Dėl saliutų už Vilniaus ir Kauno „išvadavimą“ – protestas Rusijai

  • Teksto dydis:

Rusijos ambasados atstovui Lietuvos diplomatai ketvirtadienį pareiškė protestą dėl Rusijos sprendimo artilerijos saliutais pažymėti Vilniaus ir Kauno užėmimo Antrojo pasaulinio karo metu metines.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad sovietų okupacija išvijus nacistinę Vokietiją Lietuvai neatnešė laisvės.

„Toks žingsnis ypač ciniškas ir provokatyvus, artėjant 80-osioms Molotovo-Ribentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų, sukūrusių prielaidas Antrojo Pasaulinio karo pradžiai ir Lietuvos okupacijai, metinėms“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

Pasak ministerijos, Rusijos Vakarų karinė apygarda artilerijos saliutais Vilniaus užėmimą ketina minėti artėjantį šeštadienį, Kauno – rugpjūčio pirmą dieną.

„Sąjungininkų pergalė prieš nacizmą ir nacistinę ideologiją yra nepaprastai svarbi Lietuvos ir visos Europos likimui. Tačiau Antrojo pasaulinio karo pabaiga Lietuvai neatnešė laisvės – ji reiškė naujos, sovietinės, okupacijos, trukusios beveik pusę amžiaus, pradžią ir tragedijas daugelio Lietuvos žmonių gyvenime. “, – teigiama URM pranešime.

„Sovietinei armijai išvijus nacistinės Vokietijos kariuomenę, Lietuvos teritorijoje buvo sukurtos ir veikė sovietų okupacinės struktūros, buvo vykdomos Lietuvos gyventojų tremtys ir represijos, padaryta didžiulė žala Lietuvos visuomenei, ūkiui ir gamtai“, – rašoma jame.

Anot ministerijos, dėl šių priežasčių Rusijos sprendimas artilerijos saliutais pažymėti Vilniaus, Kauno ir kitų Rytų bei Vidurio Europos šalių miestų užėmimą Lietuvai nėra priimtinas.

„Apgailėtina, kad Vilniaus „išvadavimas“ iškilmingai minimas praėjus savaitei po to, kai buvo atsisakyta išduoti vizas Lietuvos jaunimo grupei, ketinusiai vykti tvarkyti sovietinės valdžios ištremtų lietuvių kapų Rusijos Federacijos teritorijoje. Rusija dar kartą paraginta atsisakyti selektyvaus požiūrio į Antrojo pasaulinio karo istoriją ir liautis neigus sovietinę Lietuvos okupaciją“, – teigiama URM pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Par urm zino

Par urm zino portretas
Kuom skiriasi ribentropo molotovo paktas nuo Vilniaus isvadavimonar ten is viso idarbinti gatves lygio diplomatai kad nusikliedejo iki tokio lygio

jau prisisaliutavo

jau prisisaliutavo portretas
Mityščių šiluminė elektrinė driokstelėjo 50m. aukščio salvę "išvaduotų" miestų garbei.:) 11 žmonių tapo sakralinių apeigų aukomis. Netrukus turėtume išgirsti apie dar kelias išgaravusias sakralinių apeigų aukas.

Maham

Maham portretas
Aš kiekvieną savAitę lengvai padarysiu 6472 dolerius iki 8364 dolerių tiesiog atliekant paprastą darbą iš namų. Praėjusį mėnesį iš šio darbo padariau $ 28396. Nuostabus ir lengvas darbas ir reguliarios pajamos. Aš siūlau jums visiems prisijungti prie šio darbo dabar kaip nne visą darbo dieną ir uždirbti daugiau nei visą darbo dieną gaunamas pajamas >>>> w­w­w­.W­o­rkLinks3.Com
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių