Pereiti į pagrindinį turinį

D. Valys patvirtino su prezidente aptaręs tyrimą dėl slaptos informacijos paviešinimo

2013-11-19 13:59
BNS inf.
T. Urbelionio/BFL nuotr.

Generalinis prokuroras patvirtino aptaręs su prezidente Dalia Grybauskaite tyrimą dėl slaptos informacijos paviešinimo.

Tik prokuroras tvirtino su šalies vadove susitikęs savo iniciatyva ir aptaręs teisėsaugos priemones prieš žurnalistus, jų adekvatumą, o ne kitas tyrimo aplinkybes.

"Buvo mano susitikimas su prezidente, aš savo iniciatyva nuvykau ir pristačiau informaciją, kuri susijusi su jautrumu, adekvatumo klausimu, dėl tam tikrų priemonių prieš žurnalistus", - antradienį žurnalistams Seime sakė D.Valys.

Tačiau jis sakė su prezidente susitikęs jau anksčiau, o ne praėjusį ketvirtadienį, kai atšaukė komandiruotę, kaip pats sakė, dėl lėktuvo gedimo. Seimo nariai D.Valio klausė, ar tai prezidentė nurodė generaliniam prokurorui skubiai grįžti į darbą, atšaukus komandiruotę į užsienį, bei padaryti įtaką ikiteisminiam tyrimui.

Daugiau ikiteisminio tyrimo prokuroras nekomentavo: "Ikiteisminio tyrimo duomenys, aš tikrai negaliu komentuoti daugiau, nei pateikė ikiteisminį tyrimą organizuojantis prokuroras".

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina antradienį atsakydamas į Seimo narių klausimus dėl paviešintos slaptos informacijos atsakė vieninteliu žodžiu - "nežinau".

"Aš gavau septynis klausimus kaip VSD direktorius, į kuriuos galėčiau atsakyti taip: pagal pirmą klausimą galėčiau pasakyti tiek, kiek yra spaudoje, tai nieko negalėčiau pakomentuoti. Apie antrą klausimą nieko nežinau, apie trečią klausimą nieko nežinau. Ketvirtas, penktas, šeštas ir septintas klausimas - faktiškai nieko nežinau, ir plius yra ikiteisminio tyrimo medžiaga", - sakė G.Grina.

Generalinis prokuroras Seimo salėje atsakė į vienintelį parlamentarų klausimą - dėl jo komandiruotės atšaukimo. "Nėra abejonių, kad toks sprendimas buvo nulemtas objektyvių aplinkybių, dėl lėktuvo gedimo ir skrydžio atšaukimo", - sakė D.Valys, o į kitus klausimus sakė nieko negalintis atsakyti dėl ikiteisminio tyrimo slaptumo.

Parlamentarai G.Grinos ir D.Valio prašė atsakyti, ar praėjusį ketvirtadienį prezidentė D.Grybauskaitė buvo išsikvietusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorių Saulių Urbanavičių ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmąjį pavaduotoją Žydrūną Bartkų, ar ji nurodė STT vadovams nereikšti įtarimų savo vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei, ar nurodė generaliniam prokurorui skubiai grįžti į darbą, atšaukti komandiruotę į užsienį bei padaryti įtaką ikiteisminiam tyrimui, ar prezidentė arba jos įgalioti asmenys koordinavo veiksmus su Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos nariais ir VSD pareigūnais, kad būtų panaikinta slaptumo žyma ant pažymos.

Pareigūnų taip pat teirautasi, ar VSD darbuotojas spalio 30-ąją pateikė D.Ulbinaitei informaciją, kuri kitą dieną šifruotu elektroniniu ryšiu išsiųsta prezidentei, Seimo pirmininkei, ministrui pirmininkui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, užsienio reikalų ministrui, Vyriausybės kancleriui.

"Kodėl spalio 31 dieną VSD pareigūnas skambino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto patarėjui, klausdamas, ar komiteto pirmininkas jau susipažino su šios pažymos turiniu, o sužinojęs, kad dar ne, ragino kuo skubiau tai padaryti?" - klausta G.Grinai ir D.Valiui adresuotuose klausimuose.

Pagal Seimo statutą, parlamentarai turi teisę pateikti klausimus ir reikalauti, kad atskiri Vyriausybės nariai, valstybės kontrolierius, kiti valstybės institucijų vadovai, kuriuos skiria Seimas arba kurių paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, taip pat kiti valstybės institucijų vadovai atsakytų į juos Seimo posėdyje.

Pareigūnai į Seimą pakviesti aiškintis dėl ikiteisminio tyrimo, pradėto BNS pranešus apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę D.Grybauskaitę.

Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų