EVT pirmininkas dėl nelegalių migrantų žada pagalbą Lietuvai

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis žada ES pagalbą Lietuvai, šiai susiduriant su nelegalių migrantų krize pasienyje su Baltarusija.

Visgi, pasak jo, kol kas nereikėtų kalbėti apie galimybę, kad į Lietuvą vis gausiau nelegaliai patenkančių migrantų būtų paskirstyti po ES nares. Ch. Michelio teigimu, pirmiausia reikia išnaudoti priemones, kurios paskatintų nelegaliai kirtusius sieną grįžti į savo kilmės šalis.

„Aš asmeniškai norėčiau pareikšti įsipareigojimą, kad visos valstybės narės dirbs bendrai. Tam reikės Frontex pajėgumų, ir mes skirsime pajėgumus, kurie turėtų padėti Lietuvos pareigūnams, kad ši nelegali migracija būtų suvaldyta“, – pirmadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė EVT pirmininkas.

Jis žadėjo jau kitą savaitę apie situaciją Lietuvos – Baltarusijos pasienyje pakalbėti su Irako prezidentu. Būtent Irako gyventojai yra dažniausiai sutinkami tarp nelegaliai sieną kertančių migrantų.

„Kitą savaitę aš videokonferencijos metu susitiksiu su Irako prezidentu ir kartu su Gitanu (Nausėda – ELTA) mes tikrai paruošime įvairių argumentų, kad galėtume įtikinti Irako atstovus, kad jie padėtų išspręsti šią situaciją“, – sakė EVT pirmininkas, pažymėdamas, kad bent jau kol kas kalbėti apie į Lietuvą patekusių nelegalių migrantų paskirstymą po ES nares nereikėtų.

„Kalbant apie migrantų paskirstymą, kaip tai buvo daroma pietinių ES valstybių atžvilgiu, tai yra sudėtingesnis klausimas. Visų pirma, reikėtų pasinaudoti įvairiomis priemonėmis, siekiant užkirsti kelią šiai migracijai, ir paskatinti žmones grįžti atgal į savo šalis“, – sakė jis.

Galiausiai Ch. Mishelis tvirtino, kad ES lyderiai puikiai supranta, jog kilusi migracijos krizė yra Lietuvai tenkantis Baltarusijos politinis spaudimas.

„Daugelis EVT narių puikiai supranta, kad Baltarusija naudoja šiuos migrantus kaip priemonę, darant politinį spaudimą, ypač Lietuvai“, – teigė jis.

Pirmadienį į Lietuvą atvykęs EVT pirmininkas antradienį dalyvaus Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės dienai skirtuose renginiuose, lankysis Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto pasieniečiai sulaikė 134 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Irako prezidentui pasakykite,kad Lukašenka ,Irako žmones naudoja kaip gyvą bandą,kad pakenktu Baltijos šalims,ir už tai dar Lukašenka uždirba pinigus.Aš manau ,kad Lukašenka ,taip besielgdamas labai sumenkina Irako žmonių orumą ir naudojasi šiais žmonėmis,savo ambicijoms patenkinti.

Virgius

Virgius portretas
Ar kas nors dar tiki šitais euroimpotentais? Dėl vasaros laiko jau 3 metus negali nuspręst.

Gintaras

Gintaras portretas
Na,va! Saika papildomu pinigu nuraus!Ir ko nelaikyt emigrantu,gyventojams ant sprando?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių