sutarties politinę dalį, kita dalis būtų šiek tiek atidėta“, - po susitikimo žurnalistams sakė prezidentė D.Grybauskaitė.

Lietuvos vadovė dalyvavo ES viršūnių susitikimą Briuselyje, kur buvo tariamasi dėl paramos Ukrainai ir galimų sankcijų Rusijai, reaguojant į Krymo okupaciją.

D.Grybauskaitės teigimu, ES netrukus užšaldys pokalbius ir derybas dėl vizų, taip pat bus sustabdytos derybos dėl prekybos sutarties, o Sočyje neįvyks planuotas G8 susitikimas.

„Iš tikrųjų Europai trūksta sprendimų priėmimo greičio ir reakcijos. Bet kokiu atveju, gerai, kad ką nors realaus, rimto pradėjome, tai yra rimtas signalas Rusijai, kad visa Europa jos veiksmus vertina kaip atvirą, brutalią agresiją“, - sakė Lietuvos vadovė.

Kaip skelbta, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) pareiškė, kad Europos Sąjunga pasirengusi pasirašyti politinę sutartį dėl asociacijos su Ukraina iki gegužės 25 dienos.

„Mes patvirtiname ES įsipareigojimą pasirašyti Asociacijos sutartį. Šiandien mes nusprendėme, kad prioriteto tvarka mes labai greitai pasirašysime politinę Sutarties dalį - iki rinkimų Ukrainoje gegužės 25 dieną“, - pasakė jis ketvirtadienį per spaudos konferenciją Briuselyje po ES vadovų susitikimo, kuriame buvo svarstomas Ukrainos klausimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų