Dėl konflikto su Kinija kaltina G. Landsbergį: jei nesiseka dirbti, vienintelis kelias – pasitraukti

  • Teksto dydis:

Socialdemokratų partijos vadovė Vilija Blinkevičiūtė priekaištauja Vyriausybei dėl įsiplieskusio Kinijos ir Lietuvos konflikto. Ji sako, kad Gabrielius Landsbergis turėtų atsistatydinti, o gaisrą tarp Lietuvos ir Kinijos derėtų užgesinti, praneša LNK.

Pasak V. Blinkevičiūtės, Lietuvos ir Kinijos santykiai šiuo metu yra blogi.

„Santykiai yra iš tikrųjų blogi, pažeisti. Tiesą pasakius, tokį dalyką apsprendė tai, kad mūsų užsienio politikos atstovai, šiuo atveju užsienio reikalų ministras, iš tikrųjų padarė klaidą nederindamas netgi su koalicijos partneriais dėl atstovybės įsteigimo Lietuvoje pasirenkant Taivaniečių, o ne Taipėjaus pavadinimą, kaip yra visose Europos Sąjungos valstybėse. Kita vertus, dar išryškėjo ir tokie dalykai, kad netgi Užsienio reikalų ministerija nevertino pasekmių. Pasirodo, tik labai primityviai buvo įvertintas importas ir eksportas santykiuose su Kinija, tačiau nevertinant, kokios gali būti kitos tam tikros pasekmės mūsų ekonomikai, verslui ir pagaliau mūsų Lietuvos žmonėms. Karus sukelti labai lengva, čia didelio proto nereikia, tačiau išlaikyti taiką jau reikia išminties. Dabar situacija yra tokia, kur iš tikrųjų reikia sudėti visus diplomatinius gebėjimus tam, kad būtų galima ištaisyti esamą situaciją santykiuose su Kinija, kad toliau nebekiltų tokie karai, dėl kurių tiesiogiai nukenčia mūsų verslas, mūsų žmonės ir mūsų šalies gerovė“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Ji paaiškino, kaip, jos nuomone, santykius su Kinija derėtų taisyti.

Nerandant kito kelio, matyt, teks pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą į Taipėjaus pavadinimą.

„Dabar situacija tokia, kad reikėtų dirbti diplomatiniais kanalais su Europos Sąjungos institucijomis, su Europos Sąjungos valstybėmis ir su kitomis tarptautinėmis institucijomis, kitomis valstybėmis, kad būtų rastas protingas išeities sprendimas. Kaip tai pasiekti, nėra lengvas kelias, bet tam dirba diplomatai, visose valstybėse yra atitinkami atstovai ir todėl reikia atrasti sprendimą. Nerandant kito kelio, matyt, teks pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą į Taipėjaus pavadinimą. Bet čia vėlgi matau vieną dalyką, kad vargu ar tai galėtų išspręsti dabartinė Užsienio reikalų ministerijos vadovybė. Todėl labai aiškiai sakau, kad derėtų prisiimti atsakomybę G. Landsbergiui, nes per daug sukelta bereikalingų karų, kurie daro tiesioginį poveikį Lietuvai, Lietuvos prestižui, tiek kalbant apie Baltarusijos kalio trąšas, kada klausimas neišspręstas iki šiol, tiek apie santykius su Kinija“, – teigė pašnekovė.

Socialdemokratų partijos vadovė nemanė, kad G. Landsbergio atsistatydinimas galėtų sukelti dar daugiau problemų.

„Nepakeičiamų žmonių iš tikrųjų nėra. Galvoju, kad jeigu nesiseka dirbti, jeigu pats sukeli tiek daug problemų dirbdamas ministru, tai yra vienintelis kelias garbingai pasitraukti ir leisti dirbti tiems, kurie turi daugiau patirties užsienio politikoje. O tai yra labai reikalingas dalykas, nes užsienio politikoje yra labai blogai, kad nėra tam tikro diplomatinio kalbėjimo, susikalbėjimo, bendradarbiavimo – yra vienas ant kitų kalbėjimas. Vargu ar galėtų dabartinis ministras išspręsti šią situaciją, į kurią įvedė Lietuvą ir Lietuvos žmones“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Kaip teigė pašnekovė, žmonių, kurie galėtų pakeisti G. Landsbergį, atsirastų.

„Žmonių visą laiką yra. Ar yra galinčių? Manau, čia jau būtų atsakomybė ir galvos skausmas tiek premjerės, tiek prezidento. Bet aš neabejoju, kad surastų tinkamus, užsienio politikoje patyrusius žmones, kad nebūtų priskaldyta tiek malkų ir tokia užkurta ugnis, kokia yra dabar“, – šnekėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Sėkmės Ministrui darbuose

Vienas is patarieju

Vienas is patarieju portretas
Anukieli buk protingas palik ta ministro portfeli eik slaugyti senelio,bus daug geriau tau ir Lietuvai

Vytautas

Vytautas portretas
Už Kinija visus iš posto...
VISI KOMENTARAI 82

Galerijos

Daugiau straipsnių