Pereiti į pagrindinį turinį

D. Grybauskaitė: migracijos krizė nebus išspręsta, kol Europos siena kiaura

2015-11-12 14:35
BNS inf.
Reuters nuotr.

Migracijos krizė nebus išspręsta, kol Europos Sąjungos (ES) išorės siena bus „kiaura“, o migrantai nesilaikys taisyklių ir tarptautinės prieglobsčio suteikimo tvarkos, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Prieglobstis turi būti suteikiamas tik registruotiems asmenims ir tik tiems, kam tikrai gyvybiškai būtinas. Nelegalus asmenų judėjimas Šengeno erdvėje turi liautis“, – prezidentės spaudos tarnybos pranešime sakė šalies vadovė.

Ji ketvirtadienį dalyvauja neformalioje Europos Vadovų Taryboje (EVT), kurioje aptariama, kaip įgyvendinamos ES sutartos priemonės migracijos krizei pažaboti ir kokių papildomų veiksmų Bendrija dar turi imtis.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad migracijos krizė tik didėja – anksčiau EVT priimti strateginiai sprendimai įgyvendinami per lėtai, neryžtingai ir nekoordinuotai.

Norint suvaldyti Europą užplūdusius migrantų srautus, pasak prezidentės, pirmiausia reikia stiprinti pagalbą neramumų krečiamoms šalims, kad žmonės nustotų bėgti, taip pat būtina užtikrinti tinkamą ES išorės sienų apsaugą ir sutvarkyti pabėgėlių registraciją šalyse, per kurias jie plūsta.

„Pasirinkti registruotis ar ne tikrai migrantams mes neturėtume suteikti teisės. Jeigu jie nori pagalbos, mes pagal Ženevos konvenciją privalėsime ją suteikti, bet jokiu būdu tai negali būti pasirinkimas kur geriau, nesiregistruoti, slėpti dokumentus - tikrai tokių veiksmų neturime toleruoti ir manau, kad tas supratimas vis labiau ir labiau ateina“, - ketvirtadienį sakė Maltoje viešinti D.Grybauskaitė. Jos pasisakymo įrašą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

„Išties niekas nėra nusiteikęs ar priešiškas padėti tiems, kam tikrai tos pagalbos reikia, bet matome fenomenų įvairių - kada atvyksta ir žmonės iš saugių šalių, atvyksta jau pagyvenę kitose šalyse - saugiose, bet nori dar geresnių sąlygų“, - dėstė Lietuvos vadovė.

ES siekiama priimti saugių šalių sąrašą, kurių piliečiai neturėtų tikėtis prieglobsčio suteikimo. Diskutuojama, kaip imtis visų priemonių veiksmingai įgyvendinti ekonominių migrantų priverstinį grąžinimą į gimtąsias šalis, kai jų gyvybei negresia pavojus.

Praeitą savaitę ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“ nurodė, kad nuo šių metų pradžios buvo užfiksuota apie 800 tūkst. „neteisėtų patekimų“ į Europos Sąjungos teritoriją.

EVT pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį savo ruožtu perspėjo, kad ES Šengeno sutartis, numatanti laisvą judėjimą per jos narių vidines sienas, gali žlugti dėl besivystančios migrantų krizės padarinių. Šie jo komentarai nuskambėjo po to, kai Austrija, Vokietija, Vengrija, Slovėnija ir Švedija paskelbė atnaujinsiančios tikrinimus sienų perėjose, siekdamos suvaldyti į jų teritoriją plūstančių migrantų srautą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų