Diskusijos dėl rezoliucijos Seime: konservatorė R. Žemaitaičiui siūlė „nekišti savo trigrašio“

Dėl Laisvės gynėjų dienai siūlomos rezoliucijos parlamentarai susiginčijo dar Seimo posėdžio pradžioje. Opozicinių frakcijų atstovai teigia rezoliuciją palaikantys, tačiau kartu ir manantys, jog nereikėtų sukurti pagrindo kelti klausimo dėl valstybės vadovo statuso suteikimo profesoriui Vytautui Landsbergiui. Darbo frakcijos siūlymu, rezoliucijos svarstymas perkeltas į vakarinę posėdžio darbotvarkę.

„Darbo partijos frakcija tikrai labai nori, kad ta rezoliucija būtų priimta ir kad mes tikrai pagerbtume kiekvieną. Tačiau tam tikros išsiplėtusios diskusijos sudaro grėsmę, kad susidarys tas vienas trečdalis, kuris užblokuos šią rezoliuciją. Jeigu ji bus stumiama tokiu būdu, kad nebus paisoma visų nuomonių ir nerandama konsensuso, tai manau, kad mes tikrai turėsime nelabai gerą praktiką prieš Sausio 13 dienos minėjimą“, – teigė „darbietis“ Vytautas Gapšys.

„Laisvės ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis siūlė išimti rezoliuciją iš darbotvarkės, nes, anot jo, rezoliucijos tekstą reikia dar taisyti. R. Žemaitaitis pabrėžė, kad rezoliucijos sakinys „istorinę pergalę laimėjo Lietuva, kuriai tuo metu vadovavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis“ žeidžia kitus signatarus.

„Mano galva, tai įžeidžia visus signatarus, o iš tikrųjų visa tai buvo visų signatarų dėka. Antras dalykas yra pažeminamas Romualdas Ozolas, kuris yra vienintelis žmogus, kuris iš tikrųjų prisidėjo ir visiems vadovavo savanoriams, tai siūlau išimti iš darbotvarkės“, – sakė R. Žemaitaitis.

Tuo metu konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė teigė, kad tokie parlamentaro pareiškimai prasilenkia su logika, ir siūlė R. Žemaitaičiui „nekišti savo trigrašio ten, kur jis yra nekompetentingas.“

„Norėčiau sureaguoti į tas mintis, kurios yra labai klaidinančios. Siūlyčiau žmonėms, kurie gyveno vaikystės pasaulyje tomis dienomis, susilaikyti nuo tokių vertinimų bei bandymo supriešinti Sąjūdžio veikėjus. (...) Į Sąjūdžio pirmąjį posėdį mane pakvietė Romualdas Ozolas, todėl man girdėti tokias insinuacijas yra stačiai vulgaru. Ir aš labai nenorėčiau, kad mūsų istorinis pirmasis nuotolinis posėdis būtų aptaškytas neapykantos seilėmis pagrįstais kaltinimais. Gali rezoliucijos tekstas patikti, gali nepatikti, juk jūs turite teisę balsuoti kaip jūs norite. Bet būkite geras, nekiškite savo trigrašio ten, kur jūs, dievaži, nesate kompetentingas“, – sakė konservatorė.

Artėjant Laisvės gynėjų dienos trisdešimtmečiui, Seimui siūloma priimti šiam jubiliejui skirtą rezoliuciją, kurios projektą antradienį ketina pateikti Seimo narys, konservatorius, Kovo 11-osios Akto signataras Emanuelis Zingeris.

Joje kalbama apie Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – reikšmę šalies ir pasaulio istorijai.

Dokumento projekte primenama ir apie tai, kad „istorinę pergalę laimėjo Lietuva, kuriai tuo metu vadovavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis“.

Seimo rezoliucijoje siūloma išreikšti „didžiausią pagarbą Lietuvos laisvės gynėjams ir aukoms, tą tragišką 1991 m. sausio 13-sios naktį apgynusiems Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“.

2021 m. sausio 13 d. bus minimos Laisvės gynimo 30-osios metinės. Šio jubiliejaus minėjimas dėl pandemijos pirmą kartą vyks virtualioje erdvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kieno ten smegenys kaip vištos

kieno ten smegenys kaip vištos portretas
Sovietų sąjungoj jokių tarybų nebuvo. Buvo tik sovietai. Todėl lanzbezda vadovavo būtent sovietiniam sovietui.

Anonimas

Anonimas portretas
Nesijaudinkit tautiečiai, mes perašysim lietuvos istoriją taip kaip mums reikalinga

Pagarba doriems signatarams ,savanoriams ir visiems žmonėms

Pagarba doriems signatarams ,savanoriams ir visiems  žmonėms portretas
Sustokite ir pagalvokite Tautos prakeiktieji///jJūs išvogėte valstybę.kiršinate ir žeminate žmones,ar ne laikas pradėt atgailauti už kruvinus savo darbus.Tokią Šventą Dieną jūs drįstate lysti į televiziją ir vėl piktinti taikius dorus žmones.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių