A. Dulkys: Lietuvos pasirinkta pandemijos valdymo strategija veikia gerai

Lietuvos pasirinkta COVID-19 pandemijos valdymo strategija veikia gerai ir yra rezultatyvi, teigia sveikatos apsaugos ministras.

Antradienį atsakydamas į opozicijos inicijuotos interpeliacijos klausimus Arūnas Dulkys pabrėžė, kad pandemijos sąlygomis Lietuva gyvena maksimaliai atvirą ir nesuvaržytą gyvenimą.

„Taip, tikslas toli gražu nepasiektas – kasdien suserga per tūkstantis žmonių, miršta dešimtys, kenčia ir vargsta nuo COVID-19 dešimtys tūkstančių, esame nežinomybėje prieš galimas naujas viruso atmainas. Tačiau jei ant stalo sudėsime visus veikiančius faktorius ir pasižiūrėsime už tvoros, kaip sekasi kitiems, pamatysime, kad turime, už ką sau padėkoti“, – sakė jis.

„Lietuvos pasirinkta pandemijos valdymo strategija veikia gerai ir yra rezultatyvi. Suprantu, kaip tai skamba paradoksaliai ir vis dėlto tokia yra tikrovė“, – teigė ministras.

„Gyvenimo daugiau nei pandemijos“

Anot jo, dabartinė pandemija yra nepaskiepijusių nuo COVID-19 žmonių pandemija, o skiepai saugo didžiąją dalį visuomenės.

„Šiandien daugiau žmonių yra saugesni: jei serga, tai serga lengviau, ligoninės nėra perpildytos, planinis gydymas vyksta, viešasis gyvenimas – atviras, kontaktinis mokymas vyksta – ir visa tai vienos užkrečiamiausių, deltos, atmainos sąlygomis“, – kalbėjo A. Dulkys.

Gyvenimo Lietuvoje daugiau nei pandemijos.

„Palyginti su kitomis valstybėmis, Lietuva gyvena bene artimiausią įprastam gyvenimui. (...) Gyvenimo Lietuvoje daugiau nei pandemijos“, – pabrėžė jis.

Atmesdamas priekaištus dėl neefektyvios gyventojų skiepijimo nuo COVID-19 kampanijos sveikatos apsaugos ministras tvirtino, kad sukurta „prieinama ir patogi vakcinacijos sistema“.

Pasak jo, maždaug 80 proc. pilnamečių Lietuvoje priėmė sprendimą skiepytis, maždaug 10 proc. žmonių net nepradėjus masinės vakcinacijos teigė, kad jokiu gyvu nesiskiepys, tą jie ir daro.

„Lietuva yra didžiausią vakcinacijos procentą Rytų Europos pasiekusi valstybė. (...) Jei pasiskiepytų dar 300 tūkst. žmonių, būtume kaip Vakarų ar Šiaurės Europa“, – tvirtino jis.

A. Dulkys sakė, kad pandemija nuolat kinta, todėl keičiasi ir kovai su ja skirtos priemonės, tačiau tai nereiškia, jog kova organizuojama chaotiškai.

Opozicijos priekaištus dėl melo apie 130 punktų kovos su pandemija planą ministras vadino audra stiklinėje. Jo teigimu, opozicija žinojo, kur tą planą rasti.

„Pandeminis nuovargis sudaro labai palankias galimybes kelti politinį triukšmą ir iš šešėlio kurti nežinojimą, trukdyti matyti visumą“, – interpeliacijos klausimus įvertino A. Dulkys.

A. Veryga: ministrui sunku eiti pareigas

Opozicijos pateiktoje interpeliacijoje ministro klausiama apie pandemijos suvaldymo planą, kodėl pasirinkta „iš esmės prievartinė vakcinacijos strategija“, o gegužę pastebėjus lėtėjantį vyresnio amžiaus asmenų skiepijimosi tempą nesiimta papildomų skatinimo priemonių – vienkartinių išmokų, vykimo skiepyti į namus ir t. t.

Vienas iš interpeliacijos iniciatorių, buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga sakė susidaręs įspūdį, kad ministras neretai nesupranta reikalo esmės ir jam per sunku eiti pareigas.

„Man susidaro įspūdis, kad vis dėlto ministrui yra labai sudėtinga šitoje pozicijoje, manau, kad jeigu Seimas apsispręstų, jog jam sunku tvarkytis su šiuo darbu, būtų lengviau ir jam, ir ko gero Vyriausybei tiek valdant kovidinę pandemiją, tiek planuojant įvairius reforminius darbus“, – sakė opozicijos atstovas.

A. Veryga tvirtino neišgirdęs atsakymų į daugelį klausimų, o pateikti atsakymai aiškumo nesuteikė.

„Gražus sklandus literatūrinis atsakymas, kuris su sveikatos apsauga turi nulį ryšio“, – sakė jis.

„Darbietis“ Aidas Gedvilas ragino A. Dulkį mąstyti valstybiškai ir atsistatydinti nelaukiant interpeliacijos pabaigos. Anot jo, ministras kovojant su koronavirusu įteisino žmonių diskriminaciją ir segregaciją.

Sveikatos apsaugos ministrui atsakius į klausimus, antradienį bus sudaryta speciali komisija, kuri siūlys Seimui pritarti arba nepritarti atsakymams.

Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks Seimo nutarimo projektas turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 71.

Interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui A. Dulkiui yra pirmoji tokia procedūra, inicijuota metus dirbančios Vyriausybės nariui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Neisivystes žmogėnas

Kauniete

Kauniete portretas
,, pandemijos valdymo strategija "! Nereikia žmogaus už durną laikyti! Pono Dulkio naudojama strategija yra tik protu nesuvokiamas siekis visus be išimties suskiepyti. Insikabinus laikomasi G paso, nes tai efektyviausia PRIEVARTOS priemonė. Daugiau šis pasas niekam reikalingas. Susirgimu skaičiui jis itakos nedaro. Ir už toki žmoniu mulkinimą niekas neatsakingas. Apgailėtina

Bronx

Bronx portretas
Strategai blyn
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių